Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Επιταχύνονται οι διεργασίες, εκταμιεύονται αντιλαϊκά μέτρα και δάνεια

Στις Βρυξέλλες ξανά από σήμερα η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών

Συνεδριάσεις της λεγόμενης «Ομάδας Διαπραγμάτευσης» στο Μέγαρο Μαξίμου χτες, στο πλαίσιο προετοιμασίας των παζαριών στο «Brussels Group»

Eurokinissi

Συνεδριάσεις της λεγόμενης «Ομάδας Διαπραγμάτευσης» στο Μέγαρο Μαξίμου χτες, στο πλαίσιο προετοιμασίας των παζαριών στο «Brussels Group»
Εντείνονται οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Τα παζάρια συνεχίζονται σήμερα στο επίπεδο του λεγόμενου «Brussels Group», ενώ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, συνεδρίασε χτες, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, η «Ομάδα διαπραγμάτευσης» που έχει συγκροτήσει η συγκυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν τα «ανοιχτά» υπό διαβούλευση θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο εντοπισμός και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (και βέβαια τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που θα απαιτηθούν), καθώς και ζητήματα του Ασφαλιστικού, χωρίς ωστόσο να παρέχονται οι σχετικές «διευκρινίσεις». Ταυτόχρονα, στο τραπέζι βρίσκονται τα ζητήματα του «χρηματοδοτικού κενού», το οποίο, σε συνδυασμό με το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων, θα καθορίσει το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, όπως και τα ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και των ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων από το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ».

Ολα δείχνουν ότι η αντιλαϊκή συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών. Η απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ φαίνεται να «κλειδώνει» σε τρεις συντελεστές, με την κυβέρνηση να αναφέρεται σε συντελεστές 7%, 14% και 22%, ενώ η συζήτηση περιστρέφεται και στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης που θα ενταχθούν στον καθένα από αυτούς.

Συμφωνία υπάρχει στην άμεση κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», ενώ μένει να συμφωνηθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων στις οποίες θα επιβληθούν περικοπές, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), μεθαύριο Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί σχετικά με την κατάληξη της συμφωνίας και των αντιλαϊκών μέτρων.

Παράλληλα, πιθανόν αύριο, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφασίσει για το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και για άλλα ζητήματα ρευστότητας.

«Πολύ γενναιόδωρο το συνταξιοδοτικό σύστημα...»

Στο μεταξύ, τον Ιούνη, η συγκυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ, ποσά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μια εξέλιξη που αξιοποιείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κατεύθυνση άμεσης επίτευξης της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ο. Μπλανσάρ, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», σημειώνει ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα και ότι χρειάζονται «αξιόπιστα μέτρα». Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά πολύ γενναιόδωρο και ότι ακόμα υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι», θέτοντας δηλαδή και ζήτημα... μείωσης της «γενναιοδωρίας» στις συντάξεις, καθώς και ζήτημα νέων απολύσεων στο Δημόσιο.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της «FAIRFAX»

Συνάντηση με τον μεγαλοεπιχειρηματία - «επενδυτή», πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «FAIRFAX Financial Holdings», P. Watsa, είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με την παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας συναντήθηκε χτες και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα. Να σημειωθεί ότι η «FAIRFAX» μετέχει με σημαντικά ποσοστά στα μετοχικά κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων «Eurobank», «Μυτιληναίος», καθώς και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο P. Watsa, μιλώντας στα στελέχη της Eurobank, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τόνισε ότι η συγκυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως είναι αισιόδοξος για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι στο «νέο περιβάλλον» η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία έχει πλήθος από πλεονεκτήματα.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες το διορισμό του Γ. Μιχελή, στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εντείνονται τα παζάρια για τους αγωγούς

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκών δικτύων «Transneft», Ν. Τόκαρεφ, «ξεθάβει» σε συνέντευξή το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», καθώς σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS αναφέρει ότι η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Chevron» φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει σε σχέδιο κατασκευής τού εν λόγω πετρελαιαγωγού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα υπήρξε συνάντηση της ρωσικής πλευράς με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας, στην οποία επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της για την προώθηση του σχεδίου «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Ο επικεφαλής της «Transneft» δήλωσε ότι «πρόσφατα είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ελλάδας, η οποία επίσης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αναβίωση του σχεδίου». Η «Chevron» με τη σειρά της είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα της υποστήριξης του σχεδίου με τους «Βούλγαρους εταίρους», πρόσθεσε ο Ν. Τόκαρεφ, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο είναι έτοιμο και ρεαλιστικό να υλοποιηθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ