Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ παρεμβάσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Αποκαλυπτική για τις θέσεις της συγκυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο συνέδριο του «Εconomist». Δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και στους «θεσμούς» της τρόικας, είπε ανάμεσα σε άλλα και τα παρακάτω:

-- «Συμφωνούμε στα περισσότερα, συμφωνούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ ξανά να διολισθήσει στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων, συμφωνούμε στο γεγονός ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση».

-- «Συμφωνούμε ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο».

-- «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει ν' αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε ένα «λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων», παράλληλα με τη διατήρηση ενός μεριδίου κρατικής συμμετοχής στα μετοχικά κεφάλαια των επιχειρήσεων. Η κρατική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις «μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως ακίνητη περιουσία», θα ενταχτούν στην αναπτυξιακή τράπεζα που έχει εξαγγείλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με τη σειρά της, η «αναπτυξιακή τράπεζα» θα αποτελέσει το νέο κρατικό εργαλείο χρηματοδότησης και ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Μέρος των μετοχών της «αναπτυξιακής τράπεζας», άρα και των όποιων διανεμόμενων μερισμάτων από τα κέρδη, θα αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Η «στήριξη» των ασφαλιστικών ταμείων από μερίσματα σε επιχειρηματικές συμμετοχές και (εξαιρετικά αβέβαια) κέρδη, επί της ουσίας, αποσκοπεί στην παραπέρα δραστική μείωση ή ακόμη και την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, αποτελεί και όχημα για την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι όλα αυτά θα γίνουν σε συνδυασμό με «δραστική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τη «βιωσιμότητα» του χρέους(2015-04-07 00:00:00.0)
Στόχος η επιτάχυνση του ξεπουλήματος(2000-08-31 00:00:00.0)
Προβληματική η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου(1996-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ