Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Σπρώχνει» την κυβέρνηση για ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

...την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ

Στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων εστιάζει η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εφόσον αυτό απαιτείται για τη διασφάλιση της παραμονής στην ΕΕ και το ευρώ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε το Σάββατο στην Πάτρα, στην «προσυνδιάσκεψη» του κόμματος, ενόψει της «εθνικής συνδιάσκεψης», τον Ιούλη, με θέμα το μεταναστευτικό.

«Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση, όσο μπορεί, να εγκαταλείψει τα βαρίδια της, όσους την κρατάνε σε αυτή την απομόνωση, τη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους», σημείωσε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να «σπρώξει» την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί ταχύτερα η αντιλαϊκή πολιτική και να διασφαλιστεί ο ευρωμονόδρομος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είπε πως αυτό «σημαίνει δραχμή. Σημαίνει θέση ΣΥΡΙΖΑ επιστροφής στη δραχμή, που θα είναι - επαναλαμβάνω - η καταστροφή μας», και πρόσθεσε: «Εχουμε υποχρέωση όλα αυτά να τα αποτρέψουμε, να βάλουμε ξανά τη χώρα στην ευρωπαϊκή της τροχιά».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, την κοινή βάση όπου κινούνται όλα τα αστικά κόμματα, αυτή της λήψης αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, τόνισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα με την προηγούμενη, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: «Μας κατηγόρησαν εμάς για πολλά που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, πράγματι, τα δυόμισι αυτά χρόνια. Αλλά αυτοί επέλεξαν να πάρουν τα μέτρα αυτά μέσα μόλις σε τρεις μήνες! Και σε τρεις μήνες φέρνουν τη χώρα πάλι κοντά στο κακό: Ελλείμματα, ύφεση».

Στο μεταξύ, ζήτησε επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων λέγοντας πως «η χώρα θα μπορούσε να βγει από την κρίση σε ένα με ενάμιση χρόνο, χωρίς να περάσει ξανά τις δυσκολίες εκείνες που πέρασε. Εξασφάλιση χρηματοδότησης, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που άρχισαν».

Τέλος, κεντρική επιλογή καθώς είναι της ΝΔ να επενδύει πολιτικά στο ζήτημα της μετανάστευσης και ειδικότερα σε θέματα «τάξης και ασφάλειας», ο Σαμαράς ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε καταφέρει δύο χρόνια να ανακόψει τη ροή λαθρομεταναστών» και πως η τωρινή συγκυβέρνηση «μέσα σε ένα τρίμηνο κατέστρεψε - και σε αυτό το θέμα - όσα με κόπο είχαμε χτίσει».

Βολές εκ των έσω για απουσία «εναλλακτικής πρότασης»

Στα εσωκομματικά, πάντως, συνεχίζονται οι βολές στελεχών εναντίον της ηγεσίας και των τακτικών της. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας ζήτησε αντί για συνδιάσκεψη τη διενέργεια «ανοικτού συνεδρίου», και σημείωσε: «Η ΝΔ δεν μπορεί να πολιτεύεται με όρους δικαίωσης. Πρέπει να επεξεργαστούμε μια νέα εναλλακτική πρόταση. Είναι προφανές ότι καταθέσαμε μια πρόταση προεκλογικά που απερρίφθη μετ' επαίνων. Χάσαμε σχεδόν με 9 μονάδες, φθάσαμε σχεδόν στο ιστορικό μας χαμηλό με μια εξαίρεση, εκείνο το τραγικό 18%. Τι άλλο να σας πω, ότι μετά από τρεις μήνες, η ελληνική κοινωνία μετανόησε, αποφάσισε πως έκανε λάθος και περιμένει στη σειρά να μας ζητήσει συγγνώμη επειδή δεν μας ψήφισε;».

Είπε επίσης ότι «η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε έναν πολιτικό λόγο τον οποίο δεν μπόρεσε να ανανεώσει για να απευθυνθεί σε μια ελληνική κοινωνία που αντιμετωπίζει υπαρξιακό δίλημμα».

Βάζοντας και θέμα αλλαγής ηγεσίας, πρόσθεσε: «Η ΝΔ χρειάζεται ένα νέο αφήγημα προς την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να αποφασίσει λοιπόν, καταρχήν, ποιο θα είναι αυτό το αφήγημα και μετά να δούμε ποιος θα προσωποποιήσει αυτό το αφήγημα. Αν η ΝΔ αποφασίσει συγκεκριμένο αφήγημα, πολλούς από εμάς ίσως να μην μας αφορά κιόλας», συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης στελεχών και σύστασης νέου κομματικού φορέα στο χώρο της κεντροδεξιάς, κάτι που δείχνει να εξετάζεται και στην πλευρά Μπακογιάννη.

Εθεσε δε ως στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων «από το Κέντρο μέχρι τα όρια της δημοκρατικής Δεξιάς». Τόνισε, εξάλλου, ότι λόγω κυβερνητικής ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ, «στη ΝΔ, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, να επαναδιατυπώσουμε συνολικά το αφήγημα και να καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί από την ιστορική πτώση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική του πρακτική διαλύει όλους τους μύθους της Αριστεράς. Δείτε τι έγινε λ.χ. με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πανεπιστημίων έρχεται και την καταλύει μόνος του. Οχι επειδή παίρνει τα διαθέσιμα, δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει νόμο χωρίς καν να ανοίξει διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ