Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δίκιο τους

Με άδεια χέρια έφυγε η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής από τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Οπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν «για περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, για αναποτελεσματική παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών, για χαμηλούς μισθούς και απολύσεις, γενικότερα για την εκτεταμένη χρήση των μνημονιακών διατάξεων που πλήττουν παροχές, αποδοχές και συνθήκες εργασίας». Και ο υπουργός, κατά τη συνήθη πρακτική του, «αναγνώρισε τη μεγάλη έκταση που έχουν πάρει αυτά τα φαινόμενα...». Μόνο που οι εργαζόμενοι έχουν μπουχτίσει πλέον από την καταγραφή των προβλημάτων. Χόρτασαν και από διαβεβαιώσεις του τύπου «θα ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΕΠΕ». Για δεκαετίες ακούνε τα ίδια και τα ίδια. Οσο για τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων, αυτές ρίχτηκαν στα παζάρια με τους εργοδότες, αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, αλλά και τη «διαπραγμάτευση» με τους εταίρους μας στην ΕΕ, προς δόξαν του «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου»!

Αλίμονο αν οι εργαζόμενοι αφήσουν τη λύση των προβλημάτων τους στη μεγαθυμία των καπιταλιστών και στα διάφορα μείγματα διαχείρισης των κυβερνήσεών τους. Η Πρωτομαγιά, που αύριο γιορτάζει η παγκόσμια εργατική τάξη, άλλωστε επιβεβαιώνει πως μόνο με ταξική πάλη, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, μπορούν να κερδίσουν το δίκιο τους.

Μας δουλεύουν...

Πλάκα κάνουν! Ποιοι; Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε δράση χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καταγγέλλοντας «την κατασταλτική προσέγγιση που υιοθέτησε η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της για τη μεταναστευτική πολιτική»! Μόνο που λίγες μέρες πριν, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, τις αποφάσεις όχι μόνο τις στήριξε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά τις χαιρέτισε και σαν σημαντική επιτυχία...

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε «πράσινο φως» για επεμβάσεις με πρόσχημα το μεταναστευτικό, αλλά και άγρια καταστολή στα σύνορα για την αποτροπή της εισόδου σε κράτη - μέλη της ΕΕ. Εννοείται πως ούτε λόγος για κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της Σένγκεν που κρατάνε τους μετανάστες εγκλωβισμένους σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία...

... Κανονικά

Η ελληνική κυβέρνηση, διά του Αλ. Τσίπρα, επέλεξε να συγκαλύψει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των αποφάσεων που πάρθηκαν, αναδεικνύοντας την υποτιθέμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και μιλώντας για «ευτυχή κατάληξη» (!) επειδή αυξάνονται τα κονδύλια. Μάλιστα, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επικρότησε την ενίσχυση των επιχειρήσεων «Poseidon», «Triton» και Frontex και τις «συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων, τη σύλληψη των διακινητών και την εξάρθρωση των δικτύων τους, σε συνεργασία όλων των συναρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών». Καλωσόρισε την αναφορά «στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», όπου κράτη - μέλη της ΕΕ πρωτοστατούν σε επεμβάσεις, μια «λεπτομέρεια» που ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να «προσπεράσει» με την αναφορά ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας για την κατάσταση σ' αυτήν την περιοχή».

Και κατόπιν αυτών, οι ευρωβουλευτές του διαδηλώνουν ενάντια στις αποφάσεις που ο πρωθυπουργός τους ψήφισε και με τα δυο χέρια. Απροκάλυπτη κοροϊδία δηλαδή, και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που καθημερινά κοστίζει δεκάδες ανθρώπινες ζωές... Σα δεν ντρέπονται!

Σύμπλευση...

Τη σύμπλευσή τους με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΣΥΝΕΚ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ) έδειξαν για άλλη μια φορά οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛ κτλ.) στην ΟΛΜΕ στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υφαρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών. Οι «Παρεμβάσεις» διαφώνησαν με το αίτημα για «άμεση διαγραφή των χρεών των Σχολικών Επιτροπών» που ανακουφίζει τα σχολεία! Διαφώνησαν και με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των απωλειών τους, γιατί, λέει, δεν είναι ανάγκη να μπαίνει παντού αυτό το αίτημα... Και τελικά, μαζί με την κυβερνητική παράταξη, δεν ψήφισαν την απόφαση. Δεν ψήφισαν δηλαδή την καταγγελία της ΠΝΠ που βάζει «χέρι» σε χρήματα που, αντί να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, τα χρησιμοποιεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών, για να πληρωθεί ένα χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Οι εκπαιδευτικοί ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1825 Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη.

1870 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Φραντς Λέχαρ, δημιουργός της διαχρονικής οπερέτας «Η εύθυμη χήρα».

1883 Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Γκάρι Ντέιβις.

1910 Πεθαίνει ο Ελληνας λογοτέχνης Ζαν Μορεάς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου.

1911 Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1926 Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική διά νόμου για τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

1939 Η ΕΣΣΔ προτείνει στρατιωτική συμμαχία στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία εναντίον των ναζί, πρόταση την οποία Γάλλοι και Βρετανοί απορρίπτουν.

1944 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας. Ελαβαν μέρος σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν οι γυναίκες. Οι πρώτες εθνοσύμβουλοι που αναδείχτηκαν ήταν: Η Καίτη Ζεύγου από την Αθήνα, η Μάχη Μαυροειδή από την Καλαμάτα, η Μαρία Σβώλου από την Αθήνα, η Φωτεινή Φιλιππίδη από τη Λάρισα και η Χρύσα Χατζηβασιλείου από τον Πειραιά. Συνολικά εκλέχθηκαν 180 εθνοσύμβουλοι, ενώ στο Εθνικό Συμβούλιο μετείχαν επίσης και 22 βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 1936.

1945 Η κόκκινη σημαία υψώνεται στο Ράιχσταγκ. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί ο Αδόλφος Χίτλερ.

1947 Στη Θεσσαλονίκη δολοφονούνται τρεις αξιωματικοί της Αεροπορίας. Οι αρχές αποδίδουν το έγκλημα στο ΕΑΜ και διενεργούν μαζικές συλλήψεις. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ήταν και τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ Μακεδονίας Πασαλίδης, Καραμαούνας, Σακελλαρόπουλος, Αθανασιάδης, Τουράφης, Γεωργιάδης και Θωμόπουλος.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Χαλκιδικής σε σύγκρουση με δυνάμεις της εθνοφρουράς στην περιοχή Βαρβάρα Σοφόλιανης διαλύουν 2 λόχους και τους τρέπουν σε φυγή.

1954 Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας. Σκοτώθηκαν 25 άτομα και τραυματίστηκαν 117.

1956 Γεννιέται ο Δανός σκηνοθέτης Λανς Φον Τρίερ.

1973 Ο Πρόεδρος Νίξον αναλαμβάνει την ευθύνη για το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ (της παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες των γραφείων του κόμματος των Δημοκρατικών), αλλά αρνείται (ψευδόμενος) προσωπική ανάμειξη.

1975 Ο λαός του Βιετνάμ απελευθερώνει τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

1989 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, πατέρας των «σπαγγέτι - γουέστερν».

1992 Στις ΗΠΑ, 40 άτομα σκοτώνονται σε φυλετικές ταραχές που ξεσπούν στο Λος Αντζελες, έπειτα από την αθώωση τεσσάρων λευκών αστυνομικών από δικαστήριο της πόλης, οι οποίοι είχαν ξυλοκοπήσει άγρια έναν Αφροαμερικανό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ