Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Κόβουν» και «ράβουν» στενό «κοστούμι» στο λαό

«Αρκετά ευρύς» ο «κοινός χώρος» με τους δανειστές για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, λέει ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης

«Κόκκινη γραμμή» για τη συγκυβέρνηση έγινε τώρα η αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη...

Eurokinissi

«Κόκκινη γραμμή» για τη συγκυβέρνηση έγινε τώρα η αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη...
Με «μανδύα» νομιμοποίησης περιβάλλει τα «μνημονιακά» μέτρα που προηγούμενες κυβερνήσεις φόρτωσαν στο λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, την ίδια ώρα που ουσιαστικά προαναγγέλλει τη λήψη και νέων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» χαρακτηρίζει κρίσιμο το πρόβλημα της ρευστότητας και για την επίλυσή του δεν αποκλείει νέα αντιλαϊκά μέτρα: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι, αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε», αναφέρει, και καλεί τους δανειστές σε συνεργασία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι και εντός του Απριλίου (...) Κι αυτό μπορεί να γίνει αν εργαστούμε με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη (...) Το ζητούμενο δεν είναι να σβήσουμε ή να κρύψουμε τις υπαρκτές διαφορές,αλλά να αναζητήσουμε έναν "κοινό χώρο" κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Και οι ως τώρα συζητήσεις έχουν δείξει ότι ένας τέτοιος χώρος όχι μόνο υπάρχει αλλά και είναι αρκετά ευρύς (...) Και η δική μας "κόκκινη γραμμή" είναι ακριβώς αυτή. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τη συμφωνία που πετύχαμε στις 20 Φλεβάρη».

Θέλουν συναίνεση του λαού στις νέες αντιλαϊκές τους δεσμεύσεις

Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει και νέες αντιλαϊκές συμφωνίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήνουν αντιπερισπασμούς και επιχειρούν να ντύσουν με «θετικό χαρακτήρα» την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση σε αυτές...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης («Real News») δηλώνει: «Η προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενής λαϊκή έγκριση του επιδιωκόμενου προωθητικού συμβιβασμού με τους εταίρους, μπορεί να αποδειχθεί μια πολιτική πρωτοβουλία θετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα». Καλλιεργώντας δε αυταπάτες ότι αυτός ο συμβιβασμός θα είναι φιλολαϊκός προσθέτει: «Η σύγκρουση και η ρήξη με όσα διέλυσαν την κοινωνία και ταπείνωσαν τους πολίτες είναι διαρκής από την πρώτη ημέρα σχηματισμού της κυβέρνησής μας. Αυτό είναι το δικό μας plan Β (...) Το δικό μας σχέδιο επαναφέρει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο, υπερήφανο και σεβαστό συνιδιοκτήτη και εταίρο κι όχι ως χώρα - παρία και αποικία χρέους»!

Αυτά την Κυριακή, που κατά δήλωσή του «αχνοφαινόταν» ο «προωθητικός συμβιβασμός». Χτες, δήλωσε πως είναι «λογικό να μιλήσει ο λαός αν πιεστούμε...»!

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος («STAR») χαρακτήρισε «εθνικό μονόδρομο» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Υποστήριξε ότι «δεν θα είναι τακτικισμός το να προσφύγουμε στη γνώμη του λαού όταν απαξιώνεται ο εθνικός διαπραγματευτής». Αναφερόμενος μάλιστα στο ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα είπε ότι θα είναι το εξής: «Mε δεδομένο ότι απόφαση του ελληνικού λαού είναι λύση εντός ευρώ, οι δανειστές επιμένουν σε τρίτο Μνημόνιο. Συμφωνείτε;»!!!

Στο μεταξύ, εκφράζοντας διαθέσεις τμημάτων του κεφαλαίου που δεν αποκλείουν την επιλογή της εξόδου απ' το ευρώ, εντός ΕΕ και στο πλαίσιο της εξουσίας των μονοπωλίων, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», όπως ο βουλευτής Στ. Λεουτσάκος, προτρέπουν την κυβέρνηση «να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό και η αλήθεια είναι ότι αμοιβαία επωφελής λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα». Και προσθέτει: «Η συντεταγμένη νομισματική αλλαγή, ενταγμένη στο συνολικό προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα, συνιστά επιλογή που δεν είναι η συντέλεια του κόσμου (...) και την οποία πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ο ΣΥΡΙΖΑ και εφ' όσον χρειαστεί, να είναι έτοιμος να την υλοποιήσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ