Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Δεν επιδοτεί πρόγραμμα άθλησης ΑμεΑ επειδή είναι ... δωρεάν!
  • Αφορά το Δήμο Πετρούπολης που ζήτησε την επιδότηση, αλλά εισέπραξε την άρνηση της ΓΓΑ
  • Συνέντευξη με τον σύμβουλο Αθλητισμού του δήμου, Λευτέρη Καζαδέη

Από παλιότερη κινητοποίηση του Αθλητικού Συλλόγου «Κεραυνός» για το δικαίωμα στην άθληση των Ατόμων με Αναπηρία
Από παλιότερη κινητοποίηση του Αθλητικού Συλλόγου «Κεραυνός» για το δικαίωμα στην άθληση των Ατόμων με Αναπηρία
Την εφαρμογή κατά γράμμα των λογικών της ανταποδοτικότητας στον αθλητισμό, που επέβαλαν με τις πολιτικές τους οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζει ουσιαστικά και η νυν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το παράδειγμα του Δήμου Πετρούπολης και συγκεκριμένα του προγράμματος αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), για το οποίο η ΓΓΑ αρνήθηκε ουσιαστικά τη χορήγηση γυμναστών, αφού δεν επιβάλλεται από πλευράς δήμου είτε χαράτσι συμμετοχής είτε δεν υπόκειται σε κάποια χορηγία.

Συγκεκριμένα, η απάντηση στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής από πλευράς αρμοδίων ήταν ότι η ΓΓΑ δεσμεύεται με συγκεκριμένη διάταξη να μην επιδοτεί προγράμματα που δεν έχουν ανταποδοτικότητα ή χορηγία. Διάταξη που φυσικά δεν την... άγγιξε καν ο νέος αθλητικός νόμος του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, παραμένοντας σε ισχύ και σε εφαρμογή και από τη νυν ηγεσία της ΓΓΑ.

Από την άλλη, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν γίνεται καμία εξαίρεση στις λογικές του «πλήρωσε για να αθληθείς», ακόμα και όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα του λεγόμενου ειδικού αθλητισμού που αφορά τα άτομα με αναπηρία, με σημαντικά οφέλη γι' αυτά σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα, ο συγκεκριμένος τομέας συνεχίζει να παραμένει σε τραγικό επίπεδο όσον αφορά τη μαζική του δομή, με ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές, μηδαμινή κρατική ενίσχυση όσον αφορά προγράμματα άθλησης και τα όποια χρήματα δίνονται αφορούν κυρίως διεξαγωγή πρωταθλητισμού.


Για το ζήτημα που έχει προκύψει καθώς και για τη στάση του Δήμου Πετρούπολης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον σύμβουλο Αθλητισμού του δήμου, Λευτέρη Καζαδέη.

-- Πώς ακριβώς έχει το θέμα;

-- Το πρόβλημα έχει ως εξής: Στο έγγραφο της ΓΓΑ προς το δήμο μας, που αφορούσε την αποστολή αιτημάτων των ΟΤΑ για την πρόσληψη πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στα Προγράμματα Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) 2015 - 2016, που υπογράφει ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής, αναφέρεται πως απαιτείται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, που θα αφορά το αίτημα πρόσληψης των γυμναστών, να βεβαιώνουμε ρητά ότι το σύνολο της δαπάνης για τη μισθοδοσία τους θα καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι εξυπηρετούμενοι κάτοικοι και δημότες, με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών και χορηγιών ή μέσω της ΓΓΑ, έως το ποσό του αντίστοιχου προβλεπόμενου ΚΑΕ (άρθρο 29 του Ν.4151/29-04-2013).

Οταν οι υπάλληλοί μας επικοινώνησαν με τη ΓΓΑ και δήλωσαν ότι το τμήμα ΑμεΑ του δήμου είναι δωρεάν για τους δημότες μας, η ΓΓΑ μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι δεν επιδοτεί προγράμματα που δεν έχουν ανταποδοτικότητα ή δωρεά ή χορηγία γιατί δεσμεύεται με συγκεκριμένη διάταξη.

-- Ποια είναι η τύχη του προγράμματος πλέον μετά τις εξελίξεις;

-- Το τμήμα ΑμεΑ του Δήμου Πετρούπολης είναι προτεραιότητα της διοίκησής μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε ένα τέτοιο ζήτημα να επηρεάσει την πολύπλευρη και δυναμική του δράση.

-- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του δήμου για τον αθλητισμό των ΑμεΑ;

-- Το τμήμα ΑμεΑ ξεκίνησε το 1999, επί δημαρχίας Γ. Γιώγου, αγκαλιάστηκε αμέσως από τον κόσμο, και σήμερα είναι πρώτιστο ζήτημα η ορθή λειτουργία του. Αριθμεί πάνω από 60 μέλη διαφόρων παθήσεων και επιπέδων αναπηρίας, που τους παρέχεται δωρεάν (ως κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης) ένα πρόγραμμα με αθλητικές και πολιτιστικές προσαρμοσμένες δραστηριότητες στα παρακάτω: Κολύμβηση, Βασική Γυμναστική, Προσαρμογές στίβου, Προ-ασκήσεις και προσαρμογές σε ομαδικά αθλήματα, Παραδοσιακοί Χοροί, Χορωδία, Bocce-boccia, BOWLING. Εχουμε πρωινή δημιουργική απασχόληση που λειτουργεί στη Λέσχη «ΑμεΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» στην οποία λειτουργεί επίσης δανειστική βιβλιοθήκη ΑμεΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και ομάδα θεάτρου ΑμεΑ που ανεβάζει κάθε χρόνο παράσταση. Επίσης, σημαντική μέριμνα υπάρχει από πλευράς δημοτικής αρχής και σε ένα άλλο ιδιαίτερο τομέα καθώς δίνεται η δυνατότητα σε γονείς παιδιών ΑμεΑ να κάνουν δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου και του γυμναστηρίου του δήμου.

-- Αθλητισμός και ανταποδοτικότητα. Ποια είναι η στάση του Δήμου Πετρούπολης στο συγκεκριμένο ζήτημα;

-- Η διοίκησή μας θεωρεί ότι η άθληση είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια. Είναι κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να συνδέεται με το οικονομικό. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή στα αθλητικά τμήματα του δήμου φτάνει στις 4.000 άτομα, χωρίς μηνιαία συνδρομή αλλά με ένα συμβολικό ποσό εγγραφής των παιδιών για την κατοχύρωση της θέσης στα τμήματά μας (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ενόργανη, ρυθμική), ενώ στην κολύμβηση η συνδρομή είναι 10 ευρώ το μήνα και αυτό λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης του Κολυμβητηρίου και της έλλειψης κρατικών κονδυλίων. Η μηνιαία συνδρομή και για τους ενήλικες είναι ιδιαίτερα χαμηλή ενώ για το τμήμα ΑμεΑ και τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ΚΑΠΗ) είναι δωρεάν.

-- Ποιες οι δυσκολίες που συναντά σήμερα ένας δήμος προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους του προγράμματα αθλητισμού και αναψυχής;

-- Παρά τις δυσκολίες κύριος στόχος είναι να μην ανασταλεί καμία αθλητική δράση του δήμου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως δήμος είναι ότι δεν δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια και η υλικοτεχνική βοήθεια για προγράμματα αθλητισμού και αναψυχής. Λόγω της έλλειψης κονδυλίων αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά το προσωπικό, τη συντήρηση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, οι περισσότεροι γυμναστές είναι συμβασιούχοι ενώ θα έπρεπε να είναι μόνιμοι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org