Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητούμενο η επανάκαμψή της ως βασικού πόλου του συστήματος

Eurokinissi

Στο πλαίσιο των διεργασιών που εκτυλίσσονται στο αστικό πολιτικό σύστημα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η εσωτερική διαμάχη στη ΝΔ, η οποία έχει ζητούμενο να επανακάμψει ως βασικός πρωταγωνιστής στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα και στη συγκρότηση κυβερνήσεων. Η εσωτερική κόντρα στη ΝΔ «τρέχει» στο φόντο των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές, αλλά και των αντίστοιχων διεργασιών που πιθανότατα θα σηματοδοτήσει η πορεία αυτών των παζαριών και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απανωτές δηλώσεις στελεχών «Σαμαρικών», «αντι-Σαμαρικών», «κεντροδεξιών», η «βροχή δημοσιευμάτων» από τα αστικά ΜΜΕ, αποκαλύπτουν πια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι μέσα από αυτήν την εσωτερική διαμάχη, εκφράζονται επιτελεία τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, που ταυτόχρονα με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, έχουν ως κοινό στόχο να εξασφαλιστεί άμεσα η εναλλακτική λύση, σε ενδεχόμενο κυβερνητικής εναλλαγής, δηλαδή να ενισχυθεί ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος που έχει κορμό τη ΝΔ.

Επιπλέον απόδειξη ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις της ΝΔ αφορούν πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αποτελεί το γεγονός ότι στη διαμάχη για αλλαγή ή όχι στην ηγεσία της ΝΔ και για τη «νέα τακτική» που χρειάζεται να χαράξει η γαλάζια παράταξη για να επανακάμψει, έχει συμπεριληφθεί, έντονα τις τελευταίες μέρες, η στάση που θα πρέπει να κρατήσει απέναντι στην προοπτική να έρθει η όποια συμφωνία - που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή - της κυβέρνησης με τους δανειστές, προς επικύρωση στη Βουλή.

Σε πλήρη εξέλιξη οι εσωκομματικές διεργασίες

Ενδεικτική της κόντρας στη ΝΔ ήταν η διευρυμένη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως, εκεί ήρθαν σε αντιπαράθεση ο Γιώργος Κουμουτσάκος με τον Βασίλη Οικονόμου που υποστηρίζει την ηγετική ομάδα, με τον πρώτο να εμφανίζεται θετικός στο να ψηφίσει η ΝΔ μία ενδεχόμενη συμφωνία, ενώ ο δεύτερος να σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί κάποιος για μια συμφωνία που δεν υπάρχει ή δεν γνωρίζει κανείς το περιεχόμενό της.

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που έχουν εμφανιστεί ως διεκδικητικές της ηγεσίας της. Για παράδειγμα, συνεχίζοντας και τη βδομάδα που πέρασε, τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη ΝΕΡΙΤ, αφού επανέλαβε και αυτός ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας έχει κοστίσει στην οικονομία, πρόσθεσε ότι «Μια "κακή συμφωνία" μπορεί να είναι καλύτερη από μια "μη συμφωνία". Θα προτείνω στη ΝΔ να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Να αποφασίσουμε εντίμως τη στάση μας και, αν χρειαστεί να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να το πράξουμε». Πρόσθεσε πως «οφείλουμε να είμαστε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα, που σημαίνει ότι μπορούμε να δεχθούμε και τη διαφορετική άποψη. (...) Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το λόγο μας προς την κοινωνία στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού και της ιδρυτικής διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από κει και πέρα, αν γίνει με πειστικότητα και ειλικρίνεια, θα μας επαναφέρει στα φυσιολογικά μας όρια, δηλαδή πάνω από το 40%.(...). Ολα πρέπει να αλλάξουν στη ΝΔ. (...). Αν δε γίνει αυτό, δεν έχουμε μέλλον». Επιμένοντας στα «καρφιά» σε βάρος της ηγετικής ομάδας ότι έχει ρίξει γέφυρες μόνο προς τα πιο δεξιά και δείχνοντας ότι όσο πάει και η κόντρα σκληραίνει, σημείωσε: «Αν η πρότασή μας στην κοινωνία είναι μια πρόταση στενή, στο άκρο του πολιτικού φάσματος, ωθούμενη συνεχώς προς τα δεξιά - χωρίς πιθανότητα επιτυχίας προς το μέλλον - δεν είναι βέβαιο ότι πάρα πολλούς από εμάς μας ενδιαφέρει να την εκπροσωπήσουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποχώρηση στελεχών.

Κόντρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Επί ποδός και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει, σύμφωνα με τις τελευταίες της δηλώσεις στο ΑΠΕ, ότι «η στάση του κόμματος θα πρέπει να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα». «Η ΝΔ - είπε - είναι κόμμα που έχει κυβερνήσει, έχει ευθύνες, ξέρει ποια είναι τα νούμερα, γνωρίζει το κόστος που πληρώνει η χώρα και δεν θα διακινδυνεύσει χρεοκοπία της χώρας» επεσήμανε, ενώ ζητώντας λίγο - πολύ τα ρέστα από την ηγεσία του κόμματος ανέφερε: «Θα είχαμε βγει από το μνημόνιο, αν κάναμε ό,τι έκαναν Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος»... Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δικής της υποψηφιότητας απάντησε με νόημα: «Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Δεν είναι προσωπικά τα παιχνίδια, αλλά πολιτικά».

Ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο ότι οι όποιες εσωτερικές κόντρες στη ΝΔ αφορούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μόνο, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου ECONOMIST την περασμένη Πέμπτη επισήμανε την ανάγκη να σταματήσουν οι «ιδεοληπτικές σκιαμαχίες και οι υψηλοί τόνοι» και «όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ανά περίοδο ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουν διαρκώς πλάτη" ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα», εκφράζοντας την ανησυχία του για τα σημάδια επιβράδυνσης που παρουσιάζει η οικονομία και ότι «το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται», επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πάντως, με ενδιαφέρον περιμένουν τα αστικά ΜΜΕ τη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος την προσεχή Τρίτη.

«Αναδιανομή ρόλων» βλέπουν αστικά ΜΜΕ

«Εμφυλιοπολεμικό κλίμα δημιουργεί στη ΝΔ η προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, καθώς όλες οι γαλάζιες φυλές προεξοφλούν ότι θα μεταβάλει και το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση», αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νέων» στις 11 Μάη.

Δίνοντας το στίγμα των συνολικότερων διεργασιών στο σύστημα, σημειώνει: «Οσοι αντιμάχονται την κομματική ηγεσία θεωρούν ότι τα διλήμματα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία θα οδηγήσουν σχεδόν αναγκαστικά και σε μια νέα διανομή ρόλων στη ΝΔ. Στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού, ωστόσο, έχουν αρχίσει ήδη να χαράσσουν νέα στρατηγική, με τη βεβαιότητα ότι από μια συμφωνία όχι μόνο δεν θα προκληθούν κραδασμοί στη ΝΔ, στριμώχνοντας πολιτικά και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα»...

«Σε κάθε περίπτωση - συνεχίζει - οι περισσότεροι στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις μάχης, ενώ ανοίγει νέος κύκλος πιέσεων προς τον πρόεδρο του κόμματος για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, που προφανώς θα δοκιμάσει και τις αντοχές της ηγεσίας. Επικαλούμενοι το δημοσκοπικό κλίμα που δείχνει καθηλωμένη τη ΝΔ (....) οι γαλάζιοι αντιφρονούντες κρατούν εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ζήτημα της ηγεσίας».

Την ίδια μέρα, άρθρο στην ιστοσελίδα «news247» σημείωνε: «Σε εσωκομματικό αδιέξοδο παραμένει η Νέα Δημοκρατία. Το ρήγμα βαθαίνει στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου το κλίμα είναι βαρύ και αφορμή για την εκδήλωση των υπόγειων αντιθέσεων ενδέχεται να αποτελέσει η ψηφοφορία για μία συμφωνία, την οποία οι γαλάζιοι δε βλέπουν ως απίθανη.

Εάν ο Αντώνης Σαμαράς υιοθετήσει τις εισηγήσεις που δέχεται για αρνητική στάση απέναντι σε μία συμφωνία, καταγγέλλοντας τρίτο μνημόνιο και ενώ γνωρίζει ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών θα διαφωνήσει, θα πετάξει ουσιαστικά το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Οι διαφωνούντες - ειδικά εάν υπάρξει κομματική γραμμή - θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ τού να συμμορφωθούν χαρίζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ μία νίκη στον άτυπο εσωκομματικό πόλεμο ή να κινηθούν κόντρα στις αποφάσεις της ηγεσίας, προκαλώντας την ευθέως».

«Το πρόγραμμα» της ΝΔ «τώρα δικαιώνεται»

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς βγήκε στην «αντεπίθεση», ανεβάζοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Δεν υπήρχε καλύτερη αφορμή από το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το έτος 2015 που έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το οποίο δηλώνεται σαφέστατα ότι από την εφαρμογή των μέχρι τώρα μνημονίων υπήρχε όφελος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, υπήρχε, μάλιστα, αναφέρεται, πρόοδος ως αποτέλεσμα «των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»!

Ο Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή την περασμένη Πέμπτη, «βλέποντας» μέσα από το Εθνικό Σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης τη δικαίωση του αντιλαϊκού προγράμματος της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που μάτωσε το λαό, ανέφερε: «Σήμερα μαθαίνουμε ολόκληρη την αλήθεια για την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα τα προηγούμενα τρία χρόνια. Και μάλιστα τη μαθαίνουμε από την ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα! Η οποία με το "Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015" που κατέθεσε στην Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο, αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης! Δηλαδή, όλα αυτά που ως τώρα αμφισβητούσε και ακόμα αμφισβητεί μέσα στην Ελλάδα. (...) η πρόοδος που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. (...) Παραδέχονται, λοιπόν, ότι έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (...) Παραδέχονται, λοιπόν, και τα πλεονάσματα που επιτύχαμε και τη στέρεη βάση που δημιουργήθηκε για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. (...) Μ' άλλα λόγια σήμερα παραδέχονται πλήρως όλα αυτά που ως τώρα ειρωνεύονταν ως "success story"! Αυτήν την πρόοδο ανέκοψαν! Αυτό το πρόγραμμα προσπαθούν σήμερα να καταστρέψουν» σημείωσε ...και δικαίως απαίτησε από τη σημερινή κυβέρνηση να ζητήσει «συγγνώμη» από τη ΝΔ.


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ