Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές και δηλώσεις σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

Την προσοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων συνεχίζει να συγκεντρώνει η Κύπρος, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που αναμένονται το πρώτο 10ήμερο του Μάη, μετά και από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, ο β' γύρος των οποίων θα γίνει την επόμενη Κυριακή.

Ετσι, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης συνάντησε προχτές στη Μόσχα το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και τις προοπτικές για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων αναφέρθηκε από την Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι τα μέρη μπορούν να σημειώσουν πραγματική και διαρκή πρόοδο το 2015. Αυτό θα είναι πολύ θετικό για την περιοχή και προφανώς μια εξαιρετική ώθηση και ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή για όλους τους Κύπριους». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κέρι, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης υποστήριξε ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Επίσκεψη Θεοδωράκη

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στην Κύπρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος - μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος κάποια στιγμή πρέπει «να είναι μία», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε κάποια βήματα, πίσω, πιθανόν, από τα θέλω μας». Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μέλλον λαμπρό στην ΕΕ και πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να είναι δυο ισχυροί πόλοι ανεξαρτησίας, αλλά μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ