Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Φιέστες για το θεαθήναι, τσιμουδιά για την «ταμπακιέρα»

Με την «ομπρέλα» της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ μια κυβερνητική - κομματική φιέστα, που κατ' ουσίαν διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απ' το βήμα της οποίας παρήλασαν και μίλησαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Π. Καμμένος, Κ. Ησυχος, Ν. Χουντής κ.ά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του γερμανικού οπορτουνιστικού κόμματος «Die Linke», εκπρόσωποι πρεσβειών κ.λπ.

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετική της επιστολή προς την Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Διαμάντω Μανωλάκου, έθεσε το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ να δοθούν απ' την κυβέρνηση εξηγήσεις για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη διεκδίκησή τους με δεδομένη τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. «Για το λόγο αυτό, από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής τονίσαμε, προκειμένου η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της, ότι θα πρέπει εξαρχής οι αρμόδιοι υπουργοί να εμφανισθούν στην Επιτροπή και να παρουσιάσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής», σημειώνει.

Βεβαίως, μέχρι τώρα, η Επιτροπή, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια ακρόαση.

Σε ό,τι αφορά στην εκδήλωση καθαυτή, η Δ. Μανωλάκου τονίζει στην επιστολή: «Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που καθορίσθηκε αποκλειστικά, όπως αποδείχθηκε μετά, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για το περιεχόμενό του των μελών της Επιτροπής "βγάζει μάτι", αφού στην Επιτροπή ειπώθηκαν τα μισά από όσα είχαν προαποφασιστεί (...) Οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται απλώς να παρευρεθούν (...) και μέχρι τώρα τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι ενημερωμένα! Προφανώς πρόκειται για κομματική φιέστα και χρησιμοποιήθηκε σαν ομπρέλα η διακομματική επιτροπή της Βουλής, με μισοενημέρωση. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις ας τις κάνει. Να μη χρησιμοποιεί όμως σαν άλλοθι τη διακομματική επιτροπή της Βουλής που η αποστολή της είναι άλλη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος ανέλαβε, ως μη όφειλε, να απαντήσει στην επιστολή της Δ. Μανωλάκου, δίχως βέβαια να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα ουσίας που τίθενται στην επιστολή.

  • Στο μεταξύ χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκαν με τον Αργύρη Σφουντούρη, επιζώντα της σφαγής του Διστόμου τον Ιούνη του 1944.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ