Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εξοντωτικές συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς

Η υποχρηματοδότηση και το κλείσιμο δύο άλλων νοσοκομείων στην περιοχή έχουν καταστήσει οριακή τη λειτουργία του

Το νοσοκομείο «Αγία Ολγα»

Eurokinissi

Το νοσοκομείο «Αγία Ολγα»
Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου «Η Αγία Ολγα» δείχνουν ότι η κρατική χρηματοδότηση βαίνει συνεχώς μειούμενη, χρόνο με το χρόνο. Το 2015, ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 27%, συγκριτικά με τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό του 2014.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σημαίνει πρακτικά λιγότερα χρήματα για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, τρόφιμα για τους ασθενείς. Γι' αυτό, συχνά ακούμε για ελλείψεις βασικών υλικών στα νοσοκομεία ή κακής ποιότητας υλικά.

Ετσι, σε σχέση με το 2014, τα χρήματα που δαπανά το νοσοκομείο είναι μειωμένα για το φάρμακο κατά 30,76%, για τα αντιδραστήρια κατά 52%, για τα τρόφιμα κατά 35,71%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, επόμενο είναι οι ασθενείς είτε να μη βρίσκουν τα φάρμακα που απαιτούνται, είτε να τα αγοράζουν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση, όλα προμηνύουν ότι το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας το επόμενο διάστημα.

Το αν ο προϋπολογισμός του 2015 επαρκεί ή όχι, αποκαλύπτεται από ένα ακόμα στοιχείο: Το Μάη του 2015, το νοσοκομείο είχε ήδη δαπανήσει το 60% του προϋπολογισμού και αυτό ύστερα από μεγάλες περικοπές. Πρέπει, δηλαδή, να τα βγάλει πέρα για τους υπόλοιπους επτά μήνες, με μόλις το 40% του προϋπολογισμού.

Και επειδή αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, η ανησυχία που εκφράζεται, όπως αυτή από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής, είναι ότι στο τέλος θα ακυρωθούν ακόμα και επεμβάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες. Αξίζει να σημειώσουμε ειδικότερα ότι για το φάρμακο έχει δαπανηθεί ήδη το 71% του προϋπολογισμού, για τα τρόφιμα το 63%, για τα αντιδραστήρια το 73% και για υγειονομικό υλικό το 63%.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση σε κρίσιμους τομείς είναι ακόμα χειρότερη. Οπως αναφέρουν μάλιστα εργαζόμενοι, ήδη έχει πάρει απόφαση ο διοικητής για περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού σε νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, τα οποία πραγματοποιούν επεμβάσεις ή ακριβές επεμβατικές εξετάσεις, π.χ. στεφανιογραφίες.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνονται οι ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, αφού το «Αγία Ολγα» είναι το μοναδικό ουσιαστικά νοσοκομείο που εξυπηρετεί τη βορειοδυτική Αττική, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Με 279 κρεβάτια και με σχεδόν τις ίδιες υποδομές και προσωπικό, πρέπει να καλύψει την περιοχή που πριν δύο χρόνια καλυπτόταν από δύο ακόμα νοσοκομεία που έκλεισαν: Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων με 130 κρεβάτια και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ με 100 κρεβάτια.

Γολγοθάς για ασθενείς και προσωπικό

Ολα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα μας ανέφεραν γιατροί, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό για την κατάσταση του νοσοκομείου. Μία και δύο φορές την εβδομάδα συμβαίνει να λείπουν φάρμακα. Υπάρχουν εφημερίες που γίνεται το αδιαχώρητο.

Οι ασθενείς περιμένουν για ώρες, οι ειδικευόμενοι δουλεύουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, χωρίς να πληρώνονται τις επιπλέον ώρες εργασίας (το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας είναι 8 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι). Ακόμα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ειδικευόμενοι δεν παίρνουν ρεπό. Ελλειψη παρουσιάζεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Παρόλο που στα χαρτιά οι θέσεις φαίνονται καλυμμένες, στην πράξη είναι λίγες, σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, μετά και το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων και του 7ου ΙΚΑ.

Στη Β' Παθολογική Κλινική υπάρχουν 18 νοσηλευτές για να καλύψουν την πρωινή, την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια για 33 κρεβάτια, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 25. Με αυτό το προσωπικό, είναι πολύ δύσκολο να δοθούν άδειες. Πολλές νοσηλεύτριες εργάζονται πρωί και νύχτα για να βγει το πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν και πολλά χρωστούμενα ρεπό. Την ίδια ώρα, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο για τα νυχτερινά και τις αργίες, από το Γενάρη του 2015.

Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, αρμόδια για ό,τι μηχανήματα και εγκαταστάσεις υπάρχουν στο νοσοκομείο, είναι και αυτή ελλιπής. Από τη μία, οι μεγάλες εργασίες επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες και από την άλλη, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν τεχνικό για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στο ίδιο, αλλά και στο Οφθαλμολογικό Πατησίων και στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, που επίσης ανήκουν στο «Αγία Ολγα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένει η ασφυκτική κατάσταση(24/11/2020)
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας(6/12/2016)
«Εμφαγμα» στις εξετάσεις καρδιοπαθών στο «Σωτηρία»(13/1/2015)
Στην «κόψη του ξυραφιού» η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας(22/12/2013)
Ο λόγος του, συμβόλαιο(12/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org