Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρακαταθήκη οι μαζικές συγκεντρώσεις εκατοντάδων συνδικάτων και φορέων

Το γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Το γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών
Ξημέρωμα Πέμπτης. Με αιφνιδιαστική κίνηση, μια ομάδα συνδικαλιστών μπαίνει στο υπουργείο Οικονομικών. Από την ταράτσα ξετυλίγει στην πρόσοψη του κτιρίου ένα γιγαντοπανό, που τις επόμενες ώρες θα αποτυπωνόταν στα μάτια χιλιάδων περαστικών.

Το γιγαντοπανό, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, απεικόνιζε τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα, στη σκιά του ΣΕΒ, περιστοιχισμένους από τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ, τον καθένα με το μνημόνιο που φόρτωσε (και ετοιμάζεται να φορτώσει) στο λαό. Το σύνθημα στο κάτω μέρος του πανό έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας».

Ηταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει μια μέρα σημαντική από κάθε άποψη, καθώς το ίδιο απόγευμα ήταν προγραμματισμένα τα συλλαλητήρια από 700 και πλέον συνδικάτα και φορείς, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα που ξεδιπλωνόταν το πανό, στην είσοδο του υπουργείου συγκεντρωνόταν κόσμος, που παρέμεινε εκεί μέχρι το απόγευμα, όταν στο Σύνταγμα ξεκινούσε το μεγάλο συλλαλητήριο.

Το γιγαντοπανό δέσποζε πάνω από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, που λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. ξεκίνησαν συγκροτημένα να φτάνουν στο χώρο του Συντάγματος. Λίγο νωρίτερα, οι προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας είχαν ενωθεί σε μια πυκνή και μεγάλη πορεία, που για πολλή ώρα κάλυπτε ολόκληρη την οδό Σταδίου.

Πανοραμική άποψη του συλλαλητηρίου στην Αθήνα
Πανοραμική άποψη του συλλαλητηρίου στην Αθήνα
«ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέλουν συμφωνία, τσακίζουν τον λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι δρόμοι μπροστά από το υπουργείο, γύρω από το σημείο που στήθηκε η εξέδρα, ήταν γεμάτοι από τρικάκια, που κατά εκατοντάδες πετάχτηκαν το πρωί από την ταράτσα του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που μια ντουντούκα, τοποθετημένη εξωτερικά στον πρώτο όροφο, καλούσε στην απογευματινή συγκέντρωση.

Οταν πλέον είχε αρχίσει η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, ο κόσμος είχε κατακλύσει όλο το πλάτωμα της Φιλελλήνων, από τη Γεωργίου έως την Οθωνος, με την πλατεία Συντάγματος να είναι γεμάτη με κόσμο μέχρι ψηλά στα σκαλιά του Μετρό και ορισμένα μπλοκ να βρίσκονται ακόμα στη Σταδίου και στις παρυφές της Φιλελλήνων με τους άλλους κάθετους δρόμους.

«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους», ήταν τα τελευταία λόγια του κεντρικού ομιλητή.

Χιλιάδες κόσμου σε πυκνή διάταξη μπροστά από την εξέδρα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος
Χιλιάδες κόσμου σε πυκνή διάταξη μπροστά από την εξέδρα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος
Ηταν μια πραγματικά μεγάλη, εντυπωσιακή λαϊκή συγκέντρωση. Οπως μεγάλες ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα...


Στιγμιότυπο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Ενα ακόμα στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Ενα ακόμα στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org