Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πραγματοποιήθηκε η συναυλία για τον Χικμέτ

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η μουσική παράσταση βασισμένη σε μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Χιώνη.

Το συγκρότημα «Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος» από την Τουρκία, όπου συμμετέχουν οι μουσικοί Ονούρ Τουντς, Οντζού Σαντζάκ, Γκιουνσελίν Σεντά Τσετίνκαγια, Ουλάς Οζέρ, Τζεμ Γιαρκίν, Ουφούκ Καρακότς, Οζγκιούρ Σαχίν, μαζί με τους Ελληνες μουσικούς Αμέρισσα Φτούλη, Θοδωρή Καρέλα, Λευτέρη Κουάντα, Γιάννη Καραλιά, μας χάρισαν μαγικές στιγμές γνωριμίας με τη μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες.

Στη συναυλία ακούστηκαν για πρώτη φορά τραγούδια, όπως, «Χαιρετισμούς στην εργατική τάξη της Τουρκίας», «Το επιτύμβιο των 15», «Το γαλάζιο λιμάνι»... Ακούστηκαν όμως και τραγούδια γνωστά και στην Ελλάδα του Ζουλφί Λιβανελί, αλλά και μελοποιημένος Χικμέτ από τους Θάνο Μικρούτσικο και Μάνο Λοΐζο.


Επίσης, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Ναζίμ από τους παρακάτω Τούρκους συνθέτες: Ταχσίν Ιντζιρτζί, Τζεμ Καρατζά, Τιμούρ Σελτσούκ και Ουφούκ Καρακότς.

Ο Ουφούκ Καρακότς έδωσε το «παρών» και στη συναυλία και εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν με τη φωνή και τον μπαγλαμά του.

Ο ηθοποιός Μιχαήλ Γιαννικάκης, ανάμεσα στα τραγούδια, απέδωσε στα Ελληνικά όλα τα μελοποιημένα ποιήματα που ακούστηκαν.

Να τραγουδήσουμε τα τραγούδια του αύριο

Εκ μέρους του τουρκικού συγκροτήματος ο Ουλάς Οζέρ πριν από τη συναυλία απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τον Ναζίμ Χικμέτ. Μεταφέρουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς από την Τουρκία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το αδελφό μας Κόμμα που μας δίνει αυτήν την ευκαιρία.

Η δυνατότητα που μας δίνεται να τιμήσουμε τη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που ήταν αφοσιωμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού, με ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο από μελοποιημένα ποιήματά του, μας συναρπάζει. Ισως ο ίδιος ο Ναζίμ Χικμέτ μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τους λόγους της συγκίνησής μας. Αναφερόμενος στην ποίησή του, μίλησε για το καθήκον "να τραγουδήσει τα τραγούδια του αύριο". Είπε ότι "το να επαναλάβει κανείς τα τραγούδια του χθες και του σήμερα σημαίνει ότι ακολουθεί τον εύκολο δρόμο στην τέχνη. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να τραγουδήσεις τα τραγούδια του αύριο".

Ο Δ. Κουτσούμπας και η Ε. Μηλιαρονικολάκη με το μουσικό συγκρότημα
Ο Δ. Κουτσούμπας και η Ε. Μηλιαρονικολάκη με το μουσικό συγκρότημα
Τα τραγούδια του αύριο, τα τραγούδια ενός κόσμου δίχως σύνορα και τάξεις. Αυτή είναι η ουσία της ποίησής του, σε μορφή και σε περιεχόμενο. Προσδιόρισε την τέχνη του σαν μια ενθουσιώδη ορχήστρα που φυσάει σαν τον άνεμο και συγκινεί και ωθεί τις μάζες προς τα μπρος, σαν βουνά και κύματα. Ηθελε τραγούδια που μπορούν να βγουν στους δρόμους. Τραγούδια που μπορούν να σβήσουν την κηροζίνη, που μπορούν να χτυπήσουν τα τύμπανα με τα μεγάλα τους χέρια. Τραγούδια για τα αιματοβαμμένα πρόσωπα.

Τα τραγούδια που τραγουδιούνται από όλους μαζί, με μια φωνή, είναι αυτά που ταιριάζουν στον Ναζίμ και στο σοσιαλισμό καλύτερα.

Εμείς, οι Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος, σας χαιρετίζουμε για μια ακόμη φορά, με τους στίχους των κοινών μας αξιών και με τα τραγούδια της κοινής μας πάλης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org