Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Ναζίμ Χικμέτ

Μετά τα Επιστημονικά Συνέδρια για τους Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη και Μπέρτολτ Μπρεχτ, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει στις 13 και 14 Ιούνη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, Επιστημονικό Συνέδριο για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!»

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το ταραχώδες ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται από πολύ νωρίς η προσωπικότητα και η επαναστατική σκέψη του Χικμέτ, η πορεία των πολιτικο-ιδεολογικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεών του, οι αισθητικές επιδράσεις που δέχτηκε και άσκησε με τη σειρά του, η τομή που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία σε συνδυασμό με στοιχεία από τη βιογραφία του επαναστάτη δημιουργού.

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό»

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το λογοτεχνικό κυρίως έργο του Χικμέτ (ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, παραμύθια κ.λπ.) με έμφαση στο πρωτοπόρο περιεχόμενο και την πρωτοποριακή - για τα τότε δεδομένα της τουρκικής λογοτεχνίας - μορφή του. Κυρίως θα αναδειχτεί η ταξική θέση του Χικμέτ απέναντι στο βασικό ερώτημα «τέχνη για ποιον και για ποιο σκοπό», στο οποίο απαντά με τη συνειδητά ανεπιφύλακτη και μαχητική στράτευσή του στον αγώνα για τη συνένωση, εμψύχωση και προτροπή των καταπιεσμένων να παλέψουν για την κοινωνική τους απελευθέρωση μέχρι να πάρει τέλος «της δυστυχίας το συμπόσιο».

Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»

Η ενότητα αυτή θα είναι αφιερωμένη στον προλεταριακό διεθνισμό του Χικμέτ, στη διεθνή απήχηση του έργου του, στη θέση της πάλης των Ελλήνων κομμουνιστών μέσα σ' αυτό και γενικότερα τη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στην πρόσληψή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα απαντηθεί η σύγχρονη εκστρατεία «αποχαρακτηρισμού» του με μεθόδους εκλεκτικισμού και άμβλυνσης των επαναστατικών αιχμών της δημιουργίας του.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Συνέδριο θα είναι η κορύφωση ενός κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (κινηματογραφικές προβολές, συναυλία του Θ. Μικρούτσικου με μελοποιημένα ποιήματα του Χικμέτ από τον ίδιο και τον Μ. Λοΐζο), αλλά και θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να γίνει πιο πλατιά γνωστό στο κοινό το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή δημιουργού.

Τετάρτη 10 Ιούνη, ώρα 8.00 μ.μ.

Συναυλία από μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους κι ο γνωστός εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν επίσης και Ελληνες καλλιτέχνες.

Σάββατο 13 Ιούνη, ώρα 10.00 π.μ.

Στην έναρξη του Συνεδρίου και προς τιμήν των 70χρονων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο από επταμελή θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, το απόσπασμα «Τάνια» από το μνημειώδες έπος του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», που γράφτηκε στη φυλακή. Θεωρείται ίσως το βασικότερο έργο του Χικμέτ, αλλά δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα και έτσι είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη Σοβιετική κομσομόλα αντάρτισσα Ζόγια, που έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό πόλεμο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους.

Κυριακή 14 Ιούνη

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου». Η παράσταση είναι βασισμένη σε γράμματα του Χικμέτ από τη φυλακή, με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ