Eurokinissi |
Μέχρι στιγμής, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 16, ενώ οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος αλλά και των τουρκικών αρχών συνεχίζονται. Το σκάφος μετέφερε περίπου 37-40 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους οποίους 11 (σ.σ. και όχι 13 όπως είχαν δηλώσει προχτές οι τουρκικές αρχές) διασώθηκαν από τουρκική ακταιωρό, έξι από ελληνικό ελικόπτερο και δύο από πλωτό του Λιμενικού. Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από τη λιμενική αρχή της Σάμου για το περιστατικό, προέκυψε ότι υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος εντοπίστηκε στη βραχονησίδα Κουνέλι από λιμενικούς, φέρεται ως ο χειριστής-διακινητής της λέμβου, η οποία μετέφερε τους αλλοδαπούς και βυθίστηκε προχτές στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Επίσης, άλλοι 527 αλλοδαποί πιάστηκαν από τα ξημερώματα της Τρίτης έως χτες το πρωί, σε 17 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, αυτά τα περιστατικά εξελίχθησαν από τις 7.30 το πρωί της Τρίτης έως τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι και Κω.
Εξάλλου, στη διάσωση 53 μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα. Η λέμβος που μετέφερε τους αλλοδαπούς, εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, να πλέει ακυβέρνητη κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, στο Θρακικό Πέλαγος. Το πλήρωμα του περιπολικού προέβη άμεσα στην περισυλλογή των μεταναστών, τους οποίους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προανάκριση και ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Εντείνονται και πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα προβλήματα των προσφύγων και στη Μυτιλήνη. Οι εκατοντάδες γυναίκες (σ.σ. και έγκυες), παιδιά, ηλικιωμένοι, που κοιμούνται εξαντλημένοι στους δρόμους του νησιού, αφού εξαναγκάζονται να διανύσουν πάνω από 40 χλμ. για να παρουσιαστούν με τη θέλησή τους στις αρμόδιες αρχές για να καταγραφούν, ώστε να μπορούν να μπουν στο καράβι για τον Πειραιά, σε λίγο θα αναζητούν και τροφή.
Οπως έγινε γνωστό χτες, οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι που ήδη υποσιτίζονται και βρίσκονται στους πρόχειρους καταυλισμούς στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ, τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τροφοδοσίας. Ακόμα και οι λίγες εταιρείες κέτερινγκ που μέχρι τώρα τους τροφοδοτούσαν, αδυνατούν, σύμφωνα με πληροφορίες. Ενδεικτικά του κλίματος τα όσα διαδραματίστηκαν χτες, στον πρόχειρο καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, όπου χιλιάδες μετανάστες περίμεναν το αυτοκίνητο του κέτερινγκ που θα τους έφερνε το φαγητό τους. Στον καταυλισμό υπήρχε ανησυχία, μετά την είδηση ότι στη Σάμο είχε σταματήσει η σίτιση των προσφύγων από την εταιρεία που την είχε αναλάβει.
Ετσι, με το που εμφανίστηκε το βαν, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι όρμησαν κυριολεκτικά στο αυτοκίνητο, για να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Ο φόβος και η απελπισία για να μη μείνουν νηστικοί, οδήγησε κάποιους από αυτούς ν' ανεβούν στην οροφή του αυτοκινήτου, για να μη φύγει...
Να σημειωθεί ότι φαίνεται να βρέθηκε λύση στην αδυναμία πληρωμής του κέτερινγκ στη Σάμο, που τροφοδοτούσε το κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στο νησί.