Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι στρατηγικές επιλογές του ΣΕΒ...

Στη Ρίγα της Λετονίας δεν βρέθηκαν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της λυκοσυμμαχίας. Σύνοδο Κορυφής είχαν και οι πρόεδροι των βιομηχάνων του κάθε κράτους - μέλους, που συναπαρτίζουν την BUSINESSEUROPE, η ηγεσία δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπως μαθαίνουμε και από σχετικό δελτίο του ΣΕΒ. Μιλώντας στη συνάντηση των κεφαλαιοκρατών της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, «τόνισε ότι για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια ισχυρή και δυνατή Ευρώπη»! Μάλιστα, «εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να γίνει "η Φλόριδα και η Καλιφόρνια μαζί της ευρωπαϊκής ηπείρου", αξιοποιώντας το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της και την προικισμένη γεωγραφική της θέση».

... και τα εργατικά συμφέροντα

Το ότι το μέλλον του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας είναι δεμένο με την ΕΕ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλωστε, από το 1980 και την είσοδό μας στην ΕΟΚ, αυτό «το μέλλον» ζει ο λαός μας και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Αποδείχτηκε, δηλαδή, αυτό για το οποίο προειδοποιούσε το ΚΚΕ: Οτι είναι ο λάκκος των λεόντων, στον οποίο ρίχτηκαν βορά τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Οσο για το ότι η Ελλάδα θα γίνει «η Φλόριδα και η Καλιφόρνια μαζί της ευρωπαϊκής ηπείρου», αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της, είναι φανερό ότι όταν οι καπιταλιστές μιλάνε για «αξιοποίηση» εννοούν ακόμα πιο σκληρή εκμετάλλευση των εργατών. Οι παράδεισοι που πουλάνε προϋποθέτουν το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, γεγονός το οποίο αποκρύβουν επιμελώς. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί για το λαό μας είναι αν μετά από 35 χρόνια «ευρωπαϊκής εμπειρίας» σε μια Ενωση που έγινε και λειτουργεί για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μπορούν να βρουν θέση τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

Μάντεψε ποιος...

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κανονική περίοδο, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση και τα δεδομένα επιδεινώνονται», τόνιζε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευ. Βενιζέλος. «Οι μέρες που περνάει ο τόπος δεν είναι κανονικές, είναι έκτακτες και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς», έλεγε προχτές, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Κυπριανίδου χειροκροτούμενη από την παράταξή της. Οι ίδιοι αντέδρασαν όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε τις ομοιότητες της ομιλίας της αντιπεριφερειάρχη με τις αντίστοιχες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν κυβέρνηση.

Στο ίδιο πνεύμα στάθηκαν και οι ομιλίες των συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτη η ανάγκη, όχι ίδιες οι ΠΝΠ των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τις δικές τους, μεγάλη η στήριξη του λαού στο έργο της κυβέρνησης.

Είναι σαφές πως οι παραπάνω μεγαλοστομίες δεν είναι τυχαίες. Είναι συνειδητή προσπάθεια να περαστεί στο λαό ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης και στήριξης της διαπραγμάτευσης που όμως γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου. Υπονομεύοντας έτσι και κάθε προσπάθεια πάλης και διεκδίκησης για την ανάκτηση των απωλειών, το ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Σκοπιμότητα, όχι άγνοια

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος υποστήριξε χτες το πλαφόν στις συντάξεις ώστε να ...αποφευχθούν τάχα μειώσεις επικουρικών. Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», δήλωσε: «Αν ένας άνθρωπος παίρνει, ας πούμε, 5.000 ευρώ από τρεις - τέσσερις συντάξεις, δεν τις χρειάζεται τις 5.000 για να ζήσει. Θα μπορούσε να μπει ένα πλαφόν... να είναι κάπου - ξέρω εγώ - στις 3.000; Στις 2.500; Το συζητάμε. Ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ανθρώπους, οι οποίοι το σύνολο των συντάξεων που παίρνουν - κύρια, επικουρική, κ.λπ. - είναι στα 600, 700, μπορεί και λιγότερα».

Θα συγχωρούσαμε στον κ. Χρυσόγονο την άγνοια, μιας και το μνημόνιο έθεσε πλαφόν στο ύψος των συντάξεων που μπορεί να εισπράττει κανείς και είναι κάτω απ' το ποσό που αναφέρει. Πλην όμως δεν «ρίχνει» στη συζήτηση μια ιδέα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Κλίμα φτιάχνει με τις «ιδέες» του. Κλίμα περί του αναπόφευκτου των νέων περικοπών στις συντάξεις, που έχουν ήδη σφαγιαστεί. Κάτι τέτοιες παρεμβάσεις στρώνουν το χαλί για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται, για το νέο κοστούμι που κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο ράβουν στο λαό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Ελληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο του Αγώνα, αντίστοιχα.

1900 Γεννιέται ο Μορίς Τορέζ, ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1930 έως το 1964.

1918 Δημοσιεύεται η εργασία του Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας». Σε αυτή, έγραφε μεταξύ άλλων: «Στην ημερήσια διάταξη μπαίνει τώρα σαν άμεσο καθήκον, που αποτελεί την ιδιομορφία της σημερινής στιγμής, ένα τρίτο καθήκον - το καθήκον να οργανωθεί η διοίκηση της Ρωσίας... Πρέπει να φανούμε άξιοι εκτελεστές αυτού του πολύ δύσκολου (και πολύ ευγενικού) καθήκοντος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού... Αυτό είναι το πιο δύσκολο καθήκον, γιατί πρόκειται να οργανωθούν με καινούριο τρόπο οι πιο βαθιές, οι οικονομικές βάσεις της ζωής πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι αυτό είναι το πιο ευγενικό καθήκον, γιατί μόνο ύστερα από την εκπλήρωσή του (στις κύριες και βασικές γραμμές) θα μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία έγινε όχι απλώς σοβιετική, αλλά και σοσιαλιστική δημοκρατία...».

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού». Τρεις ΕΠΟΝίτες, οι Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος, Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από κομμουνιστές παρτιζάνους. Την ίδια μέρα απελευθερώνεται το Τορίνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

1947 Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας.

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα). Υπήρξε στέλεχος του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής (1920 - 1927), καθώς και Γραμματέας της ΚΕ (1922 - 1924). Στο διάστημα 1921 - 1924 διετέλεσε ακόμη διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Το Μάρτη του 1927 (3ο Εκτακτο Συνέδριο) διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, λόγω αρθρογραφίας «στρεφόμενης κατά του Κόμματος», καθώς και για το ότι βρισκόταν «επί ολόκληρα έτη εκτός της κομματικής ζωής και δράσεως» (βλ. ΚΚΕ «Επίσημα Κείμενα», τ. 2ος, σελ. 250). Συνελήφθη το 1940 για αντιφασιστική αρθρογραφία και ξανά το Δεκέμβρη του 1944 από τους Αγγλους. Στη διάρκεια του Εμφυλίου φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετά το 1950 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ΕΔΑ.

1963 Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γιάννης Τζανετάκος.

1974 Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει το βασανισμό στα κρατητήρια της ΕΣΑ μελών και στελεχών του Κόμματος, ενώ εφιστά την προσοχή για στελέχη των οποίων δοκιμαζόταν η υγεία, όπως ο Νίκος Καλούδης, η Μίνα Γιάννου, ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Νίκος Κουτρούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ