Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν κρύβονται...

Οσο και αν προσπαθούν οι χρυσαυγίτες να το «παίξουν» προστάτες των εργαζομένων και του λαού, μόλις κάποιος θίξει τα αφεντικά τους, δηλαδή τους εργοδότες, συνολικά το κεφάλαιο, αποκαλύπτονται. Χτες, στη διάρκεια της τοποθέτησης των φορέων στη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για το νομοσχέδιο που αφορά την ιθαγένεια και ρυθμίσεις για τους μετανάστες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, ανέφερε ότι οι διατάξεις που αφορούν τους εποχικούς μετανάστες, εντείνουν «το ξεζούμισμά τους από τους εργοδότες». Η βουλευτής της ΧΑ Δ. Χονδρονάσιου έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από τον συνδικαλιστή: «Μα τι λέξεις είναι αυτές;» και τον ρώτησε «αν την εργασία» αυτός «τη θεωρεί ξεζούμισμα». Βέβαια, η απάντηση που έδωσε ο συνδικαλιστής ήταν αποστομωτική. «Για να καταλάβετε τι σημαίνει ξεζούμισμα, δείτε τι έγινε στα ΕΛΠΕ». Ελληνες και μετανάστες εργάτες «δούλευαν για ψίχουλα 12, 16, ως και 17 ώρες τη μέρα 7 μέρες τη βδομάδα και χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ξεκούρασης και χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής τους», για τα κέρδη του ομίλου. Στις 8 Μάη, στα ΕΛΠΕ λαμπάδιασαν 6 εργάτες. Οι 4 από αυτούς είναι νεκροί.

Πρόθυμοι «διαιτητές»...

Την προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στον αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο η ντόπια πλουτοκρατία μπορεί να αναλάβει στην προώθηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών επιβεβαίωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε ομιλία που έκανε προχτές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο προσανατολισμός μας είναι να ειδικεύσουμε την Ελλάδα στα τρία Δέλτα, όπως εδώ και χρόνια τα ονομάζω... Διαπραγμάτευση, Διαβούλευση, Διαιτησία... Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, Ιρανοί και Ευρωπαίοι, Ουκρανοί και Ρώσοι μπορούν να βρουν φιλοξενία στη χώρα μας, σε ένα από τα εκατοντάδες νησιά μας, για να συνομιλήσουν με ησυχία και ηρεμία για τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν».

Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζει την ετοιμότητά της να συμβάλει πρωταγωνιστικά στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια. Μετά όμως από την ανοιχτή δήλωση ενδιαφέροντος ειδικά για την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών», στο όνομα της «προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής», φαίνεται ότι η Αθήνα καταρτίζει διάφορα σχέδια για το πώς θα φανεί πρωτοπόρα και χρήσιμη σε εξελίξεις κρίσιμες για τα σχέδια μονοπωλίων, οδυνηρές όμως για τα συμφέροντα των λαών...

Δηλωμένοι απεργοσπάστες

Τη στιγμή που μια σειρά από σωματεία προσπαθούν να συντονίσουν τον κλάδο των καθαριστών - καθαριστριών σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Ρόλο απεργοσπάστη, για παράδειγμα, έχει αναλάβει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στο Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, η οποία ενημερώνει με έγγραφο τους διευθυντές των Διευθύνσεων και τους προϊσταμένους των Γραφείων Εκπαίδευσης ότι δεν συμμετέχει στην απεργία που καλούν μια σειρά από σωματεία απ' όλη την Ελλάδα! Οι εργαζόμενοι του κλάδου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά τους επόμενους μήνες, ήδη η εντατικοποίηση της εργασίας τους «χτυπάει κόκκινο» και παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία στο σωματείο καλεί σε απεργοσπασία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά, επιπλέον, οι ίδιες δυνάμεις αρνήθηκαν να καλέσουν σε Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί η συμμετοχή του σωματείου στην κινητοποίηση. Η στάση τους είναι προκλητική και απαράδεκτη. Χρειάζεται να καταδικαστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, να παραμεριστούν οι καραμπινάτοι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ