Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ναζίμ Χικμέτ

Στις 10.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό

Ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής, Ν. Χικμέτ
Ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής, Ν. Χικμέτ
Ξεκινά σήμερα στις 10.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

10.00 - 10.30: «Τάνια», δραματοποιημένο απόσπασμα από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, από το έπος του Ναζίμ Χικμέτ - και άγνωστο εδώ στην Ελλάδα, καθότι δεν έχει μεταφραστεί - «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου». Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην ηρωίδα του σοβιετικού λαού, την κομσομόλα παρτιζάνα Ζόγια, που βασανίστηκε απάνθρωπα κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ναζί.

10.30 - 11.20, Χαιρετισμοί: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ (Τουρκία).

11.20 - 12.00, Εναρκτήρια ομιλία: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού: «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή».

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!» (12.30 - 15.45)

Εισηγήσεις:

Γιάννης Παπαοικονόμου, λογοτέχνης, διδάκτορας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, γγ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών: Ναζίμ Χικμέτ: Οι σταθερές της ζωής και του έργου του.

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ο Χικμέτ και η εποχή του.

Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ: Ο Ναζίμ Χικμέτ από τον οθωμανικό κόσμο στο σοσιαλισμό.

Σταύρος Παντελίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης, εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τουρκικών του Πανεπιστημίου της Μερσίνας: Η αισθητική του Χικμέτ και οι καινοτομίες που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία.

Σπύρος Τουλιάτος, ιστορικός, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, Αντίσταση και ελευθερία: Διαδρομές της Ιστορίας στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Ασάφ Γκιουβέν Ακσέλ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Ενας ποιητής πάντα 19 χρόνων.

Παρεμβάσεις:

Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα παιδείας»: Ο ηρωισμός της Ζόγιας και το μεγαλείο της συλλογικής συνείδησης στο τοπίο ανθρωπιάς του Χικμέτ.

Ντίνος Τζαβάρας, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, φοιτητής Φιλολογίας: Επίκαιρα μηνύματα απ' το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χικμέτ «Οι ρομαντικοί».

Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»: Οι δίκες του 1938, «Το θέμα είναι να μην παραδίνεσαι».

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό» (16.15 - 19.00)

Εισηγήσεις:

Μπάμπης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Ποίηση και επανάσταση. Μια περιδιάβαση στο πρώιμο ποιητικό έργο του Χικμέτ και σε ποιήματα της φυλακής.

Βασίλης Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ: Τα Ανθρώπινα Τοπία του Ναζίμ Χικμέτ.

Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: Ωστόσο φταις κι εσύ καμπόσο.

Αννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτης: Ο διαλεκτικός Χικμέτ.

Ζωή Βαλάση, συγγραφέας, διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης: Ο Ναζίμ Χικμέτ στους δρόμους των παραμυθιών.

Μιχάλης Γεωργίου, διδάκτορας Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου: Η θεατρική δημιουργία του Ναζίμ Χικμέτ.

Παρεμβάσεις:

Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης: Ο δρόμος που πέρασε ο Ναζίμ. Ανιχνεύοντας τη λαϊκότητα στην τέχνη του.

Αλέξανδρος Βαλσαμής, συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός: Η επιλογή των τίτλων στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ