Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τις παρακαταθήκες της ατρόμητης δρακογενιάς του συντρόφου Χαρίλαου

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης», στο Χαλάνδρι.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στην εκδήλωση.

* * *

«Πριν δέκα χρόνια, οι νεολαίοι κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ αποχαιρετούσαμε τον σύντροφο Χαρίλαο στο τελευταίο του ταξίδι με μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε, έχοντας πάντα στο νου μας την πεποίθησή του ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει, ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει ό,τι και να γίνει.

Τα περισσότερα μέλη της ΚΝΕ σήμερα, τότε δεν είχαν ακόμα οργανωθεί, λόγω ηλικίας. Η υπόσχεση παραμένει, ανανεώνεται. Συνεχίζοντας με μια και μόνη φιλοδοξία, να παλέψουμε ανυποχώρητα και να ανταποκριθούμε στις επαναστατικές παραδόσεις και επιδιώξεις του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του, το Πρόγραμμα και τις αρχές του.

Σε αυτό το χώρο, στη "Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης", που λειτουργεί ως επιμορφωτικό κέντρο, δεν γίνεται να μη θυμηθούμε την παρότρυνση, συμβουλή του συντρόφου Χαρίλαου στα μέλη της ΚΝΕ στο 8ο Συνέδριό της, να μελετάμε σε βάθος την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος, να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού τη θεωρία, να τη μελετάμε σε βάθος, να την καλλιεργούμε και να την αναπτύσσουμε, χωρίς να την αποσπούμε από την πραγματικότητα.


Εχει αξία σήμερα να θυμηθούμε τις πολύτιμες παραινέσεις του, λέγοντας συγκεκριμένα προς τα μέλη της ΚΝΕ:

"Στην πορεία της ζωής σας και του αγώνα σας, θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, άνοδο του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα "άγονα" χρόνια, τα χρόνια της μονότονης καθημερινής δουλειάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, στην καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει.

Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει.

Γιατί και σήμερα η επίθεση στις σοσιαλιστικές ιδέες είναι στην πρώτη γραμμή. Ο χλευασμός στη συλλογικότητα και την οργανωμένη πάλη είναι καθημερινό φαινόμενο. Αξίες και ιδανικά θεωρούνται ουτοπία, ρομαντισμός μέχρι και πισωδρόμηση.

Γι' αυτό υπογραμμίζω - έλεγε - την απαίτηση για το νέο ηρωισμό της εποχής σας, που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα, σε αξίες, ιδανικά, σε σταθερότητα, σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στη μακροχρόνια δύσβατη ηρωική πορεία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος".

Ετσι δημιουργούνται και σήμερα πρωτοπόροι νέοι αγωνιστές

Ετσι είναι, σύντροφοι. Συνέπεια στον αγώνα, σε αξίες και ιδανικά, σταθερότητα σε αρχές, στις αρχές του Κόμματός μας. Ετσι δημιουργούνται και σήμερα πρωτοπόροι νέοι αγωνιστές μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ, σμιλεύονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις γειτονιές.

Η Ιστορία του Κόμματός μας είναι η Ιστορία της τάξης μας, των αγώνων του λαού μας και είναι γραμμένη με αίμα, κόπο, θυσίες σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Οι εκμεταλλευτές δεν έχουν χωνέψει ότι κοντά τώρα 100 χρόνια δεν μπόρεσαν να ξεμπερδέψουν με το Κόμμα της εργατικής τάξης. Ούτε θα ξεμπερδέψουν. Γιατί το ΚΚΕ φέρνει και παλεύει το πραγματικά νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, τον πιο όμορφο και μεγάλο στόχο στην Ιστορία του κόσμου, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί το ΚΚΕ δεν υπέγραψε, ούτε υπογράφει δήλωση μετανοίας στην αστική τάξη, στον ιμπεριαλισμό. Γιατί το ΚΚΕ είναι η μήτρα της αντίστασης. Γιατί η νεολαία, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, πάντα θα έλκεται από τις καινοτόμες, πρωτοπόρες ιδέες για την κοινωνική πρόοδο.

Είναι σωστό να αντιλαμβανόμαστε και να μας συνεπαίρνει από την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος, η τόλμη και ο ηρωισμός, αλλά το ίδιο πρέπει να συμβαίνει, να αντιλαμβανόμαστε, να μας συνεπαίρνει και να δουλεύουμε με το ίδιο πάθος για να κατακτούμε την ιδιότητα του οργανωτή μαζών, που είναι το πιο ουσιαστικό, μόνιμο γνώρισμα της ταξικής πάλης.

Που σημαίνει συνεχή εκπαίδευση στην οργάνωση των νέων και τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Κάθε μέλος της ΚΝΕ να γίνεται οικοδόμος της Οργάνωσης, του μαζικού κινήματος και της συλλογικής δραστηριότητας της νεολαίας σε όλες τις συνθήκες. Ανοίγοντας πολύμορφα διαύλους επικοινωνίας και συσπείρωσης, καλλιεργώντας υψηλές αξίες και ιδανικά, ταξικό κριτήριο και αγωνιστικό σθένος σ' όλους τους νέους και τις νέες που δεν έχουν κανένα συμφέρον να καταδικάσουν τη ζωή τους στο σημερινό σάπιο κι εκμεταλλευτικό σύστημα. Θρέφοντας μέσα μας το οργανωτικό δαιμόνιο και αναπτύσσοντας το αισθητήριο του ανθρώπου της πράξης. Προωθώντας με εμπιστοσύνη και μαζί με τους νέους που στερούνται τις σύγχρονες ανάγκες τους, τον αγώνα για τη ζωή που μας στερούν, για την πραγματική λευτεριά, την οργάνωση και τη συσπείρωση ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ εμπνεόμαστε από τη συνέπεια, την αντοχή, την ανιδιοτέλεια, την αποφασιστικότητα, το πείσμα, τη θυσία, την αυταπάρνηση, την αμετανόητη στράτευση στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τις παρακαταθήκες της ατρόμητης δρακογενιάς του συντρόφου Χαρίλαου.

Το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Τους αγωνιστές του λαού και του Κόμματός μας, τους τιμάμε κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία και τραβώντας πάντα μπροστά. Κάνοντας την ΚΝΕ πιο μαζική και γερή οργάνωση. Την καρδιά και το νου της νεολαίας. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η σπορά, που έριξαν οι παλιότεροι σύντροφοί μας, είναι βαθιά, τίμια και δυνατή. Κάρπισε και θα καρπίζει.

"Ο δρόμος μας αρχινά, από κει που ο δικός σας τελειώνει". Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΚ Πολωνίας (26/5/2005)
ΚΚ Αλβανίας (25/5/2005)
ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) (25/5/2005)
Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Ιταλία) (25/5/2005)
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (25/5/2005)
Παράδειγμα διαπαιδαγώγησης για τη νέα γενιά κομμουνιστών (24/5/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org