Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Σε ρότα μνημονίου και στο Α' τρίμηνο...

Στις ράγες του μνημονίου «τρέχει» η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο του 2015, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα το πάγωμα των πληρωμών, την «έκτακτη» μεταφορά κεφαλαίων από φορείς του Δημοσίου στα «λοιπά έσοδα» του προϋπολογισμού, αλλά και από τις εμφανιζόμενες αυξημένες εισπράξεις κοινοτικών κονδυλίων για έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος του 1,73 δισ. ευρώ, έναντι στόχου ύψους 119 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως «στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες». Σύμφωνα με το ΓΛΚ, «μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού»...

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 9,3 δισ. ευρώ με «απόκλιση» 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντιλαϊκό στόχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ