Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα αστικά επιτελεία παίρνουν «θέσεις μάχης»

Την επόμενη βδομάδα θα γίνει τελικά η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την τακτική με την οποία θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του μελετά κάθε αστικό επιτελείο, καθώς όλα δείχνουν ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, που φτάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα, θα ανακοινώσει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν πάλι οι δικοινοτικές διαπραγματεύσεις.

Πάντως, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε γνωστό ότι η συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη δε θα γίνει το Σάββατο όπως είχε ανακοινωθεί προχτές, λόγω «παρεξήγησης» για το χρόνο πραγματοποίησής της. Η συνάντηση θα γίνει την επόμενη βδομάδα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία, πρόσθεσε ο ίδιος. Αύριο, αναμένεται στα Κατεχόμενα η «ορκωμοσία» του νέου «προέδρου» Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αμέσως μόλις αναλάβει «καθήκοντα» θα επισκεφτεί την Τουρκία.

Ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι επαφές, δημόσιες και παρασκηνιακές, με πολλούς «πρωταγωνιστές», γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι εκδηλώνονται πιέσεις και αντιθέσεις εξαιτίας του ανταγωνισμού στην ήδη «ταραγμένη» Ανατολική Μεσόγειο (με την επέμβαση σε Συρία και Υέμενη με το πρόσχημα των ισλαμιστών) για γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων. Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστούν και οι συνεχιζόμενες αναλύσεις, αλλά και δηλώσεις που εμφανίζουν την Αγκυρα προβληματισμένη από την εκλογή Ακιντζί. Μάλιστα, το τουρκικό κανάλι «NTV» μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «ο κ. Ακιντζί προφανώς δε θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις κατά του κεφαλιού του, θα το κάνει σε συντονισμό με την Τουρκία», αλλά και ότι «πρέπει να μην ξεχνούν ότι υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις εδώ. Αυτές οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν κηρύχτηκαν μάταια. Πρέπει εδώ να δούμε κάτω από ποιους όρους διεξάγονται οι συνομιλίες στην Κύπρο, να γνωρίζουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη για «περιφερειακή συμφωνία» η Τουρκία(2019-10-25 00:00:00.0)
Βρίσκουν «έδαφος» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-09-03 00:00:00.0)
Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα «σπρώχνουν» και το νέο παζάρι(2019-02-06 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την κλιμάκωση του παζαριού(2018-04-13 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί δίνει συνέχεια στο παζάρι(2017-02-01 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει των συναντήσεων στη Γενεύη(2016-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ