Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι συνταξιούχοι λένε «δεν πάει άλλο» και στις 23 Ιούνη διαδηλώνουν μαζικά στην Αθήνα

Για την πανελλαδική κινητοποίηση μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» ο Δήμος Κουμπούρης και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδροι των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αντίστοιχα

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν και η προηγούμενη πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούνη
Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν και η προηγούμενη πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούνη
Για το αγωνιστικό τους ραντεβού στην Αθήνα ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ για πανελλαδική συγκέντρωση στις 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.

«Η παγίωση της φτώχειας και της ανεργίας δεν είναι έντιμος συμβιβασμός» σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και καλούν: «Ολοι στο δρόμο του αγώνα. Να μην τους επιτρέψουμε το νέο έγκλημα. Να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, Υγεία και Ασφάλεια. Είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε: Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας. Καμιά περικοπή. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Δίνουμε συνέχεια στους αγώνες μας

«Το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 23 Ιούνη είναι η πανελλαδική απάντηση του συνταξιουχικού κινήματος απέναντι στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, γι' αυτές που εφαρμόζονται και γι' αυτές που έρχονται», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και συνεχίζει: «Θα αποτελέσει μια μεγάλη κινητοποίηση του συνταξιουχικού κινήματος, συνέχεια μιας αγωνιστικής πορείας, που είναι παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό και για το εργατικό κίνημα».

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, σημειώνει: «Εχει γίνει μια πολύ μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση για την καλή οργάνωση και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Εχουν βγει έγκαιρα υλικά, ανακοινώσεις και αφίσες. Εχουν γίνει περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 130 σωματεία και συνελεύσεις που πήραν μέρος πάνω από 2.700 συνταξιούχοι.

Στο προηγούμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο, συμμετείχαν από όλη τη χώρα πάνω από 64 πούλμαν. Τώρα φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε τα 100. Επιπλέον, υπάρχουν και οι συνταξιούχοι που θα φτάσουν στην Αθήνα με ΙΧ, αλλά και με καράβια από τα νησιά. Θα γίνει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, προκειμένου να μας δεχτεί».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του συλλαλητηρίου, ο Δ. Κουμπούρης εξηγεί: «Είναι συλλαλητήριο όλων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με το οποίο θα δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας. Δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν, που τα διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση και ετοιμάζει καινούρια.

Ακόμα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ό,τι έχουν κατακτήσει με αγώνες και θυσίες. Διεκδικούμε να εφαρμοστούν οι θετικές δικαστικές αποφάσεις άμεσα και θα είμαστε σε επιφυλακή για κοινούς αγώνες μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ

Ειδικά για το ζήτημα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά την περικοπή των συντάξεων την περίοδο από το 2012, ο Δ. Κουμπούρης έκανε το εξής σχόλιο: «Η απόφαση είναι για τους συνταξιούχους αδιαπραγμάτευτη και άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί. Το συνταξιουχικό κίνημα δε δέχεται και δεν μπαίνει στις λογικές περί τμηματικής εφαρμογής της, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε τέτοιες λογικές. Δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις των κυβερνήσεων που περικόπτουν τις συντάξεις μας και τις έκαναν προνοιακά βοηθήματα, να εφαρμόζονται αμέσως και όταν πρόκειται να πάρει κάτι πίσω ο συνταξιούχος ή ο εργαζόμενος, αυτό να πέφτει στις ελληνικές καλένδες.

Με αυτή τη δικαστική απόφαση, προβλέπεται να επιστραφεί ένα μέρος από όσα τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν περικοπεί από τις συντάξεις μας. Οι συντάξεις είναι πληρωμένες από τους συνταξιούχους με το αίμα και τον αγώνα μιας ζωής. Γι' αυτό, το συνταξιουχικό κίνημα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον αγώνα για τη διεκδίκηση όλων όσων μας έχουν αφαιρέσει και δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας τους αντεργατικούς - αντισυνταξιουχικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιηθεί βαθιά η αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των συνταξιούχων στο μαζικό αγώνα ακόμη πιο δυναμικά και αυτό το σκοπό υπηρετεί και το συλλαλητήριο στις 23 Ιούνη».

Μας έχουν τσακίσει, δεν πάει άλλο!

«Οι συντάξεις μας είναι κάτω των 500 ευρώ για το 46% και κάτω των 600 ευρώ για το 60%» σημειώνει, από την πλευρά του, στον «Ριζοσπάστη» ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 300.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, που μαζί με τους συναδέλφους τους από το ΤΑΕ φτάνουν τους 350.000.

«Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ τα κόμματα που, με εναλλασσόμενους ρόλους στις κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας, οργάνωσαν -και εκτέλεσαν- μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και σε όσα με αίμα και θυσίες κατέκτησαν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ και συνεχίζει:

«Η επίθεση αυτή έφερε ριζικές ανατροπές σε όλα τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Οι επιλογές αυτές έχουν τη βάση τους στο ίδιο το σύστημα, όπου η ανάπτυξη έχει ταυτιστεί με τον ανταγωνισμό και έχει το κέρδος για θεό του».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια για τους ένοχους που έφεραν τα ασφαλιστικά ταμεία σ' αυτή την κατάσταση. Αναφέρεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές, σε εκτεταμένες παρανομίες, όπως οι συντάξεις-μαϊμού, που όλες έχουν υπογραφή και σφραγίδα, με στόχευση να ενοχοποιηθεί ο λαός, να φορτωθούν τα βάρη στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους».

«Μεγάλες και δυσάρεστες ανατροπές επέβαλαν οι κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας» σημειώνει ο συνδικαλιστής.

Το στίγμα της κινητοποίησης

Σε ό,τι αφορά τη δράση της Ομοσπονδίας μέσα και από τη Συντονιστική Επιτροπή, ο Π. Τάτσης αναφέρει: «Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αποτελεί κατάκτηση του συνταξιουχικού κινήματος και εκπροσωπεί 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Μέσα σε σύνθετες συνθήκες, η διοίκηση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας σε όλη τη χώρα, με οδηγό τις αποφάσεις της ΣΕΑ και τις κατευθύνσεις του αγωνιστικού κινήματος, έδωσαν τη μάχη σταθερά και ανελλιπώς, αυτοτελώς και σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες, για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών - αντισυνταξιουχικών πολιτικών.

Η οργάνωση αυτής της πάλης πανελλαδικά αξιοποίησε όλες τις μορφές: Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, παραστάσεις σε υπουργεία, Περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα, εφορίες κλπ. Η θετική δράση είναι παρακαταθήκη τόσο για το συνταξιοδοτικό όσο και τα άλλα αγωνιστικά κινήματα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν τον εφησυχασμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στο κίνημα.

Με αυτή την πείρα προχωράμε και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23 Ιούνη στην Αθήνα, με ξεκάθαρο το στίγμα της κινητοποίησης:

Αποκατάσταση όλων των αδικιών που μας έχουν επιβληθεί από το 2009. Απαιτούμε την κατάργηση όλου του νομικού αντιασφαλιστικού πλαισίου, των μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων. Αμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Καμιά μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τη φορολογία της πλουτοκρατίας. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων».


Π. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ