Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις με «άσφαιρα πυρά»

Ηπιοι τόνοι επικράτησαν σε γενικές γραμμές στη συνεδρίαση

Καλλιέργεια του εδάφους, καταρχήν στο δυναμικό του κόμματος, για αποδοχή των όσων αντιλαϊκών φέρει η έκβαση της διαπραγμάτευσης και προσαρμογή ώστε να στηριχθεί η κυβέρνηση με δουλειά χειραγώγησης του λαού, επιχειρήθηκε μέσα απ' τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Οι εργασίες κύλησαν γενικά σε ήπιους τόνους, επιτρέποντας σε στελέχη της πλειοψηφίας να υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα σταθεί αρωγός στις επιλογές της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, πολλά θα εξαρτηθούν απ' το περιεχόμενο αυτής καθαυτής της συμφωνίας και της ανάγκης που θα προκύψει για παρέμβαση ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και της ριζοσπαστικοποίησης του λαού, ενδεχομένως και με νέα αναχώματα.

Η ΚΕ υπερψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, με την πολιτική απόφαση να ενσωματώνει μεγάλο μέρος της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα. Η ψηφοφορία έγινε με ανάταση των χεριών, ενώ τα στελέχη της μειοψηφούσας «Αριστερής Πλατφόρμας» επέλεξαν το «λευκό». Νωρίτερα, είχαν καταθέσει τροπολογία στην απόφαση, η οποία απορρίφτηκε με 95 ψήφους κατά, 75 υπέρ και ένα λευκό. Με αυτήν καλούσαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι «εφόσον οι "θεσμοί" συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δε θα "πνίξει" τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δε θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ».

Με μεγάλη πλειοψηφία απορρίφτηκε και η τροπολογία που κατέθεσε ο Αν. Καρίτζης, η οποία υποστήριζε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και τη συνέχισή τους μόνο σε πολιτικό.

Κριτική στην κυβέρνηση εμφανίστηκαν να ασκούν δέκα μέλη του οργάνου, προσκείμενα στην ΚΟΕ, τα οποία κάνουν λόγο για προσπάθεια να περάσει μια συμφωνία «μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Τη συμφωνία του στην τακτική της κυβέρνησης να ζητήσει εξασφάλιση της χρηματοδότησης σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εξέφρασε ο Γ. Μηλιός, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών στους δανειστές και εξέφρασε αντιρρήσεις για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ