Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12120

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
Κάτω τα χέρια από τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού!

  • Συγκέντρωση από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, σήμερα στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια
  • Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή ζητά το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  10   -   11
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με εκδηλώσεις και απεργία τιμούν την Πρωτομαγιά

Προετοιμασία σε όλη τη χώρα για τον ταξικό γιορτασμό. Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου


ΣΕΛ.  12   -   13

Για την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, μισθών, συντάξεων, κατάργηση αντεργατικών διατάξεων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραπέμπει όποια προσδοκία για ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων σε «κοινωνικούς διαλόγους» με την εργοδοσία και διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, στρώνοντας ταυτόχρονα το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ βάζει στο προσκήνιο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων χρόνων που αφήνει άθικτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι προσωρινά: Υπηρέτησαν και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, το στόχο τσακίσματος εργατικών δικαιωμάτων, βαθμιαίας μείωσης του μέσου μισθού, ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των κερδών του.

Χρειάζεται ένταση της λαϊκής πάλης για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό. Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εσωτερικός δανεισμός

Είναι σύνηθες κάθε που ζορίζουν τα πράγματα για την αστική τάξη, η κυβέρνησή της να απευθύνεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Σ' αυτόν απευθύνεται και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι βάζει χέρι στα διαθέσιμα μιας σειράς οργανισμών του Δημοσίου, από τους δήμους έως τα νοσοκομεία. Ισχυρίζεται ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα - θεσμούς για το νέο μνημόνιο, με την αρπαγή των διαθέσιμων δίνεται «ένα επιπλέον όπλο στη δύσκολη διαπραγμάτευση, απέναντι στα προβλήματα ρευστότητας». Ομολογεί πως αυτό είναι «πράξη εσωτερικού δανεισμού», την οποία υπερασπίζει κάνοντας λόγο για πατριωτικό καθήκον. Ζητά επί της ουσίας από το λαό να αναγνωρίσει ότι επειδή, καταπώς λέει, «η διαπραγμάτευση γίνεται με διαφορετικό στιλ», να στηρίξει τη συγκυβέρνηση που κάνει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, για να αποφύγει η χώρα το «ατύχημα», την «πτώχευση», το «Grexit», να μην «πέσει στην παγίδα που της έχουν στήσει οι δανειστές», αναπαράγοντας έτσι τα γνωστά τρομοκρατικά διλήμματα που καλλιεργούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ομως, ο εσωτερικός δανεισμός στον οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ταξικός. Αποτελεί μια άλλη μορφή λιτότητας. Αρπάζει από το λαό και όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο αλλά επιδιώκει να εξασφαλίσει χρήμα αρπαγμένο από το λαό για να έχει διαθέσιμα το κεφάλαιο. Τα χρήματα που αρπάζει είναι αναγκαίοι και κρίσιμοι πόροι που τους έχει πληρώσει ο λαός από το υστέρημά του μέσω της φοροεπιδρομής και αντί να κατευθυνθούν στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του, καταλήγουν στους δανειστές. Στους δήμους, για παράδειγμα, είναι χρήματα που προορίζονται για τη θέρμανση και τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές επιτροπές, τις κοινωνικές δομές, τα έργα και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Ας αφήσουν, λοιπόν, στην άκρη τα περί πατριωτισμού. Η αρπαγή των διαθέσιμων γίνεται στη βάση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πληρωμή του χρέους «στο διηνεκές, εγκαίρως και προς όλους». Γι' αυτό το χρέος που δεν το δημιούργησε ο λαός έφερε και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για πράξη που γίνεται για να εξυπηρετηθεί το κεφάλαιο και δεν είναι η πρώτη φορά. Με την προηγούμενη ΠΝΠ ευνόησε προκλητικά ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεων για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάχτηκαν μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογητέας ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ, Ειδικών Φόρων κ.ά.

Η πρώτη ΠΝΠ χαρίζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο, η δεύτερη βάζει πιο βαθιά «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και άλλες λειτουργικές ανάγκες του κράτους, χωρίς να θίξει στο ελάχιστο τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για το λαό δίκαιο και πατριωτικό είναι να μη συναινέσει στη μεταφορά των διαθέσιμων στο παιχνίδι του εσωτερικού δανεισμού, στην κάλυψη των πιστωτών, να μη συμβιβαστεί, δηλαδή, στο να ξαναπληρώσει ο ίδιος για λογαριασμό του κεφαλαίου.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργισμένη διαδήλωση για τα εγκλήματα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

«Δολοφόνοι - δολοφόνοι»! Αυτό το σύνθημα ακούστηκε ξανά και ξανά χτες βράδυ, έξω από τα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας, από τα οργισμένα στόματα χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και πολλών μεταναστών, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


ΣΕΛ.  7

ΜΕ ΤΟΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΗ
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την προκήρυξη άμιλλας οικοδόμησης και στρατολογίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
  • Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζεσταίνει μηχανές πολέμου με πρόσχημα το μεταναστευτικό

ΣΕΛ.  6
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες

ΣΕΛ.  9
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν οι διατάξεις φοροληστείας των αγροτών

ΣΕΛ.  15
16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ
Να μη λείψει κανείς από τη μεγάλη συναυλία την Κυριακή

ΣΕΛ.  12   -   13


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org