Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2015 - αριθ. φύλλου: 12126

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια συμφωνώντας σε νέα μέτρα

ΣΕΛ.  5
ΣΕΛ.  3


Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση!

Σε κλιμάκωση με απεργία το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται τα ταξικά συνδικάτα

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Μαζί τους βρέθηκαν αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μη δώσουν καμιά ανοχή στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθείται μέσα από τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς».


ΣΕΛ.  6  -  8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμμαχίες για το κεφάλαιο

Τα όσα έγιναν γνωστά απ' την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία, επιβεβαιώνουν ότι και για τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «μπούσουλας» είναι τα κέρδη του κεφαλαίου και ...γαία πυρί μειχθήτω. Υπηρετώντας πάγιες επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, η κυβέρνηση δεν διστάζει να συμμετάσχει σε ένα κουβάρι επικίνδυνων ανταγωνισμών που ξεδιπλώνονται με επίκεντρο τους ενεργειακούς πόρους και διαύλους στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και το κάνει συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας και έτσι ότι το «κράτος έχει συνέχεια». Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη τριμερής έγινε στο Κάιρο, μόλις τον περασμένο Νοέμβρη και στη θέση του Αλ. Τσίπρα ήταν ο Αντ. Σαμαράς. Η διακήρυξη της Λευκωσίας μνημονεύει ως πρότυπό της τη διακήρυξη του Καΐρου. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όχι όμως η πραγματική εξουσία και τα διαχρονικά της ζητούμενα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας, και οι Πρόεδροι της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, και της Αιγύπτου Α. Φ. αλ Σίσι, δεν έκρυψαν, στις δηλώσεις τους, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν τα ζητήματα που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τριών χωρών και άπτονται της συνεργασίας για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές κ.ά.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «στην οικονομία και το εμπόριο και η προώθηση έργων σε τομείς όπως της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού».

Σημειώνοντας την επιδίωξη για γεωστρατηγική αναβάθμιση, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (...) συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Επειδή, δε, οι μπίζνες θέλουν και ασφαλές περιβάλλον για να αποδώσουν και οι τρεις επικαλέστηκαν τον κίνδυνο του τζιχαντισμού, για να καλέσουν τη διεθνή κοινότητα σε δράση... Οχι τυχαία, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε πρωτίστως στην ασφάλεια και προανήγγειλε την εντατικοποίηση της συνεργασίας και σε στρατιωτικό επίπεδο, διαμηνύοντας για πολλοστή φορά και στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που απεργάζονται νέες επεμβάσεις, τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησής του να τις στηρίξει και εμπράκτως.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμετάσχει σε άξονες και αντιάξονες και να κατοχυρώσει συμμαχίες επωφελείς για την αστική τάξη της Ελλάδας, εννοείται πως δεν ενθουσιάζει τις αστικές τάξεις άλλων κρατών της περιοχής, στο βαθμό που δε συμβαδίζει με τους δικούς τους σχεδιασμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών της τριμερούς βρέθηκε ο καθορισμός ΑΟΖ, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και βεβαίως όπου αυτό δεν απαιτεί και τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών». Στο επίσημο κείμενο που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, η δήλωση τελειώνει στη λέξη «απαραίτητο»...

Ο ελληνικός λαός να επαγρυπνεί! Οταν τα βουβάλια μαλώνουν στο βάλτο, συνήθως την πληρώνουν τα βατράχια. Και στην περιοχή μαζεύτηκαν πολλά βουβάλια κι έτοιμα για καυγά...


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Εδώ ζωντανεύει η Ιστορία του Κόμματος και του λαού μας...

Την Πέμπτη 30/4 «άνοιξαν» τις πόρτες τους στα δημαρχεία Χαϊδαρίου και Καισαριανής οι δύο μεγάλες, παράλληλες και διαφορετικές εκθέσεις πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, που είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.


ΣΕΛ.  15


ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το βάρος του σχεδιασμού μας στο χτίσιμο δεσμών με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα

ΣΕΛ.  10
ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΔΙΕΘΝΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και οι «σύμμαχοι»

ΣΕΛ.  11  -  12
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι κομμουνιστές παρά την τρομοκρατία γιόρτασαν την 1η Μάη

Μέσα σε κλίμα έντονης καταστολής, προβοκάτσιας και αστυνομοκρατίας πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των κομμουνιστών και των βετεράνων του αντιφασιστικού πολέμου στην ουκρανική πρωτεύουσα. Διεθνιστική αλληλεγγύη εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ κι υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρέθηκε στο Κίεβο.


ΣΕΛ.  17


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org