Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του

Την Παρασκευή 19/6 και το Σάββατο 20/6, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, οι εκδηλώσεις

Από προηγούμενο Διήμερο της ΚΟ Αττικής στο πάρκο ΦΙΞ
Από προηγούμενο Διήμερο της ΚΟ Αττικής στο πάρκο ΦΙΞ
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του φετινού Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου για Ελληνες και μετανάστες, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, που διοργανώνεται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στην περίοδο που διανύουμε, με τις πυκνές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές επίπεδο, επιβάλλεται να ξεδιπλωθεί πιο αποφασιστικά η δράση του ΚΚΕ σε Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η κοινή πάλη της εργατικής τάξης που ζει στην Ελλάδα μαζί με το λαό και τη νεολαία, σε σύγκρουση με το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά και την εξαθλίωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το σύνθημα που επιλέχθηκε για τις φετινές εκδηλώσεις της ΚΟ Αττικής: «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες μπροστά στο Διήμερο

Για την προετοιμασία του Διημέρου εντείνεται η καθημερινή δραστηριότητα των Οργανώσεων σε χώρους δουλειάς και συνοικίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή. Ηδη γίνονται συσκέψεις με Ελληνες και μετανάστες, ενώ τις επόμενες μέρες, καθημερινά θα πραγματοποιούνται εξορμήσεις και περιοδείες με την ανακοίνωση και το πρόγραμμα του Διημέρου, που θα ανατυπωθούν σε πολλές γλώσσες για να διαβάζονται από μετανάστες εργαζόμενους.

Σε συζήτηση που οργάνωσε η ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής με εργαζόμενους του κλάδου της οικοδομής, όπου εργάζονται πολλοί μετανάστες από τις χώρες των Βαλκανίων, κυριάρχησε ο προβληματισμός για τα διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οπως ειπώθηκε άλλωστε, ο κλάδος των κατασκευών ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκαν με μεγάλη σφοδρότητα από την καπιταλιστική κρίση, με βαριές επιπτώσεις στη ζωή των εργατών. Αυτήν την πραγματικότητα μοιράζονται οι Ελληνες με τους μετανάστες συναδέλφους τους. Την ίδια στιγμή, ενώ κυριαρχεί η ανεργία στους οικοδόμους, δεν έχει πάψει να αποτελεί ανάγκη για το λαό η φθηνή, ποιοτική, ασφαλής κατοικία, η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, η κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, έργων υποδομής κ.λπ. Αυτές τις αξεπέραστες αντιθέσεις του καπιταλισμού μπορεί να τις βάλει στην άκρη μόνο η εργατική τάξη, οικοδομώντας τη δική της κοινωνία με τη δική της εξουσία. Πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, για παράδειγμα, το γεγονός που ανέφερε ο εισηγητής της σύσκεψης, ότι ενώ στη Βουλγαρία λειτουργούν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και άλλων χωρών, την ίδια στιγμή Βούλγαροι εργάτες επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής;

Εργάτες από την Αλβανία που συμμετείχαν στη συζήτηση ανέδειξαν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξασφάλιση, ειδικά για τα παιδιά τους, νόμιμης διαμονής στη χώρα. Απεγνωσμένοι κατέθεταν στην κουβέντα ότι αν το παιδί τους τελειώνοντας το σχολείο δε βρει δουλειά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανανέωση της άδειας παραμονής. Με την ανεργία δε που τσακίζει ιδιαίτερα τη νεολαία, κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθιστώντας νέους ανθρώπους, που όλη τους η ζωή είναι στην Ελλάδα, «παράνομους»... Το νέο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ιθαγένεια που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή θέτει επιπρόσθετες δυσκολίες για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών, αφού τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με το είδος της άδειας παραμονής που έχει δοθεί στους γονείς τους. Παράλληλα, διατηρεί - και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει - τις τιμές των παραβόλων που απαιτούνται για τα σχετικά έγγραφα. «Δουλειά δεν υπάρχει πουθενά. Ξένοι είμαστε στην Ελλάδα, ξένοι γίναμε και για την πατρίδα μας», σημειώνει χαρακτηριστικά Αλβανός οικοδόμος.

Η απειλή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η πραγματική διαχωριστική γραμμή

Στη σύσκεψη της ΚΟ Κατασκευών αναδείχθηκαν επίσης οι σοβαρές ευθύνες της νέας συγκυβέρνησης, που συνεχίζει στο δρόμο των προκατόχων της, την ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που διογκώνουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, οι Κομματικές Οργανώσεις επιδιώκουν να θέσουν και το θέμα της απειλής του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μιλώντας, για παράδειγμα, στη σύσκεψη της Οργάνωσης των κατασκευών, ο Μπάμπης Βαΐου, μέλος της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής, υπογράμμισε ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών φουντώνουν ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, με τις όποιες συμμαχίες και συμβιβασμούς μεταξύ τους να είναι εύθραυστες και πρόσκαιρες. Ανέφερε ως παραδείγματα τις αμφισβητήσεις του αλβανικού κράτους, με τη στήριξη της Τουρκίας, στις προθέσεις της Ελλάδας για έρευνα ενεργειακών κοιτασμάτων στο Βόρειο Ιόνιο, όπως και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, για το Κόσσοβο, τα επεισόδια στο Κουμάνοβο κ.λπ.

«Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι ο κίνδυνος για νέους πολέμους στην περιοχή των Βαλκανίων είναι υπαρκτός», υπογράμμισε το στέλεχος του Κόμματος, και συνέχισε: «Πρόκειται για πολέμους με σκοπό να ξεκαθαριστεί ποιο μονοπώλιο, ποια επιχείρηση, ποιο τμήμα της πλουτοκρατίας θα βάλει χέρι στον πλούτο των λαών. Γι' αυτό πρέπει οι εργάτες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα και θρησκεία, να παλεύουν ενωμένοι. Να οργανώσουν το εργατικό κίνημα και να ενισχύσουν τον αντικαπιταλιστικό του προσανατολισμό. Να μη στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που τους θέλει διαιρεμένους, αλλά όλοι μαζί να αγωνιστούν για την ανατροπή της.

Το ΚΚΕ παλεύοντας για την ενότητα της εργατικής τάξης, αναδεικνύει την πραγματική διαχωριστική γραμμή: Αυτή ανάμεσα στους εκμεταλλευτές, τους καπιταλιστές και τους εκμεταλλευόμενους, τους εργαζόμενους. Γι' αυτό πρωτοστατούμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές. Μόνο με οργανωμένο ταξικό αγώνα μπορούν να βρουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και να ανοίξουν το δρόμο για να πάρουν την εξουσία, για να γίνουν τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή να σχεδιάζεται κεντρικά, με εργατικό έλεγχο και κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

  • Οι συσκέψεις ενόψει του Διημέρου συνεχίζονται, με την ΤΟ Βιομηχανίας να καλεί Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, αύριο, Κυριακή στις 17.30, στα γραφεία του ΚΚΕ (Κολωνού 3), σε σύσκεψη με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ