Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θράσος...

«Να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν μπορούμε να "πετάξουμε", ότι δεν κάναμε τα πάντα σε λίγους μήνες. Αλλά να γνωρίζουμε ότι δεν επιβαρύναμε κανέναν τους πρώτους μήνες. Ποιον επιβαρύναμε; Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου αρχίσαμε να παίρνουμε μέτρα αντιμετώπισης; Επιβαρύναμε όσους χρωστάνε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων; Επιβαρύναμε κάποιον με την αποκατάσταση των άδικων απολύσεων σε καθαρίστριες και άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα; Επιβαρύναμε που ξανανοίξαμε την ΕΡΤ, αφαιρώντας μια μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία στη χώρα μας»; Τα παραπάνω δήλωσε προχτές, αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης. Χρειάζεται, αλήθεια, θράσος για να κομπάζει -παράγοντας μιας κυβέρνησης που εκλέχτηκε, όχι επειδή είπε στο λαό «δε θα σε επιβαρύνω», αλλά επειδή του είπε «θα σε ανακουφίσω απ' τα βάρη»- γιατί τάχα δεν επιβάρυναν το λαό στους 4 μήνες που κυβερνούν, περισσότερο απ' όσο ήταν ήδη επιβαρυμένος, επειδή δηλαδή διατήρησαν όλα όσα υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν. Πολύ περισσότερο θράσος χρειάζεται για να κομπάζει ενώ η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με τους θεσμούς μια νέα συμφωνία γεμάτη από νέα αντιλαϊκά μέτρα. Χώρια που κι αυτός ο ισχυρισμός του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι μια σειρά αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης επιβαρύνουν το λαό, ασχέτως αν αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου, όπως π.χ. η απόφαση για αρπαγή των διαθέσιμων από δημόσιους οργανισμούς.

Θυμάστε;

Θυμάστε τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε τις απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος σαν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Ευρωζώνη; Τότε, μόνο το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» προειδοποιούσαν ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σύρει το λαό πίσω από το άρμα του ενός από τους δύο δανειστές, μπαίνοντας σφήνα στις μεταξύ τους αντιθέσεις, είναι επικίνδυνη και ότι σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΔΝΤ για το χρέος καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού, ο οποίος δεν πρόκειται να γλιτώσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Τώρα, το ΔΝΤ λέει ότι εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις, επειδή δεν τα βρίσκει με την Ελλάδα στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά! Θυμάστε, επίσης, τι έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη γερμανική πολιτική, προσωποποιώντας την μάλιστα στην Αγκελα Μέρκελ; Μέχρι και «go back» της φώναζε από τη Μυτιλήνη, ενώ σε ερωτήσεις αν θα συναντηθεί μαζί της μετά τις εκλογές, έλεγε ότι η Μέρκελ είναι μία από τους 28 ηγέτες της Ευρωζώνης και δεν έχει κανένα λόγο να επιζητεί ιδιαίτερες σχέσεις. Τώρα, κάθε συνάντηση με τη Μέρκελ ανάγεται σε κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση και παρουσιάζεται σαν απόδειξη της αναγνώρισης που τυγχάνει από τους εταίρους της. Τι σχέση έχει ο λαός με τους σύμμαχους και τους εχθρούς που επιλέγει κάθε φορά η κυβέρνηση (ή την επιλέγουν...); Καμιά απολύτως. Μόνο χαράσσοντας δική του γραμμή, κόντρα σ' αυτή των ιμπεριαλιστών «εχθρών» και «φίλων», έχει τη δυνατότητα να σωθεί.

Αποκαλύπτονται...

Στοιχεία σχετικά με το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, στη Βουλή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ' όσα είπε, έχει το εξής: Για την επιδότηση ενοικίου με το ποσό των 70 έως 220 ευρώ, έκαναν αίτηση 90.000 άτομα, δείχνοντας το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Ωστόσο, από αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει το επίδομα μόνο στο 1/3, δηλαδή σε περίπου 30.000 κι αυτό όχι άμεσα. Οι μόνοι που προβλέπεται άμεσα να πάρουν το επίδομα, είναι 1.073 άτομα, από τα οποία τα 500 βρίσκονται στην Αττική! Σημειώνουμε εδώ ότι σύμφωνα με στοιχεία για τη φτώχεια που παρουσίασε η ίδια, στο Λεκανοπέδιο διαβιούν συνολικά 17.720 άστεγοι. Συμπέρασμα: Οι νόμοι της κυβέρνησης αφορούν έτσι κι αλλιώς τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Οπως, όμως, εξελίσσονται τα πράγματα, από τους «ακραία φτωχούς», πρόνοια θα υπάρξει τελικά για τους «πολύ ακραία φτωχούς», οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα (ελάχιστα) κονδύλια που έχει να διαθέσει η κυβέρνηση. Δηλαδή, κοροϊδία και των γονέων για τα λαϊκά στρώματα που κυριολεκτικά υποφέρουν...

Αντιλαϊκά πρόθυμοι

Μεγάλη προθυμία από ΝΔ και Ποτάμι για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Οι πρώτοι το λένε και το ξαναλένε. Οι δεύτεροι το ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία, αφού λένε ότι θα ψηφίσουν ό,τι συμφωνία έρθει στη Βουλή από κυβέρνηση και δανειστές. Πολύ μεγάλη προθυμία στο να στηρίξουν αντιλαϊκά μέτρα και ρυθμίσεις. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος τους. Ο λαός έχει ζήσει τι σημαίνει κυβέρνηση ΝΔ με συνεταίρους, το δε Ποτάμι το φωνάζει μόνο του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από αυτούς, που την έχουν στημένη στη γωνία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org