Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Μαγική συναυλία, μαγική βραδιά...

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση, με μια μοναδική συναυλία, αντίστοιχη του μεγέθους του έργου και της συνολικότερης προσφοράς του, τίμησε η ΚΕ του ΚΚΕ, χτες το βράδυ, τα 90 χρόνια ζωής και δημιουργίας του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ίδιος ο συνθέτης, που μπαίνοντας στο θέατρο τον υποδέχτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και όλος ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος στις κερκίδες χειροκροτώντας, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Α. Σικελιανού που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης... «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ' την Ελλάδα».

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο ΓΓ της, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο ίδιος ο συνθέτης.

Με μια ωραία έκπληξη από τη μεριά της Μαρίας Φαραντούρη ξεκίνησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, όταν η ερμηνεύτρια είπε το τραγούδι «Κι εσύ να λείπεις» από τις «Γειτονιές του κόσμου», που αφιέρωσε ο Μίκης στον Χαρίλαο Φλωράκη, αλλά αφιερώνεται και σε όλους τους αγωνιστές που «έφυγαν» και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

Στη συνέχεια τα φώτα στο θέατρο σβήνουν και η οθόνη γεμίζει με τη μορφή του Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει, να δημιουργεί, μαζί με τους ποιητές που τους στίχους τους έβαλε στο στόμα του λαού μας. Να μετέχει στους αγώνες, στις πορείες ειρήνης, στο ιδρυτικό Συνέδριο των Λαμπράκηδων, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Αποτυπώνεται η αδιάλειπτη και σταθερή σχέση που έχει με το ΚΚΕ.

Με τη φωνή της Βέρας Κρούσκα και του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου μεταφερόμαστε στα πρώτα του χρόνια, στην απόφασή του να γίνει μουσικός, στη συμμετοχή του στο ΕΑΜ, στις μάχες του Δεκέμβρη, στις εξορίες και τις φυλακές. Χρόνια που τον σημαδεύουν και αποτυπώνονται στα έργα του. Συγκλονιστική στιγμή όταν η οθόνη γεμίζει με την παρουσία του Μ. Θεοδωράκη και του Γ. Ρίτσου, να συζητούν και να θυμούνται τη μελοποίηση του «Επιταφίου», για την αφιέρωση που του έκανε ο ποιητής: «Το βιβλίο τούτο κάηκε από τον Μεταξά στα 1938 κάτω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός».

Θέση στη σκηνή παίρνει η ορχήστρα, με τους εξαιρετικούς μουσικούς: Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώργο Καλτσούνη (τρομπέτα), Δημήτρη Κουφαλάκο (φυσαρμόνικα - φαγκότο), Λεωνίδα Κυρίδη (μπάσο), Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο), Νίκο Πανά (τρομπόνι), Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (ντραμς), Γιώργο Σαρίκο (κρουστά), Τάσο Βιτσεντζάτο (τρομπέτα) και Κώστα Σταυρόπουλο (κιθάρα). Σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Ενας ένας οι τραγουδιστές ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα... «Ομορφη πόλη», «Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο»... Τραγούδια που μας έχουν εμπνεύσει, συντροφεύσει τόσο στους αγώνες μας, όσο και στις πιο προσωπικές, καθημερινές μας στιγμές... «Της εξορίας», «Μέρα Μαγιού», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», Τραγούδια από το «Μαουτχάουζεν», τη «Ρωμιοσύνη», το «Αξιον Εστί» και άλλα πολλά.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Βασίλης Λέκκας και η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύουν μοναδικά τραγούδια μεγάλων μας ποιητών και στιχουργών, των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Θεοδωράκη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Ερρίκου Θαλασσινού, Μιχάλη Γκανά και Δημήτρη Χριστοδούλου.

Στην οθόνη, πίσω από την ορχήστρα προβάλλονται φωτογραφίες, εικόνες, πλάνα, που έχουν είτε πιο άμεση σχέση με τον Μίκη, είτε αποτυπώνουν την περίοδο στην οποία γράφτηκαν κι αναφέρονται.

Στη συναυλία παραβρέθηκαν οι πρέσβεις της Κούβας και της Παλαιστίνης, ο σύμβουλος της πρεσβείας της Κύπρου και ο Γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Επίσης, οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Καισαριανής και Χαϊδαρίου και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ