Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας

Την Κυριακή 7 Ιούνη. Μετάβαση με πούλμαν από το Μεταξουργείο στις 7 π.μ.

Με την πλούσια φύση της Πάρνηθας και με κάποιες από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας θα έρθουν σε επαφή την Κυριακή, 7 Ιούνη, όσοι συμμετάσχουν στην πεζοπορία σε αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας που διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πεζοπορία αρχίζει από τη Μονή Κλειστών, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα κινηθεί δυτικά της κορφής Αρμα στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα μικρό μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα, τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών, που χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44, στη Μονή Κλειστών, συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ, ενώ μάχες στην περιοχή δόθηκαν και το '43 και το '48.

Ηρωικές σελίδες Ιστορίας

Πέρα από τις μάχες με τον αντίπαλο, οι αντάρτες στην Πάρνηθα έδιναν και καθημερινές μάχες για την επιβίωση, για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, όπως η τροφή και το νερό. Διαβάζουμε ενδεικτικά στο βιβλίο του Δημήτρη Κόλλια «Η Βοιωτία στον Αγώνα» χαρακτηριστικές αναφορές για τις δυσκολίες που συναντούσαν οι μαχητές του ΔΣΕ στην Πάρνηθα στις αρχές του 1948:

«Τον καιρό αυτό στην περιοχή της Πάρνηθας υπήρχαν πολλές δυσκολίες και πολλές φορές μάλιστα αξεπέραστες. Ολο το υψίπεδο των Δερβενοχωρίων ήταν άδειο από κόσμο. Τους είχαν κατεβάσει στη Μάντρα, Ελευσίνα. Από κτηνοτροφία εκεί πάνω δεν υπήρχε τίποτα. Για να πάρεις ένα κομμάτι ψωμί, έπρεπε να κάνεις ολόκληρη επιχείρηση και αυτό να το κουβαλήσεις στην πλάτη. Με ζώα δεν μπορούσες να κινηθείς. Ηταν δύσκολο. Το νερό και αυτό πολύ δύσκολο, γιατί οι πηγές ήταν λίγες και αυτές τις έπιανε ο Στρατός. Τα πυρομαχικά τα κουβαλούσαμε στην πλάτη και αυτά.

(...) Σάββατο βράδυ, ξημερώνοντας Κυριακή της Αποκριάς, βρεθήκαμε σε μια περιοχή πάνω από τη Μαλακάσα, που λέγεται Σαλονίκι. Ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος, αλλά καλός. Ξεκινήσαμε βόρεια. Κατεβήκαμε στο δημόσιο δρόμο, δυτικά από τη Μαλακάσα. Περάσαμε το δρόμο και όχι πολύ μακριά ήταν κάτι μαντριά. Πήραμε μερικά αρνιά, ζώα δεν υπήρχαν να τα μεταφέρουμε, αλλά και αν υπήρχαν, δεν γινόταν τίποτα, γιατί δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε μονοπάτι. Τα σφάξαμε, τα καθαρίσαμε από τα εντόσθια και τα μεταφέραμε με τα τομάρια, αφού τα πληρώσαμε.

(...) Τα πήραμε στην πλάτη και ανηφορίσαμε για το Σαλονίκι. Αρχισε να χιονίζει. Το χιόνι ήταν λίγο, όμως η ανηφόρα και η γλίστρα ήταν φοβερή. Πήγαινες ένα βήμα μπρος και δύο... πίσω. Οταν βγήκαμε στην ανηφόρα, ξημέρωσε μια λιακάδα, αλλά με μια παγωνιά που έκοβε τις πέτρες. Εκεί πάνω είχε πολύ χιόνι. Δίπλα και λίγο πιο πέρα ήταν κάτι παλιά μαντριά χωρίς πρόβατα. Πηγαίναμε προς τα κει. Πολλοί, μπορώ να πω, έμειναν από την παγωνιά, πάγωσαν. Σιγά σιγά όμως φτάσαμε. Ανάψαμε φωτιές και συνήρθαμε».

  • Δηλώσεις για συμμετοχή στην πεζοπορία γίνονται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kne@kne.gr Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη (Mεταξουργείο) στις 7.00 το πρωί. Οι διοργανωτές επισημαίνουν ιδιαίτερα πως τόσο η φύση της διαδρομής, όσο και η χρονική διάρκειά της δεν είναι κατάλληλες για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ