Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκή συμφωνία «στα σκαριά»

Με θεαματικούς ρυθμούς επιβεβαιώνεται ότι η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση είναι για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή, ήδη συζητιέται η αναστολή κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ και τα ζητήματα του Ασφαλιστικού παραμένουν στο τραπέζι και στόχος είναι να παραπεμφθούν στη διαπραγμάτευση του Ιούνη.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τα επικουρικά ταμεία αναστέλλεται προσωρινά και δεν καταργείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Αλλωστε, πρόθεση κι αυτής της κυβέρνησης είναι να «βάλει χέρι» στις επικουρικές συντάξεις, παρά τις ...μετάνοιες που κάνει ο αρμόδιος υπουργός, προσπαθώντας να πείσει για το αντίθετο.

Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν στο εξής: Το πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές έχει καταληχθεί στα βασικά του σημεία. Η συμφωνία αυτή είναι βαθιά αντιλαϊκή και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να τη «σερβίρει» στο λαό και να την «περάσει» από την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Την προετοιμασία της «κοινής γνώμης» έχουν αναλάβει διάφοροι «λαγοί», υιοθετώντας πρακτικές που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν από κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος ανακάλυψε ξαφνικά ότι υπάρχουν «ρετιρέ» στις επικουρικές συντάξεις, που πρέπει να «ξηλωθούν» για να σωθούν τάχα οι μικρότερες.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» παραμένει «εν υπνώσει» και δεν καταργείται, επειδή κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν «μονομερής ενέργεια» από τους δανειστές. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η άποψη που εκφράζει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο εφησυχασμός και η ανοχή στην κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν φεύγει από τις ράγες της πολιτικής που από το 2009 στέρησε από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το μισό τους εισόδημα, όπως αποκάλυψε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης».

Ακόμα όμως και τα νομοσχέδια που παρουσίασε πρόσφατα, δεν προβλέπουν ούτε καν τη μερική ανάκτηση των τεράστιων απωλειών, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για άμεση αποκατάσταση των «ωριμάνσεων» και για αυξήσεις στους κλαδικούς μισθούς, που κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν στο ύψος του κατώτερου, έστω κι αν αυτός μεγαλώσει κατά λίγα ευρώ.

Τώρα εμφανίζεται ακόμα πιο ισχυρό το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αναστέλλεται ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη αύξηση στον κατώτατο μισθό και οι επικουρικές συντάξεις περνάνε ξανά στη «ζώνη του λυκόφωτος». Μάλιστα, για να πετύχει το στόχο της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασπάσει τους συνταξιούχους σε «ρετιρέ» και «μη προνομιούχους», χύνοντας δηλητήριο.

Η Πρωτομαγιάτικη απεργία την Παρασκευή είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθεί ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τους «εταίρους» της για την αντιλαϊκή συμφωνία που έχουν στα σκαριά. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να «νεκρώσουν» εργοστάσια και μαγαζιά, να είναι μαζικές οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και σε όλες τις πόλεις.

Να γυρίσουν οι εργαζόμενοι την πλάτη στους κυβερνητικούς εκβιασμούς, αλλά και στα κελεύσματα του νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα, που καλούν την εργατική τάξη να διαδηλώσει την Πρωτομαγιά υπέρ της κυβέρνησης και της «μάχης» που δίνει για να χαντακώσει κι άλλο το λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ