Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Τριάντα δύο παραπέμπονται για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 32 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος κατά το διάστημα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, επί υπουργίας στο Εθνικής Αμυνας του Α. Τσοχατζόπουλου. Οι 32, κατά περίπτωση, θα λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι 32 κατηγορούμενοι φέρεται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη ποσού, που, όπως όλα δείχνουν, ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπει σε δίκη τον εφοπλιστή Μ. Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αν. Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Π. Ευσταθίου, τον νομικό Σπ. Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Μπέλτσιο και Π. Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σ. Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σ. Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Α. Χάγια, καθώς και τους Γ. Νικολάου, Π. Γερμανό. Μετά την έκδοση του επίμαχου βουλεύματος ο Π. Γερμανός ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης.

Να σημειωθεί ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στη σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τη γερμανική «HDW-Ferrostaal» και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή της.

Διώξεις για μίζες από τη γερμανική DAIMLER

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος 7 Ελλήνων αξιωματούχων και Γερμανών υπαλλήλων, για μίζες πάνω από 2 εκατ. ευρώ, κατά την περίοδο υπουργίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου (ως προς την εκτέλεση της σύμβασης) ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Αφορούν σε προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρεία «Daimler».

Κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των συμβάσεων, την επίμαχη περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Αμυνας των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, φέρεται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές, συνολικού ύψους τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρεία διατηρούσε «μαύρα» ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές. Οι μέθοδοι των δωροδοκιών αποκαλύφθηκαν και από στοιχεία που έλαβαν οι εισαγγελείς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις σε δημοσιεύματα για ενδεχόμενη εμπλοκή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι ο γγ του υπουργείου Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ταφύλλης, ως υπεργολάβος σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας «Lockheed Martin», ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της εταιρείας που ζημίωσαν κατά 31,5 εκατ. δολάρια το Δημόσιο. Σημειωτέον, το ίδιο αμερικανικό μονοπώλιο ανέλαβε πρόσφατα, κατόπιν απόφασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών «P3B-Orion» έναντι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων.

Κατά την εφημερίδα, ο σχετικός φάκελος που εμπλέκει και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον εισαγγελέα από το Σεπτέμβρη του 2014. Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από άλλα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Ταφύλλης σε ανακοίνωσή του μιλά για «σωρεία ανακριβειών και χαλκευμένων στοιχείων» του δημοσιεύματος. Απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Υποστηρίζει ότι: «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με σύστημα που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία, που κατά το δημοσίευμα τη ζημίωσε, ούτε με την όποια εταιρεία το υλοποίησε. Απασχολήθηκα για δύο χρόνια περίπου στην εταιρεία Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Α.Ε ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος με τελικό αποδέκτη την Αεροπορία. Η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε το 2006 από την οφειλέτρια εταιρεία (Lockheed Martin) και ανατέθηκε σε τρίτη. Μετά την αποστρατεία μου εργάστηκα για τρία χρόνια ως σύμβουλος πληροφορικής στο στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης και όχι σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως διατείνεται το δημοσίευμα». Τέλος, εκτιμά ότι «η όλη επίθεση στο πρόσωπό μου εντάσσεται σ' ένα πόλεμο υπονόμευσης και φθοράς της κυβέρνησης που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ