Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερψηφίζουν τα μέτρα, «γκρινιάζουν» κι ετοιμάζονται για εκλογές

Ψάχνουν «επιμέρους» πεδία αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση που να μη θίγουν τα στρατηγικά διακυβεύματα του κεφαλαίου

Για εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη προετοιμάζονται στη ΝΔ, υπολογίζοντας το διάστημα που θα χρειαστεί στο μεταξύ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να καταληχθεί η συμφωνία για το νέο τριετές μνημόνιο, μετά το «δάνειο γέφυρα» που ενέκριναν επί της αρχής για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σε αυτή τη βάση άλλωστε συνεδρίασε προχθές, υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκου, το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Οργανο του κόμματος. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και επισημάνθηκε η ανάγκη για «διαρκή εγρήγορση». Μάλιστα, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν από βδομάδα, σύνοδοι των προέδρων των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) του κόμματος, ολόκληρης τη χώρας, με έμφαση «στη συσπείρωση, την ενότητα και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία». Τονίστηκε δε, ότι η ΝΔ προτάσσει τη διασφάλιση της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», καθώς αποτελεί «μοναδική πολιτική δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και ασφάλειας».

Ωστόσο, η ψήφος της ΝΔ -ως κομμάτι της διασφάλισης αυτής της πορείας- στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως και σε αυτά που θα ακολουθήσουν, έχουν προκαλέσει ζητήματα στο εσωτερικό της παράταξης: Βουλευτές γκρινιάζουν για την ψήφο τους σε συνάρτηση με τη στάση συναδέλφων τους από τον ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν και εμφανίζονται «αντιστασιακοί» στην εκλογική τους πελατεία, διατηρώντας ταυτόχρονα τις βουλευτικές τους έδρες, ακόμα και υπουργικές καρέκλες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως παραδέχονται όλοι στη ΝΔ, αντιμετωπίζουν οι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες. Η μεγάλη αύξηση στη φορολογία των αγροτών, όπως αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους «εταίρους» και από το σχετικό εφαρμοστικό νόμο που θα φέρει προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, και τον οποίο η ΝΔ έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα υπερψηφίσει, έχει προκαλέσει πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, δέκτες των οποίων γίνονται βουλευτές της ΝΔ. Ουσιαστικά έχουν βρεθεί να απολογούνται αυτοί για το πακέτο της συμφωνίας και τη θετική τους ψήφο, κόντρα μάλιστα στο «όχι» μιας σειράς βουλευτών του... κυβερνώντος κατά τ' άλλα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ΝΔ -και καθώς συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της εγχώριας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ- εμφανίζεται να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση σε «επιμέρους» μέτρα (που αφορούν π.χ. κάποια νομοσχέδια για την Παιδεία ή τις προσλήψεις στο Δημόσιο), φροντίζοντας ωστόσο παράλληλα να διαβεβαιώνει το εγχώριο κεφάλαιο, αλλά και τους «εταίρους» του, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει «αντιπολιτευτική» τακτική σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας για αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ