Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12124

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015
Κορυφώνεται η προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού

  • Στην Αθήνα στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 76 πόλεις

ΣΕΛ.  13
ΟΑΕΔ
Νέα προκλητική απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμά του!

ΚΚΕ: Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ


ΣΕΛ.  11

«Εφαρμοστικός νόμος» με πρώτη δόση αντιλαϊκών απαιτήσεων!

Το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του λεγόμενου «Brussels Group»

Με «κόκκινη γραμμή» την αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας για λογαριασμό του κεφαλαίου. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλουν η διαμόρφωση και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, όπου θα περιλαμβάνονται ορισμένα από τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας και το «γεφύρωμά» της με τη νέα συμφωνία που θα έρθει τον Ιούνη. Το πολυνομοσχέδιο φέρεται, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει μηχανισμούς εξασφάλισης των περικοπών και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «κουρεμένα» κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.ά. Ενώ σχεδιάζονται νέα μέτρα φορολογικής αμνηστίας για το κεφάλαιο, τα αντιλαϊκά χαράτσια παραμένουν και ενδεχομένως να ενισχυθούν.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «τελική ευθεία»...

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, σημειώνουμε τα εξής:

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, έγινε φανερό ότι το σκέλος των υποσχέσεων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» που απευθυνόταν στο λαό (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό κ.ά.) από πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών έγινε πρόγραμμα τετραετίας και η υλοποίησή του άρχισε να εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις αντοχές της οικονομίας (δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου) και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τώρα, στην «τελική ευθεία προς τη συμφωνία», όπως λέει η κυβέρνηση, ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά για να κλέψει την ψήφο του λαού, μπαίνουν στο ψυγείο, η υλοποίησή τους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, διαλύοντας κάθε προσδοκία. Με άλλα λόγια, αυτό που φαίνεται ότι «ξεμπλοκάρει» τελικά τη διαπραγμάτευση είναι η αναδίπλωση της κυβέρνησης ακόμα και από τα ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό.

Συγκεκριμένα: Εδώ και μέρες φημολογείται, χωρίς να διαψεύδεται, ότι παγώνουν οι εξαγγελίες για νομοθετική πρωτοβουλία αύξησης του κατώτατου μισθού και κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εξαγγελίες που, βεβαίως, ούτως ή άλλως δεν εξασφάλιζαν την άνοδο του εργατικού εισοδήματος, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για μειώσεις των κλαδικών μισθών και με την εργοδοσία να ζητάει ανταλλάγματα.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη σκίζουν τα ρούχα τους ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται, που σημαίνει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή.

Στην προχτεσινή του συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας ήρθε να συμπληρώσει το παζλ. Επί της ουσίας, είπε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραπέμπεται για το 2016 και δε θα γίνει το β' εξάμηνο του 2015. Το ίδιο ισχύει και για την καθιέρωση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι με το που γίνει η συμφωνία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που ξόρκιζε προεκλογικά, έστω και με άλλο μανδύα απ' ό,τι η προηγούμενη. Και βέβαια, ακόμα και οι λέξεις «κούρεμα του χρέους» έχουν σβηστεί από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης, είτε συζητάει με το ΔΝΤ, είτε με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας.

Να, λοιπόν, πώς διαμορφώνεται σήμερα η βάση της διαπραγμάτευσης: Η κυβέρνηση έχει αποσύρει από το τραπέζι όλα τα «συστατικά» που ισχυριζόταν ότι συνθέτουν μια «φιλολαϊκή πολιτική», επιταχύνει μέτρα συνέχισης της λιτότητας για το λαό και άλλα που ονοματίζει «αναπτυξιακά». Τα τελευταία που περιέχονταν επίσης στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αλλά βεβαίως δεν είχαν την αντίστοιχη προεκλογική προβολή, αφορούν δεσμεύσεις προς την εργοδοσία, το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεσμεύσεις που η κυβέρνηση επανεπιβεβαιώνει και στις διαπραγματεύσεις της.

Και για κερασάκι στην τούρτα, έρχεται η προετοιμασία της «κοινής γνώμης» για μια νέα συμφωνία, με αντιλαϊκό πρόσημο για μετά τον Ιούνη, για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει και το λαό συνένοχο με τα εκβιαστικά σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές.

Τι επιβεβαιώνεται; Οτι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει από χέρι αντιλαϊκό περιεχόμενο, γίνεται για λογαριασμό ξένων συμφερόντων προς το λαό, όπως και οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Η επιλογή να δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, ή ακόμα και να στηριχτεί στο έργο της, υπονομεύει παραπέρα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Να γιατί το μήνυμα που πρέπει να δοθεί και από την απεργία της Πρωτομαγιάς, είναι πως ο λαός δεν ανέχεται τη συμφωνία που «ψήνουν» σε βάρος του κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ. Οτι είναι αποφασισμένος να παλέψει για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.


ΡΟΔΟΣ
Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το νοσοκομείο

Λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, αν και εξυπηρετεί 120.000 κατοίκους και διπλάσιο αριθμό τους τουριστικούς μήνες

Με το 1/3 των νοσηλευτών, δηλαδή στα όρια του προσωπικού ασφαλείας, λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, που σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου συζήτησε πρόσφατα η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσία της στο νησί για κομματική εκδήλωση.


ΣΕΛ.  14


43ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Εκφυλισμός και νοθεία για να κρατήσουν τους εργαζόμενους στη γωνία

ΣΕΛ.  15
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
«Ευθύνη της Ελλάδας η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών»(!) λέει ο υπουργός Αμυνας

ΣΕΛ.  7
Για το ναρκω-φεστιβάλ στις 9 Μάη!

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ