Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015 - αριθ. φύλλου: 12161

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Καλούν ενάντια στις κυβερνητικές απαιτήσεις, ζητούν τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Κοινές πρωτοβουλίες των δημάρχων Πατρέων, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Πετρούπολης και Ικαρίας


ΣΕΛ.  7,    11
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για νέα ΝΑΤΟική βάση

ΣΕΛ.  10

Δεν γίνεται φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός των τειχών ΕΕ - κεφαλαίου

Εμπλοκή εμφανίζεται γύρω από τη συμπληρωματική λίστα αντιλαϊκών μέτρων, που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και την οποία οι εταίροι της έκριναν μη ικανοποιητική. Παρόλο που η συγκυβέρνηση σηκώνει τους τόνους, δεν μπορεί να κρύψει ότι στη νέα λίστα, που έρχεται να συμπληρώσει το αντιλαϊκό πακέτο των 47 σελίδων της προηγούμενης βδομάδας, περιλαμβάνονται αυξήσεις στον ΦΠΑ και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναζητείται τρόπος για τη συνέχιση των αντιλαϊκών παζαριών με ορίζοντα τις 30 του Ιούνη.

Δ. Κουτσούμπας: Διαλύονται οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Ο λαός να βγει τώρα στο προσκήνιο, να ξεπεράσει τους εκβιασμούς και το κλίμα τρομοκρατίας, που αξιοποιείται από τους δανειστές, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Πραγματική διέξοδος για το λαό δεν είναι οι διαπραγματεύσεις για τους όρους σφαγής του, αλλά η ρήξη, που μπορεί να έχει μόνο ένα περιεχόμενο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκό παζάρι

Σε κάθε «στροφή» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση επιστρέφει με νέα μέτρα - φωτιά για το λαό.

Από τη μια, φωνάζει ότι αντιστέκεται και ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών, και από την άλλη επεκτείνει τη λίστα των αντιλαϊκών μέτρων, συζητάει με τους «θεσμούς», για να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στο σχέδιο που παρουσίασε η ίδια και σ' αυτό που προτείνουν οι δανειστές.

Ετσι έγινε και πριν από τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, στις Βρυξέλλες.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία, που το βράδυ της ίδιας μέρας σήκωνε κορόνες ενάντια σε δανειστές και εταίρους, λίγο πριν φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης είχε παρουσιάσει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους 8 σελίδων για να υπάρξει συμφωνία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφτηκε χτες, πρότεινε μεταξύ άλλων ακόμα πιο αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ και δημοσιονομικά πλεονάσματα, που σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες για το λαϊκό εισόδημα, ακόμα κι αν, σε αυτήν τη φάση, δεν υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Αυτή είναι η διαπραγμάτευση, που γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης: Ενα παζάρι όπου ο λαός είναι από χέρι χαμένος.

Την ίδια ώρα, βέβαια, παραμένουν σε ισχύ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσα κι έξω από τα μνημόνια, όπως και οι αντιδραστικές ανατροπές που περιέχονταν στο αρχικό κείμενο των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς.

Θυμίζουμε ότι σ' αυτό το κείμενο υπάρχει η δέσμευση για οριστική κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων, για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς, για πρωτογενή πλεονάσματα και αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Πρέπει, επίσης, οι εργαζόμενοι να έχουν στο νου τους ότι κυβέρνηση και δανειστές μιλάνε την ίδια γλώσσα. Η κυβέρνηση λέει ότι δε μειώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά με την αύξηση του ΦΠΑ, τη διατήρηση της υψηλής φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων θα συρρικνωθούν κι άλλο. Ενώ, βεβαίως, το παράθυρο και για άμεσες νέες μειώσεις σε συντάξεις παραμένει ανοιχτό με τις «αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων», τις «ενοποιήσεις Ταμείων» κ.λπ. Οπως και το παράθυρο για νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά.

Τα ίδια λένε από την πλευρά τους και οι θεσμοί. Για παράδειγμα, χτες, εκπρόσωποι της Κομισιόν διαβεβαίωναν ότι δε ζήτησαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά «σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».

Επίσης, ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου, με τον ισχυρισμό ότι «αυτό δε σημαίνει μειώσεις, αλλά αυξήσεις ανάλογες με την παραγωγικότητα».

Ολα αυτά, όμως, είτε έτσι είτε αλλιώς, οδηγούν στο χτύπημα του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Η πείρα από ανάλογες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν (π.χ. από τις ενοποιήσεις Ταμείων) είναι διδακτική για τους εργαζόμενους.

Δανειστές και κυβέρνηση είναι στην ίδια όχθη, στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις αντανακλώνται βαθύτεροι ανταγωνισμοί, που δεν έχουν ως αντικείμενο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αλλά κόντρες ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, οι αντιλαϊκές εξελίξεις είναι δεδομένες.

Χρειάζεται γι' αυτό ο λαός να επιλέξει το δρόμο της πραγματικής ρήξης, δηλαδή της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τους πραγματικούς υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ/ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Απογειώνει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση

«Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση για να σας μονιμοποιήσουμε», ήταν η απάντηση στους απεργούς!

  • Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες καθαρίστριες και καθαριστές δημόσιων σχολείων και των εργολαβικών συνεργείων απ' όλη τη χώρα, που προχώρησαν σε απεργία διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων κ.ά.
  • Εκφραση ταξικής αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ
  • Να περιμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τους κάλεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

ΣΕΛ.  15


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μπλόκο στο χρυσαυγίτικο δουλεμπορικό στο Πέραμα

ΣΕΛ.  14
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τις 23 του Ιούνη

ΣΕΛ.  15
Για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και άλλες διατάξεις που αφορούν τους μετανάστες

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org