Τρίτη 26 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΤ
Επικυρώθηκε η νέα διοίκηση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε με ποιες δομές» θα λειτουργήσει η ΕΡΤ, απάντησε ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος Χ. Ταγματάρχης στο βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα...

Με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της κυβέρνησης, παρά τις όποιες αντιθέσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από ορισμένους, επικυρώθηκε χτες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά για τα πρόσωπα που θα διορίσει στο προεδρείο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Ο Ν. Παππάς προτείνει πρόεδρο τον Δ. Τσακνή, διευθύνοντα σύμβουλο τον Χ. Ταγματάρχη, ενώ τα τρία μέλη της διοίκησης που προτείνει είναι οι Μ. Γρηγορίου, Ελ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Τρανός.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την επανασύσταση της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί και η νέα διοίκηση, η κυβέρνηση ουσιαστικά διατηρεί στο ακέραιο το θεσμικό πλαίσιο της προηγούμενης συγκυβέρνησης (κυρίως με τη μη κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ), προβλέπει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που θα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία και με πολλαπλές σχέσεις εργασίας, συμπράξεις με ιδιώτες κ.ά.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές, με τις οποίες η δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπό τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο, αποτελεί φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 7 μέλη της διοίκησης, τα 5 θα διορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής είχε καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Οσον αφορά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές της κυβέρνησης, η Ρ. Μακρή δήλωσε «όχι» για το διορισμό του Χ. Ταγματάρχη, παρουσιάζοντας δημοσιεύματά του στα οποία αναφερόταν ότι για το κλείσιμο της ΕΡΤ ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι απεργίες τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος έχει ψηφίσει το νόμο για την ΕΡΤ, ανέφερε ότι «είναι λάθος» ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας να ελέγχει την ΕΡΤ. Είπε ότι θα ψηφίσει θετικά «για να μη φανεί ότι είμαι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση», τώρα που είναι σε διαπραγματεύσεις. Και ότι είναι ψήφος υπό δοκιμή.

Κατά των διοριζομένων ήταν η ψήφος του ΠΑΣΟΚ και της ΧΑ. Από τη ΝΔ, η Ολ. Κεφαλογιάννη επιφυλάχτηκε, ενώ ο βουλευτής Γ. Τραγάκης δήλωσε «κατά». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν το μέχρι τώρα καθεστώς της ΝΕΡΙΤ. «Παρών» ψήφισε το Ποτάμι.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, επισήμανε καταρχήν ότι: «Το ΚΚΕ ψήφισε "παρών" στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τρεις λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν καταργούταν η ΚΥΑ που έκλεισε την ΕΡΤ, άρα δεν υπάρχει διασφάλιση ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει με όλες τις δομές και τις λειτουργίες. Ο δεύτερος ήταν ότι η αποκατάσταση των εργαζομένων γίνεται με μνημονιακούς νόμους και με πολύ μεγάλο περιορισμό δικαιωμάτων. Και ο τρίτος λόγος, ότι ο τρόπος επιλογής διοίκησης οδηγεί και παραπέμπει σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία δημόσιο φορέα.

Αυτοί οι τρεις λόγοι ήταν αρκετοί για να καταψηφίσουμε το σχέδιο νόμου. Βεβαίως, ψηφίσαμε "παρών", γιατί υπήρχε αυτή η έστω και λειψή αποκατάσταση των εργαζομένων».

Τόνισε ότι εκτός από τον τρόπο διορισμού των μελών της διοίκησης, ένα ακόμα δείγμα γραφής τι εννοεί η κυβέρνηση όταν κάνει λόγο περί ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, ήταν ότι, παρά τις διακηρύξεις της πως για το διορισμό των μελών της διοίκησης της ΕΡΤ θα γινόταν διαβούλευση και γινόταν λόγος για «διευρυμένες πλειοψηφίες», «τα κόμματα ενημερώθηκαν για τα πρόσωπα από τα ΜΜΕ, όπως ενημερώθηκαν από ό,τι καταλάβαμε εκ των υστέρων και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Επισήμανε ότι «για μας, το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό» και πως παρά τις όποιες προθέσεις των μελών της διοίκησης, «όλα τα πρόσωπα είναι υποχρεωμένα από αυτό το νόμο να κινηθούν σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο που προβλέπει τον τρόπο διορισμού, ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα έχει υπεραρμοδιότητες και υπερεξουσίες, ένα πλαίσιο που είναι πιο πίσω όσον αφορά τα Εργασιακά και άλλα δικαιώματα από αυτό που υπήρχε, το πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Γι' αυτό, η θέση μας είναι θέση "παρών"».

Εθεσε ερώτημα «πότε θα αρχίσει η λειτουργία της ΕΡΤ και αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές της». Η απάντηση του προτεινόμενου διευθύνοντος συμβούλου Χ. Ταγματάρχη ήταν: «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το συντομότερο δυνατόν», όμως «δεν είμαστε σε θέση να πούμε και με ποιες δομές»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ