Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Συνθήματα των διαδηλωτών στην Κρήτη ενάντια στις ευρω-ατλαντικές βάσεις
Συνθήματα των διαδηλωτών στην Κρήτη ενάντια στις ευρω-ατλαντικές βάσεις
Σε εξέλιξη είναι οι πολύμορφες κινητοποιήσεις και δραστηριότητες της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης του Μάη του 2015, σε συνεργασία με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Το Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεις έγιναν σε Κρήτη, Ακτιο, Καστοριά και Λέσβο, ενώ την Παρασκευή 15/5, αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σε όλες τις κινητοποιήσεις, καταγγέλλεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ενάντια στους λαούς της περιοχής, καθώς και η σχεδιαζόμενη από τη συγκυβέρνηση εγκατάσταση νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο.

Στην Κρήτη

Μαζική παγκρήτια κινητοποίηση έγινε στα Χανιά από τις Επιτροπές Ειρήνης του νησιού, με συμμετοχή φορέων, σωματείων και συλλόγων.

Το πρωί της Κυριακής, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που συνέρρευσε με πούλμαν από την υπόλοιπη Κρήτη, έγινε σύντομος χαιρετισμός από τον Λεωνίδα Μπουρμπάκη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Καμιά εμπλοκή στο σφαγείο του ΝΑΤΟ απαίτησαν οι διαδηλωτές σε Ακτιο και Λευκάδα

Eurokinissi

Καμιά εμπλοκή στο σφαγείο του ΝΑΤΟ απαίτησαν οι διαδηλωτές σε Ακτιο και Λευκάδα
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μηχανοκίνητα προς την Αεροπορική Βάση στο Μουζουρά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων έγραψαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Στρατόπεδο του Πεδίου Βολής Κρήτης. Η πορεία έφτασε ένα βήμα πριν από την είσοδο της βάσης της Σούδας, όπου απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ αντιπροσωπεία των Επιτροπών Ειρήνης, μαζί με τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και τους Στ. Ορφανό και Ν. Παπαντωνάκη, περιφερειακό σύμβουλο και δημοτικό σύμβουλο Χανίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αντίστοιχα, παρέδωσαν ψήφισμα απαιτώντας: Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Κλείσιμο των βάσεων στη Σούδα και στο Μουζουρά, όλων των βάσεων που υπάρχουν σε ελληνικό έδαφος και των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων. Οχι στη δημιουργία νέας αεροπορικής ΝΑΤΟικής βάσης. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στη συνέχεια, μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων έγραψαν συνθήματα έξω από τη βάση και έκαψαν συμβολικά σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Στο Ακτιο

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έγινε και στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, το Σάββατο 23/5.

Από την παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα
Από την παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα
Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής και των επιτροπών Ειρήνης απηύθυνε ο Γάννης Νόβας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας. Ακολούθησε παράδοση του ψηφίσματος της συγκέντρωσης στο διοικητή της βάσης από τους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μαχητική πορεία ειρήνης στους δρόμους της Λευκάδας, που κατέληξε στην παραλία της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν καθ΄ όλη τη διάρκειά της αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή», «Το ΝΑΤΟ είναι σφαγέας των λαών, στηρίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Να κλείσουνε οι βάσεις καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή» κ.ά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Βερροιώτης, πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας.

Στη Ρόδο

Στη Ρόδο, στην πλατεία Κύπρου κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/3 από τη Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου και πιθανότερα στην Κάρπαθο.

Στη συγκέντρωση, πήραν μέρος φορείς, σωματεία και εργαζόμενοι της Ρόδου. Καθ' όλη τη διάρκειά της μαζεύτηκαν υπογραφές καταδίκης των σχεδίων της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε όλη τη Ρόδο, αλλά και σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Για τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται οι εξής κινητοποιήσεις:

-- Την Παρασκευή 29/5, στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί πορεία με λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

-- Την Κυριακή 31/5, στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί πορεία από την Ανακασιά μέχρι την παραλία του Βόλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ