Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μπορούν» όσα θέλει το κεφάλαιο

Το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης από πλευράς κυβέρνησης συμφωνίας με τους «θεσμούς» σκιαγράφησε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης. Είπε, λοιπόν, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84»: «...Πέρα από όσες παραχωρήσεις μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία που δε θα λύνει, δε θα ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του χρέους ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης και τη διασφάλιση ενός επενδυτικού σχεδίου για να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα και να ανοίξει ένα δρόμο ανάπτυξης».

Δεν μπορούν, λοιπόν, να κάνουν συμφωνία που δε θα εξασφαλίζει «παρά με ουρά» στο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και μάλιστα μέσα από δύο «κάνουλες». Και μέσω της διευθέτησης του χρέους, ώστε οι εξοικονομούμενοι πόροι να κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος που κατευθύνει πόρους στη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων.

Αυτές είναι «κόκκινες γραμμές». Αλλά χαραγμένες από και για το κεφάλαιο.

Κατά τ' άλλα, οι «παραχωρήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν προφανώς τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλη κλιμάκωση και διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Χρήσιμα τα παραπάνω για να βγουν συμπεράσματα για το ποιον διαπραγματεύεται και αυτή η κυβέρνηση...

Κοροϊδία η επιμονή στις «κόκκινες γραμμές»

Το θέμα δεν είναι η τήρηση των «κόκκινων γραμμών», αλλά ποιες ρυθμίσεις δεν ήταν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση... Αυτό επιβεβαίωσε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι «ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν ποτέ κόκκινη γραμμή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κατάργησή των μειώσεων στο ΦΠΑ για τα νησιά δεν είναι η δυσκολότερη απόφαση για την κυβέρνηση... Με απλά λόγια, οι νησιώτες καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Οτι ακόμα και αν δε δουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, το εισόδημά τους εξανεμίζεται με την αύξηση των φόρων. Να πώς, με θράσος, η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό, με τα μεγάλα λόγια περί σκληρής διαπραγμάτευσης, αφού αυτή το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει για τους εργαζόμενους, θα είναι η νέα αφαίμαξη.

Το άλλο μείγμα

Μιλώντας χτες σε συνέδριο για την αγορά εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι η συντεταγμένη πολιτική των δημοσίων επενδύσεων, με ταυτόχρονη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα. Την περίοδο 2008-2009, στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ΗΠΑ, για την αντιμετώπισή της, πραγματοποίησαν δημόσιες επενδύσεις, δαπανώντας το 2,5% του ΑΕΠ τους. Το ίδιο έπραξε και η Γερμανία, διοχετεύοντας το 4% του ΑΕΠ της σε προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Μετά το 2010, η ΕΕ έκανε στροφή στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και από τότε έως σήμερα, προκρίνει την περιοριστική πολιτική της λιτότητας». Μέσα σε λίγες αράδες, η υπουργός, που έχει θητεύσει σε ινστιτούτα των ΗΠΑ, επαναφέρει την ανάγκη για χαλάρωση του περιοριστικού μείγματος διαχείρισης σαν προϋπόθεση για το πέρασμα στην ανάκαμψη. Με αύξηση των δημοσίων δαπανών και στήριξη του ιδιωτικού τομέα, για να κάνει επενδύσεις. Τόσο το ένα όσο και το άλλο προϋποθέτουν ενίσχυση των επιχειρήσεων με κρατικό χρήμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και διευθέτηση του χρέους. Οσο για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα «μίνι τζομπς» της Γερμανίας και τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» στις αγγλοσαξονικές χώρες δείχνουν το δρόμο...

Τι να πει κανείς;

Το διαβάσαμε και αυτό και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, σχετικά με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γ. Πανούση, του λεγόμενου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Καλεί τους γονείς στη δημιουργία δικτύου «Γονείς (και κυρίως Μανάδες) εν δράσει» και συμμετοχή κάθε πολίτη και φορέα, στην πρόληψη της εγκληματικότητας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της λεγόμενης «Συμμετοχικής Αντεγκληματικής Πολιτικής». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε, μάλιστα, και κάθε σχολείο και κάθε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, να έλθουν σε επαφή με τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. και σε τοπικό επίπεδο, για να στηρίξουν εμπράκτως τις παραπάνω δράσεις! Με πρόσχημα - όπως πάντα - την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, αξιοποιώντας το κλίμα ανασφάλειας, που καλλιεργείται στο λαό, προωθούνται πολιτικές συναίνεσης στην ενίσχυση του χαφιεδισμού και των μηχανισμών καταστολής! Και όλα αυτά από την «κυβέρνηση της αριστεράς»! Τι να πει κανείς;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1666 Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

1697 Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών και θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.

1783 Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη-επανδρωμένου αερόστατου.

1827 Ο ελληνικός στόλος υπό τον ναύαρχο Κόχραν αποτυγχάνει να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1844 Οι υφαντουργοί της επαρχίας της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας. Επεμβαίνει ο στρατός και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών. Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η οθωμανική αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι).

1934 Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης.

1936 Εικοσιτετράωρη απεργία (πανεργατική) στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες. Η κυβέρνηση Μεταξά λαμβάνει δρακόντεια στρατοκρατικά μέτρα κατά της απεργίας. Στους δρόμους στήνονται ακόμα και πολυβόλα, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

1936 Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λέον Μπλουμ. Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών - ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του.

1944 Εννέα μήνες μετά την απόβασή τους στην κυρίως Ιταλία, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις μπαίνουν στη Ρώμη.

1944 Γερμανοί στρατιώτες και Ελληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας, προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. Απωθούνται με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που, έπειτα από σκληρή μάχη, απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα. Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στο συνοικισμό της Καισαριανής, μεταξύ του μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1962 Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβίτσι, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1991 Επειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org