Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τροπολογίες του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τέσσερις τροπολογίες - προσθήκες στο σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση» κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι τροπολογίες τις οποίες κατέθεσαν οι βουλευτές Μαν. Συντυχάκης, Ελ. Γερασιμίδου, Στ. Τάσσος και Ν. Καραθανασόπουλος αφορούν:

-- Την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 (που κυρώθηκε με το νόμο 2811/2000), η οποία ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και σέρνει μαθητές στα δικαστήρια, αλλά και των συνεπειών της, όπως και των διατάξεων που με τιμωρητικό τρόπο επιχειρούν αναπλήρωση των ωρών λειτουργίας των σχολείων. Επισημαίνουν επίσης ότι: «Επιπλέον, στοχεύουμε στο να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων που φέρεται να έχει τελεστεί σε εφαρμογή της πιο πάνω ΠΝΠ και του κυρωτικού αυτής ν.2811/2000 και να τεθούν οι σχετικές υποθέσεις στο αρχείο, αλλά και να αρθούν οι συνέπειες τυχών καταδικών μαθητών για τις πιο πάνω πράξεις», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

-- Να δοθεί φέτος η δυνατότητα στους υποψηφίους της Ομάδας Α' των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε σχολές Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, καθώς με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο κανένας απόφοιτος ΕΠΑΛ δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των ΤΕΙ που αντιστοιχούν στους καταργημένους τομείς. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «προκύπτει άμεσα η ανάγκη για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος αυτών των αποφοίτων» και να τους δοθεί η δυνατότητα, εκτός των αντίστοιχων ή συναφών του πτυχίου τους Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων τμημάτων των ΤΕΙ, να δηλώσουν - έστω και αναδρομικά - και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

-- Να δίνεται η δυνατότητα, κατά την περίπτωση που ο φοιτητής χάνει τον έναν ή και τους δύο γονείς κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, ανεξάρτητα από το έτος φοίτησής του, να αιτηθεί τη μετεγγραφή του κοντά στην εναπομείνασα οικογένειά του, καθώς αλλάζει άρδην η ψυχολογική ή και η οικονομική του κατάσταση.

-- Να επεκταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια το μέτρο της εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ποσόστωση στους υποψηφίους για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Ειδικότερα προτείνεται, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός, για τα ακαδημαϊκά έτη 2015 - 2016 και 2016 - 2017 να προβλεφθούν για τους υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ποσοστό 0,5%, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ