Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
«Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό.

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Σάββατο 13 Ιούνη (10.00 - 19.00)

10.00 - 10.30: Χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, βασισμένη στο απόσπασμα «Τάνια», από το έργο του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου».

10.30 - 11.20 Χαιρετισμοί: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ (Τουρκία)

11.20 - 12.00 Εναρκτήρια ομιλία: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού: «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή».

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!» (12.30 - 15.45)

Εισηγήσεις:

Γιάννης Παπαοικονόμου, λογοτέχνης, διδάκτορας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, γγ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών: Ναζίμ Χικμέτ: Οι σταθερές της ζωής και του έργου του.

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ο Χικμέτ και η εποχή του.

Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ: Ο Ναζίμ Χικμέτ από τον οθωμανικό κόσμο στο σοσιαλισμό.

Σταύρος Παντελίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης, εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τουρκικών του Πανεπιστημίου της Μερσίνας: Η αισθητική του Χικμέτ και οι καινοτομίες που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία.

Σπύρος Τουλιάτος, ιστορικός, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, Αντίσταση και ελευθερία: Διαδρομές της Ιστορίας στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Ασάφ Γκιουβέν Ακσέλ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Ενας ποιητής πάντα 19 χρόνων.

Παρεμβάσεις

Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα παιδείας»: Ο ηρωισμός της Ζόγιας και το μεγαλείο της συλλογικής συνείδησης στο τοπίο ανθρωπιάς του Χικμέτ.

Ντίνος Τζαβάρας, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, φοιτητής Φιλολογίας: Επίκαιρα μηνύματα απ' το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χικμέτ «Οι ρομαντικοί».

Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη: Οι δίκες του 1938, «Το θέμα είναι να μην παραδίνεσαι».

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό», (16.15 - 19.00)

Εισηγήσεις:

Μπάμπης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Ποίηση και επανάσταση. Μια περιδιάβαση στο πρώιμο ποιητικό έργο του Χικμέτ και σε ποιήματα της φυλακής.

Βασίλης Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ: Τα Ανθρώπινα Τοπία του Ναζίμ Χικμέτ.

Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: Ωστόσο φταις κι εσύ καμπόσο.

Αννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτης: Ο διαλεκτικός Χικμέτ.

Ζωή Βαλάση, συγγραφέας, διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης: Ο Ναζίμ Χικμέτ στους δρόμους των παραμυθιών.

Μιχάλης Γεωργίου, διδάκτορας Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου: Η θεατρική δημιουργία του Ναζίμ Χικμέτ.

Παρεμβάσεις

Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης: Ο δρόμος που πέρασε ο Ναζίμ. Ανιχνεύοντας τη λαϊκότητα στην τέχνη του.

Αλέξανδρος Βαλσαμής, συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός: Η επιλογή των τίτλων στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Κυριακή 14 Ιούνη (10.00 - 14.30)

Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»

Εισηγήσεις:

Οστζάν Χουσεΐν Νουρή, αρχαιολόγος Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, μεταπτυχιακός στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης: Ναζίμ Χικμέτ, ο Τούρκος, ο Ελληνας, ο Παγκόσμιος. Από την Τουρκία σε όλον τον κόσμο, ένας στίχος δρόμος.

Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών: Στα μάτια των συντρόφων μου ολάκερο τον εαυτό μου θωρώ.

Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Ο Γιάννης Ρίτσος για τον Ναζίμ Χικμέτ.

Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Επιδρομή στον ήλιο με την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.

Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: Λαλιά του λαού - Φωνή της επανάστασης.

Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Για την πολιτική θέση του Ναζίμ Χικμέτ. «Ο αγαπημένος σας είναι κομμουνιστής».

Παρεμβάσεις

Θωμάς Κασελούρης, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ για παιδιά στα σχολικά εγχειρίδια. Ερμηνευτική και διδακτική προσέγγιση στο ποίημα της ΣΤ΄ Τάξης «Οι Χτίστες».

Μάρκος Σκόρδος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος Διοίκησης Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μαρτυρία: Ο Χικμέτ του Αιγαίου.

Κατερίνα Δημάκη, ιδιωτική υπάλληλος, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας: Βγάλτε την τέχνη στο πεζοδρόμιο!

Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου: Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

«Μονάκριβή μου»: Χοροθεατρική παράσταση, βασισμένη σε ποιήματα του Ν. Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή, από Ελληνες καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org