Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Χρειάζεται αντοχή που κατακτιέται μέσα στην ταξική πάλη

«Αυτή η εκδήλωση έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά δείχνει ότι και εμείς ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Εχει όμως και στόχο τη γνωριμία με την ιστορική αλήθεια άγνωστων και γνωστών στιγμών της επαναστατικής πάλης του λαού μας, με τη δική μας δηλαδή Ιστορία, την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δεν βρίσκεται - όπως είναι φυσικό - στα βιβλία του αστικού σχολείου».

Αυτό τόνισε, χαιρετίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η επαναστατική πάλη στο μέλλον δε θα υπολείπεται σε δυσκολίες, κακουχίες, αντιξοότητες.

«Θα χρειάζεται υψηλή ΑΝΤΟΧΗ.

Αντοχή που δεν θα έρθει μια στιγμή σαν καμιά θεία επιφοίτηση, ούτε υπάρχει έμφυτη, αλλά κατακτιέται μέσα στην ταξική πάλη.

Αντοχή, οι προϋποθέσεις για την οποία πρέπει να διαμορφωθούν σήμερα, σε μη επαναστατικές συνθήκες, σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού, υποχώρησης των κομμουνιστικών ιδεών και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Σήμερα, λοιπόν, δρούμε καθημερινά μέσα στις μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ΑΝΤΟΧΗ της νέας γενιάς των κομμουνιστών, γι' αυτά που μέλλονται να 'ρθούν».


Ο Κ. Παπασταύρου επισήμανε πως θα χρειαστεί αντοχή που διαμορφώνεται μέσα στις σημερινές συνθήκες της ταξικής πάλης, που κρίνεται πρώτα απ' όλα στην επιμονή και τη σταθερότητα που απαιτούν τα μικρά απειροελάχιστα βήματα προς τα μπρος στην οργάνωση του κινήματος, στη συσπείρωση σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην καθημερινή αντιπαράθεση με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, στην αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και του κεφαλαίου.

Και πρόσθεσε:

«Αντοχή που διαμορφώνεται στην υπομονετική και επίμονη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση σε νέους, εργαζόμενους, ανθρώπους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα μέσω της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των μεγάλων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, που άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν και στην κρίση. Ωστε να γκρεμιστεί η στάση ανοχής και αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυτές τις μέρες υπογράφει μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους εταίρους της, να ξεσκεπαστεί ότι καμιά κυβέρνηση εντός του συστήματος, της οικονομικής κυριαρχίας και εξουσίας του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Αντοχή στην αντιμετώπιση των προσπαθειών και των πιέσεων το Κόμμα να βάλει νερό στο κρασί του, να εγκαταλείψει την επαναστατική πάλη, να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του, άμεσα ή έμμεσα, να βάλει πλάτη στη στήριξη της σημερινής συγκυβέρνησης ή άλλων εναλλακτικών σχεδίων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να βάλει το χεράκι του να μπουν οι εργαζόμενοι κάτω από τη σημαία της μιας ή της άλλης μερίδας της αστικής τάξης.

Αντοχή στο ενδεχόμενο γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, απέναντι στο ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την αστική τάξη της χώρας μας και την κυβέρνηση να θέλουν όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των "συμμάχων" τους.

Αντοχή στην αντιμετώπιση του προσωπικού κόστους που έχει ο καθένας από την επιλογή του δρόμου που έχει διαλέξει, είτε αυτό ονομάζεται απόλυση λόγω απεργίας, είτε αυτό ονομάζεται πολλά χρόνια στην ανεργία, είτε όπως αλλιώς εκφράζεται.

Θεμέλιο της αντοχής είναι η γνώση, η αφομοίωση της επαναστατικής ιδεολογίας του Κόμματός μας, της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος, με κριτικό μάτι για να βγουν διαχρονικά συμπεράσματα και να δοθούν απαντήσεις ώστε να μην επαναληφθούν στρατηγικά λάθη, που οδήγησαν σε υποχώρηση το κομμουνιστικό κίνημα. Αντοχή που γονιμοποιείται μέσα στην πράξη και πείρα της ταξικής πάλης και που αποτελεί προϋπόθεση οι μελλοντικές γενιές των κομμουνιστών να γράψουν νέες σελίδες ένδοξων λαϊκών επαναστατικών αγώνων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org