Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόντρες στην προκλητικότητα...

Κόντρες στην... προκλητικότητα κάνουν κυβέρνηση και ΝΔ. Η μεν ΝΔ, που ως κυβέρνηση φόρτωσε το λαό με αβάσταχτους φόρους και χαράτσια για λογαριασμό των δανειστών και των αναγκών του κεφαλαίου, βγαίνει τώρα και κατηγορεί την τωρινή κυβέρνηση για τη νέα φοροεπιδρομή που αυτή σχεδιάζει...

Η τωρινή συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, κατηγορεί τους προκατόχους της ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», καθώς αυτοί «καθιέρωσαν τον ΕΝΦΙΑ» και «μονιμοποίησαν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», ενώ «η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια (...), αλλά προτίθεται να μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση»...

Και τα λέει αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που παραδέχεται ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ όπως και η περιβόητη «εισφορά αλληλεγγύης» θα παραμείνουν στην πλάτη του λαού! Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με τους ίδιους ληστρικούς φορολογικούς συντελεστές, που διαμορφώθηκαν στα «μνημονιακά» χρόνια. Την ίδια ώρα που, επιπρόσθετα σε όλα αυτά, με το λεγόμενο «ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ» που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις αγαθών που καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών!

... και η πραγματική τους έννοια

Συνεχίζοντας, μάλιστα, την πρόκληση, η κυβέρνηση επικαλείται ως κίνηση που «έδωσε πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά» το νόμο που έφερε για τη «ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», την αποπληρωμή μέχρι δεκάρας δηλαδή των φόρων και των χαρατσιών που φόρτωσαν στην πλάτη του λαού οι «μνημονιακές κυβερνήσεις»!

Για να εξηγούμαστε, βέβαια, άλλο πράγμα έχουν στο μυαλό τους και η ΝΔ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν αλληλοκατηγορούνται για «φοροεπιδρομές» και όταν μιλάνε για «ανάσες»: Το πώς θα μειώσουν κι άλλο τη φορολογία του κεφαλαίου, πώς θα του εξασφαλίσουν νέα φοροπρονόμια.

Δείγματα γραφής δίνουν ήδη και οι «καινούργιοι»: Αποτελεί χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να «συμπληρώσει» το νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να χαρίσει σε μεγάλες επιχειρήσεις εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις... Το ίδιο και η σχεδιαζόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου νέα ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας για κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, με συμβολικό φόρο της τάξης του 10-15%...

Μεθόδευση που κάνει «μπαμ»...

Την άρνηση της ΟΚΕ στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτερου μισθού κλήθηκε να σχολιάσει προχτές, σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Και αυτό με δεδομένο ότι ο «κοινωνικός διάλογος» με τους «εταίρους», όπως ο ΣΕΒ και άλλοι, έγινε με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να συζητήσουν και να τα βρουν σε σχέση με το θέμα. «Εχοντας εκλεγεί - είπε - είχαμε συγκεκριμένες θέσεις, τις είχαμε καταθέσει στον ελληνικό λαό. Η θέση μας έχει ως άξονα τη λαϊκή ετυμηγορία και παραμένει σταθερή». Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες, θα έχει πάει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Αντί γι' αυτό, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αύξηση θα γίνει με ...δόσεις, ίσως μέσα στο 2016, και στη συνέχεια πήγε σε έναν προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο», που όπως κάθε φορά - και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις - αποτελεί το καλύτερο πρόσχημα για αντεργατικές αποφάσεις και ρυθμίσεις. Ετσι και τώρα, λοιπόν. Και τι καλύτερο άλλοθι από αυτή τη «γνώμη» της ΟΚΕ, για να ολοκληρωθεί μία μεθόδευση που εξαρχής έκανε «μπαμ»;

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Μήνυμα της συγκυβέρνησης με πολλαπλούς αποδέκτες: «Η συμφωνία με τους εταίρους θα λαμβάνει υπόψη της τη ρευστότητα. Οσο παρατείνεται το θέμα της συμφωνίας, τόσο πιο δύσκολο είναι να κλείσεις αυτά που θέλεις, τις μεταρρυθμίσεις που θέλεις». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης. Και οι αποδέκτες είναι πολλοί και διάφοροι, διότι από τη μία η κυβέρνηση λέει στους δανειστές: Θέλουμε απελπισμένα μια συμφωνία για να προχωρήσουμε τα μέτρα που θα συμφωνήσουμε και άρα να μας δώσετε λεφτά. Και από την άλλη, λέει στον ελληνικό λαό: Η συμφωνία που θα υπογράψουμε και θα μας επιτρέψει να πληρώνουμε -για παράδειγμα- μισθούς και συντάξεις, πρέπει να γίνει γρήγορα κι ας περιλαμβάνει αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα... Εκβιασμός, δηλαδή, σε βάρος του λαού να αποδεχτεί νέα βάρη, στο όνομα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στήνουν σκηνικό εκβιασμού;

Ενα «παράξενο» σκηνικό στήνεται αυτές τις μέρες, όσο πλησιάζει η ώρα για την κυβέρνηση να «ξεφουρνίσει» την αντιλαϊκή συμφωνία που μεθοδεύει με τους δανειστές. Την Παρασκευή, αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους το δεκαπενθήμερο και ότι γενικά ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών (συμβασιούχοι, εκτός έδρας κ.ά.) έχει παγώσει εδώ και μήνες.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οπως αποκαλύφτηκε, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να μην ξεκινήσει η καταβολή του ΕΚΑΣ με τη σύνταξη του Ιούνη, επικαλούμενη τη μη ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Απρίλη. Οι συνταξιούχοι δίκαια θέτουν το ερώτημα αν η κυβέρνηση κηρύσσει μια «άτυπη» στάση πληρωμών, θέλοντας να εκβιάσει συναίνεση στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζει, ή αν ετοιμάζεται να αλλάξει προς το χειρότερο τις προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ και γι' αυτό καθυστερεί την καταβολή του.

Τις ανησυχίες επιτείνει ένα ακόμα γεγονός: Οπως διαρρέεται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ρευστοποίηση περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας του Ταμείου, που καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι λείπουν 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιούνη, στις 29-30 Μάη. Η πρόταση που κατατέθηκε είναι να ρευστοποιηθούν ομόλογα που βρίσκονται τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, με ζημιά που θα ξεπεράσει το 25% της αξίας τους, χωρίς να αποκλείεται και η ρευστοποίηση μετοχών.

Σημειώνεται ότι το μηνιαίο κόστος των συντάξεων του ΕΤΕΑ πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 36 εκατ. ευρώ είναι το ύψος των αναδρομικών. Η συνολική περιουσία του Ταμείου υπολογίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Για κερασάκι στην τούρτα ήρθε η είδηση ότι την Παρασκευή δεν καταβλήθηκε το δεκαπενθήμερο σε κάποιους από τους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ, ενώ θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα καθυστέρησε και η καταβολή των συντάξεων από τα ATM των τραπεζών.

Επειδή οι μέρες είναι πονηρές και πολλά ακούγονται, προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη σκεφτεί να μπλέξει τους μισθούς και τις συντάξεις στα παιχνίδια με τους δανειστές και να μην τολμήσει να αξιοποιήσει μια τυπική ή «άτυπη» στάση πληρωμών, για να εκβιάσει τη συναίνεση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζει.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ