ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Πρωτότυπο αρχειακό υλικό, «τροφή» για γνώση και συμπεράσματα

Την Πέμπτη, 30 Απρίλη, ανοίγουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Λεκανοπεδίου οι δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις αρχειακού υλικού του ΚΚΕ, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, σε Χαϊδάρι και Καισαριανή (στα Δημαρχεία των δύο πόλεων), αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν την έναρξη των εκδηλώσεων με αυτό το περιεχόμενο που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και συγχρόνως τον προπομπό της κεντρικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ, στις 9 Μάη, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι δύο διαφορετικές εκθέσεις θα φιλοξενούν από 10 προθήκες με πρωτότυπο, σε μεγάλο βαθμό, αρχειακό υλικό, που μαρτυρά και φωτίζει την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, υλικά απ' τη δράση του Κόμματος και του ΕΕΑΜ στην εργατική τάξη, ανακοινώσεις - προκηρύξεις του ΚΚΕ, των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΠΕΕΑ, αντιφασιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή, εφημερίδες και βιβλία - μπροσούρες που εξέδιδαν, φύλλα «Ριζοσπάστη» και άλλων εντύπων του Κόμματος. Ακόμα υλικά για το ρόλο της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη (πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» για τον Κόκκινο Στρατό, ανταποκρίσεις απ' τα πεδία των μαχών, γενικό σοβιετικό αρχηγείο). Επίσης, θα εκτεθούν υλικά αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.

Αυτό το υλικό που θα συνθέτει έξι ενότητες, θα συνοδεύεται από ταμπλό με κείμενα.

Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν στο Χαϊδάρι θα είναι απ' τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα. Ενώ αυτές στην Καισαριανή από τις συλλογές των Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Φωτογραφία του Σπ. Μελετζή
Φωτογραφία του Σπ. Μελετζή
Επιπλέον, θα εκτεθούν έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.

Στους χώρους θα εκτίθενται και εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σχετικές με το θέμα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα προβολής βίντεο που επεξεργάστηκε το τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ και το οποίο βασίζεται στη Διακήρυξη της ΚΕ.

Οι εκθέσεις αναμένεται να λειτουργούν καθημερινά απ' τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. Επιδίωξη είναι να υπάρχουν ξεναγοί που θα βοηθούν τους επισκέπτες και θα τους εφοδιάζουν με πρόσθετες πληροφορίες. Ακόμα, θα υπάρχει η δυνατότητα για τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεων οργανωμένης περιήγησης στην έκθεση, διοργάνωσης συζητήσεων, προβολών κ.λπ.

Γνωριμία με τη μεγαλειώδη πάλη των κομμουνιστών, απάντηση στην παραχάραξη

Μιλώντας στο «Ρ» για το δύο εκθέσεις, ο Π. Μεντρέκας, στέλεχος του ΚΚΕ, σημείωσε πως αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει το στοιχείο μόνο της απόδοσης τιμής στην Αντιφασιστική Νίκη, αλλά και της γνωριμίας με στοιχεία που φανερώνουν το πόσο μεγαλειώδης ήταν η πάλη των κομμουνιστών, για να οργανωθεί η αντίσταση, να μεγαλώσει, να πάρει τα μαζικά χαρακτηριστικά που πήρε, αλλά και πόσο μαζικά εκφράστηκε ο ηρωισμός του λαού.

Προσθέτει πως η έκθεση βοηθά να γνωρίσουμε, να εμπνευστούμε και να διδαχτούμε απ' την περίοδο στην οποία αναφέρεται, απ' το γεγονός ότι οι κομμουνιστές μέσα σε συνθήκες επικίνδυνες, ωμής βίας, άγριου αντικομμουνισμού, καταφέρνουν να εμπνέουν, να οργανώνουν το λαό, μια περίοδο κατά την οποία αναδεικνύονται οι αρετές που έχει η εργατική τάξη. Να έρθουμε σε επαφή με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και με ένα τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ, η έκθεση του οποίου αναδεικνύει τη σημασία και την αξία της προσπάθειας που καταβάλλει το Κόμμα για τη διάσωση και την αξιοποίησή του.

Από τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα
Από τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα
Επιπλέον, ως μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Κόμματος για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, δίνει απάντηση και στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας. Συμβάλλει στη μάχη να μάθει ο λαός και η νεολαία την ιστορική αλήθεια κόντρα στη διαστρέβλωση, στον αντικομμουνισμό. Αλλά και στο να βγουν χρήσιμα κι αναγκαία συμπεράσματα, με βάση την πείρα και τη δουλειά που έχει κάνει το Κόμμα, μελετώντας την Ιστορία του αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για το πώς μπορεί ο λαός και η λαϊκή πάλη να είναι αποτελεσματική απέναντι στο φασισμό, στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο.

Απ' αυτή την άποψη - καταλήγει - έχει μεγάλη σημασία να επισκεφτούν την έκθεση μαζικά οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, η συνείδηση των οποίων είναι κυρίως στόχος των παραχαρακτών της Ιστορίας.


«...Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ». Σημείωμα του Μ. Ρεμπούτσικα στο δρόμο προς την εκτέλεση την Πρωτομαγιά του 1944...
«...Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ». Σημείωμα του Μ. Ρεμπούτσικα στο δρόμο προς την εκτέλεση την Πρωτομαγιά του 1944...

Η «Εργατική», έκδοση του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού
Η «Εργατική», έκδοση του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού

Μάης του '36: Χτυπάνε το λαό, ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι στα σκαριά...
Μάης του '36: Χτυπάνε το λαό, ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι στα σκαριά...

Β. Ν.


Δείτε το βίντεο του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη

Μπροστά στη συμπλήρωση 70 χρόνων από τις 9 Μάη του 1945 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το ΚΚΕ ετοίμασε και παρουσιάζει ένα 25λεπτο βίντεο, μέσα από το οποίο ζωντανεύουν σημαντικά γεγονότα - σταθμοί που σημάδεψαν την άνοδο του φασισμού - ναζισμού μέσα από τα σπλάχνα του καπιταλισμού, αναδεικνύουν το ρόλο των «δυτικών» ιμπεριαλιστικών κρατών στην πορεία προς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και των κομμουνιστών στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Δείτε το βίντεο στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/65989.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ