Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015 - αριθ. φύλλου: 12146

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας μπορεί να ανακόψει τον κατήφορο

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καρδίτσα


ΣΕΛ.  5
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογεί ότι βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Γραπτή απάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή


ΣΕΛ.  9

Ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ για να «κλείσει» την αντιλαϊκή συμφωνία

Την παρέμβαση των ΗΠΑ ζήτησε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει: Απογείωση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων μέσω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα Εργασιακά, κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας, αλλά και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Και αυτή η παρέμβαση αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, εξελίσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιπαράθεσης Γερμανίας - ΗΠΑ και το όποιο αποτέλεσμα θα είναι από χέρι αντιλαϊκό.


ΣΕΛ.  6  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρώτης τάξης εκβιασμός

Είναι ένας πρώτης τάξης εκβιασμός σε βάρος του λαού! Αναφερόμαστε σε αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, με δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της συγκυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Μόνο τις τελευταίες μέρες - και ενώ επίσημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλά για αντιλαϊκή συμφωνία με τους εταίρους που είναι θέμα λεπτών, ωρών, ημερών κ.λπ. - δίνουν και παίρνουν παρεμβάσεις του τύπου: «Εάν δεν κλείσει η συμφωνία πάμε για έλεγχο κεφαλαίων», «Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να τελειώνουμε με μια συνολική συμφωνία», «Είμαι τρομοκρατημένος από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», «Αμα δεν καταλήξουμε με τους εταίρους πάμε στη δραχμή», «Υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε Ζιμπάμπουε», «Συμφωνία ή όλεθρος», «Δεν θα είμαστε αριστερή παρένθεση, θα ψηφίσουμε όλοι τη συμφωνία». Αυτή η λογική καλλιεργείται και από στελέχη της συγκυβέρνησης, από στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, αλλά και από αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Είναι κυριολεκτικά ένα άθλιο παιχνίδι που έχουν στήσει, για να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας σε βάρος του λαού, ώστε να δεχτεί αυτήν τη συμφωνία σαν λύτρωση. Να συναινέσει σε μια ακόμα σφαγή του και να πει κι «ευχαριστώ»...

Ενα σκοτσέζικο ντους που ο λαός το έχει ξαναζήσει. Και με προηγούμενες κυβερνήσεις, πάντοτε, πριν την αποπληρωμή κάποιας δόσης ή πριν την καταβολή κάποιας δόσης, υπήρχε μια επαναλαμβανόμενη προπαγάνδα που κατέληγε στην ...ανακούφιση.

Πάντα αυτό το κλίμα στηνόταν, για να καλύψει ότι υλοποιούνται αντιλαϊκά μέτρα, για να κρύψει ότι θα έρθουν κι άλλα, ακόμα πιο βαριά μέτρα. Κάπως έτσι κυλά και τώρα το πράγμα. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, ωστόσο το σκηνικό είναι παρόμοιο. Το πρωί η συμφωνία κλείνει, το μεσημέρι χαλάει και το βράδυ ξαναξεκινούν οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση. Και σε όλο αυτό το διάστημα οι απειλές, οι εκβιασμοί, η τρομοκράτηση πάνε σύννεφο.

Μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να έχουν πετύχει το στόχο τους. Μπορεί, πράγματι, κάποιο τμήμα του λαού, ακόμα και σε γνώση του, να το έχουν φέρει εκεί που θέλουν. Και να του σερβίρουν στο τέλος, έστω και στο παρά πέντε όπως λένε οι ίδιοι, το αντιλαϊκό πιάτο έτοιμο για κατανάλωση. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Η βασική τους επιδίωξη είναι να «ψήσουν» το λαό ότι δεν έχει νόημα να ελπίζει σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Οτι όλες του οι ελπίδες βρίσκονται μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στον κυκεώνα των δανειστών, των δόσεων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της άγριας εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της ανέχειας. Λογικό, αφού η αποστολή τους είναι τέτοια. Σε αυτό το παιχνίδι, άλλωστε, παίζουν και όσοι, εξευτελίζοντας την έννοια της «ρήξης», το παίζουν φιλολαϊκοί...

Υπάρχει άλλη προοπτική; Ναι. Υπάρχει. Η πραγματική ρήξη προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού και των συμφερόντων τους. Η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο, την εξουσία του. Οσο κι αν επιχειρούν να συσκοτίσουν αυτήν την προοπτική, θα είναι πάντα επίκαιρη και πάντα η μοναδική που μπορεί να δώσει στο λαό όλα όσα τού ανήκουν.ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αυξάνονται οι συμμετοχές για τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Νέες αποφάσεις προστίθενται καθημερινά, από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς

Τις 200 αγγίζουν οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα. Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.


ΣΕΛ.  11


ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο πόδι ενάντια στη φοροληστεία

ΣΕΛ.  12
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη νέα βάση του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
«Μονόδρομος το μνημόνιο», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ που κατέθεσαν χτες

ΣΕΛ.  8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οσες ανατροπές δεν γίνουν τώρα, παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη

Η αύξηση των ορίων ηλικίας μέσω του περιορισμού των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων και η συρρίκνωση των παροχών μέσω των ενοποιήσεων Ταμείων, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «εταίρους».


ΣΕΛ.  6


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org