Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 12121

16 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοι αύριο στη μεγάλη συναυλία

Στις 6.30 μ.μ. στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ


ΣΕΛ.  20

Καμιά συναίνεση στο να ξαναπληρώσει ο λαός για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατάγγελλαν από το βήμα της Βουλής τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: Ο εσωτερικός δανεισμός είναι μορφή λιτότητας. Αρπάζει πάλι μόνο από το λαό κι όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο, που έχει και κατέχει, αλλά αρπάζει το λαϊκό χρήμα, για να έχει διαθέσιμο για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ιδιαίτερα σήμερα που έχουν ενταθεί τα αντιλαϊκά παζάρια με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Κομισιόν, που τα χαμόγελα στις Συνόδους Κορυφής δίνουν και παίρνουν, μαζί με τους διαγκωνισμούς και ανταγωνισμούς της συμμαχίας των λύκων, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή καταδίκη τέτοιων ενεργειών όπως η συγκεκριμένη ΠΝΠ.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Με αφορμή τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, με τη συνυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνουν ένα ακόμα πρόσχημα στην ΕΕ για ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μετά την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και τους "τζιχαντιστές", στο όνομα της "παράνομης μετανάστευσης" και της "καταπολέμησης των δουλεμπόρων", η ΕΕ δίνει εντολή για στρατιωτικές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να προλάβουν στη γωνία τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα στο μεταξύ τους ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, αποτελούν πρόκληση οι αποφάσεις της Συνόδου για ενίσχυση όλων των μηχανισμών άγριας καταστολής προσφύγων και μεταναστών, όπως η Σένγκεν, η FRONTEX, η Εuropol κ.ά., που η δολοφονική δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. Οι αποφάσεις αυτές όχι μόνο αφήνουν ανέπαφο όλο το νομικό οπλοστάσιο σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου και του Κανονισμού Δουβλίνο 2 και 3, αλλά προχωρούν σε περαιτέρω φακέλωμά τους μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με όλους αυτούς τους κανονισμούς η ΕΕ θα συνεχίσει να κρατά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα ή την Ιταλία, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλες χώρες.

Τα δουλεμπορικά κυκλώματα όχι μόνο δεν θα χτυπηθούν με την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, αλλά, αντίθετα, θα τα γιγαντώσουν ανεβάζοντας τις τιμές των δουλεμπόρων, που θα χρησιμοποιούν ακόμα πιο ριψοκίνδυνα δρομολόγια με νέες πολύνεκρες τραγωδίες. Αλλωστε, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί η ΕΕ με την "ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού" και την "κινητικότητα" τρέφεται από την εκμετάλλευση των μεταναστών και προσφύγων, με την οποία θησαυρίζουν τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες όχι μόνο με τη συμφωνία της στις επικίνδυνες αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής κι επιτείνουν το αδιέξοδο στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και με την επιχείρηση εξωραϊσμού και συγκάλυψής τους στο όνομα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης".

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος σε σύγκρουση με την ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει κατάλληλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες. Αμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή στις στρατιωτικές αποστολές που εξαγγέλθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής. Να καταργηθούν η Σένγκεν, η FRONTEX, οι κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3 και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών».


ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα τα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο 25 Απρίλη, στις 18.30, θα εγκαινιαστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, Βικτώρια). Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


ΣΕΛ.  3ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Πρωτότυπο αρχειακό υλικό, «τροφή» για γνώση και συμπεράσματα

ΣΕΛ.  16
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Αβεβαιότητες» με φόντο την ισχνή καπιταλιστική ανάκαμψη

ΣΕΛ.  11
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

ΣΕΛ.  18  -  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org