Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δίκιο τους

Με άδεια χέρια έφυγε η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής από τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Οπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν «για περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, για αναποτελεσματική παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών, για χαμηλούς μισθούς και απολύσεις, γενικότερα για την εκτεταμένη χρήση των μνημονιακών διατάξεων που πλήττουν παροχές, αποδοχές και συνθήκες εργασίας». Και ο υπουργός, κατά τη συνήθη πρακτική του, «αναγνώρισε τη μεγάλη έκταση που έχουν πάρει αυτά τα φαινόμενα...». Μόνο που οι εργαζόμενοι έχουν μπουχτίσει πλέον από την καταγραφή των προβλημάτων. Χόρτασαν και από διαβεβαιώσεις του τύπου «θα ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΕΠΕ». Για δεκαετίες ακούνε τα ίδια και τα ίδια. Οσο για τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων, αυτές ρίχτηκαν στα παζάρια με τους εργοδότες, αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, αλλά και τη «διαπραγμάτευση» με τους εταίρους μας στην ΕΕ, προς δόξαν του «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου»!

Αλίμονο αν οι εργαζόμενοι αφήσουν τη λύση των προβλημάτων τους στη μεγαθυμία των καπιταλιστών και στα διάφορα μείγματα διαχείρισης των κυβερνήσεών τους. Η Πρωτομαγιά, που αύριο γιορτάζει η παγκόσμια εργατική τάξη, άλλωστε επιβεβαιώνει πως μόνο με ταξική πάλη, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, μπορούν να κερδίσουν το δίκιο τους.

Μας δουλεύουν...

Πλάκα κάνουν! Ποιοι; Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε δράση χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καταγγέλλοντας «την κατασταλτική προσέγγιση που υιοθέτησε η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της για τη μεταναστευτική πολιτική»! Μόνο που λίγες μέρες πριν, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, τις αποφάσεις όχι μόνο τις στήριξε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά τις χαιρέτισε και σαν σημαντική επιτυχία...

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε «πράσινο φως» για επεμβάσεις με πρόσχημα το μεταναστευτικό, αλλά και άγρια καταστολή στα σύνορα για την αποτροπή της εισόδου σε κράτη - μέλη της ΕΕ. Εννοείται πως ούτε λόγος για κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της Σένγκεν που κρατάνε τους μετανάστες εγκλωβισμένους σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία...

... Κανονικά

Η ελληνική κυβέρνηση, διά του Αλ. Τσίπρα, επέλεξε να συγκαλύψει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των αποφάσεων που πάρθηκαν, αναδεικνύοντας την υποτιθέμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και μιλώντας για «ευτυχή κατάληξη» (!) επειδή αυξάνονται τα κονδύλια. Μάλιστα, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επικρότησε την ενίσχυση των επιχειρήσεων «Poseidon», «Triton» και Frontex και τις «συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων, τη σύλληψη των διακινητών και την εξάρθρωση των δικτύων τους, σε συνεργασία όλων των συναρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών». Καλωσόρισε την αναφορά «στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», όπου κράτη - μέλη της ΕΕ πρωτοστατούν σε επεμβάσεις, μια «λεπτομέρεια» που ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να «προσπεράσει» με την αναφορά ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας για την κατάσταση σ' αυτήν την περιοχή».

Και κατόπιν αυτών, οι ευρωβουλευτές του διαδηλώνουν ενάντια στις αποφάσεις που ο πρωθυπουργός τους ψήφισε και με τα δυο χέρια. Απροκάλυπτη κοροϊδία δηλαδή, και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που καθημερινά κοστίζει δεκάδες ανθρώπινες ζωές... Σα δεν ντρέπονται!

Σύμπλευση...

Τη σύμπλευσή τους με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΣΥΝΕΚ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ) έδειξαν για άλλη μια φορά οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛ κτλ.) στην ΟΛΜΕ στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υφαρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών. Οι «Παρεμβάσεις» διαφώνησαν με το αίτημα για «άμεση διαγραφή των χρεών των Σχολικών Επιτροπών» που ανακουφίζει τα σχολεία! Διαφώνησαν και με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των απωλειών τους, γιατί, λέει, δεν είναι ανάγκη να μπαίνει παντού αυτό το αίτημα... Και τελικά, μαζί με την κυβερνητική παράταξη, δεν ψήφισαν την απόφαση. Δεν ψήφισαν δηλαδή την καταγγελία της ΠΝΠ που βάζει «χέρι» σε χρήματα που, αντί να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, τα χρησιμοποιεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών, για να πληρωθεί ένα χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Οι εκπαιδευτικοί ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org