Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, στη συνάντηση του Γενάρη στη Γενεύη |
Γοργή επιτάχυνση των παζαριών ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο προμηνύει η χτεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι την Κυριακή 2 Απρίλη θα γίνει δείπνο του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη, τα Κατεχόμενα είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους για επανέναρξη των συνομιλιών, μετά από την πρόταση νόμου που το κόμμα της κυπριακής κυβέρνησης «Δημοκρατικός Συναγερμός» κατέθεσε στη Βουλή και θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην «εκτόνωση» της τουρκοκυπριακής (και όχι μόνο) «δυσαρέσκειας» για την πρόσφατη απόφαση που αναμόχλευε το δημοψήφισμα υπέρ της Ενωσης Κύπρου - Ελλάδας του 1950.
Μια επιστροφή στο τραπέζι των επίσημων διαπραγματεύσεων θα σημαδευτεί από το βάρος των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών που δυναμώνουν με φόντο εξελίξεις σε κρίσιμα «μέτωπα» της Μέσης Ανατολής, καταρχήν για τα Ενεργειακά, την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τη συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ και γενικά τις γεωπολιτικές «ισορροπίες» στην περιφέρεια.
Είναι ενδεικτικό ότι πλήθος δημοσιευμάτων μεταφέρουν έντονες παρασκηνιακές επαφές σχετικά με την προσδοκία της Τουρκίας να διασφαλίσει την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για πολίτες και εμπορεύματά της που θα φτάνουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, ζήτημα που όλα δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί και στο συνολικότερο αλισβερίσι Τουρκίας - ΕΕ.
Πάντως, η Αγκυρα είναι σίγουρο ότι θα διαμορφώσει την τακτική της με την ίδια αποφασιστικότητα υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί, όπως αποτυπώθηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε αυτή γίνεται αναφορά στις πρόσφατες επαφές που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος με εκπροσώπους ενεργειακών κολοσσών στις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοεί, με τη μονομερή άσκηση των δραστηριοτήτων για τους υδρογονάνθρακες, τα αναφαίρετα δικαιώματα που ο τουρκοκυπριακός "λαός", συνιδιοκτήτης του νησιού, έχει στους φυσικούς πόρους». Σημειώνεται ότι «αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση ακόμα δεν μπορεί να κατανοήσει τις δυνατότητες για αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία που μπορεί να προκύψει στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο από μια συνολική διευθέτηση». Επίσης, εκφράζεται η προσδοκία «η ελληνοκυπριακή πλευρά, που αρνείται να δεχτεί τους Τουρκοκύπριους ως πολιτικά ισότιμους εταίρους στο νησί, να απόσχει από ενέργειες που την κάνουν να δείχνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες», ενώ υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ενέργειες «τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν στην αποτυχία των συνομιλιών» και δεν παραλείπεται να επισημανθεί πως «η Τουρκία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».
Στο μεταξύ, μετά τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και τον Πρόεδρο της Κύπρου, τις επαφές στις ΗΠΑ συνεχίζει πλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, που χαιρετίζοντας το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη, είπε πως χρειάζεται μια συνάντηση Κύπρου - ΗΠΑ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, που θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και ως μήνυμα της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μία λύση του Κυπριακού, λειτουργώντας καταλυτικά για την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε στους συνέδρους την ευγνωμοσύνη του Προέδρου Αναστασιάδη για το πολύτιμο έργο που επιτελούν στις ΗΠΑ, εργαζόμενοι ακούραστα για να προωθήσουν το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου. Μεταξύ άλλων, μετέφερε την προσδοκία «ότι η απόφαση του κ. Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι ουσιαστική και σημαντική και ότι, δεδομένου πως δεν αναμένονται εξελίξεις πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία, μετά το δημοψήφισμα η τουρκική πλευρά θα υποβάλει προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με το καθιερωμένο πλαίσιο και με τις αξίες και τις αρχές του δικαίου της ΕΕ».
Στο μεταξύ, νέες επαφές για το Κυπριακό αναμένονται και με τη βρετανική πλευρά, στο πλαίσιο και της επίσκεψης του Τζόναθαν Αλαν, αναπληρωτή γενικού διευθυντή για θέματα Αμυνας και Πληροφοριών του βρετανικού ΥΠΕΞ που αναμένεται στην Κύπρο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, από χτες βρίσκεται στη Λευκωσία ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, που χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο παραγωγική, δημιουργική και φιλική.
Σε κοινές δηλώσεις που έγιναν με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε - σύμφωνα με τα κυπριακά ρεπορτάζ - ότι «η αίσθηση» που αποκόμισε από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη. Μπορεί και να μη θέλει - θα το δείξει το μέλλον, πάνω στο τραπέζι θα φανεί αυτό - να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγομένων εγγυήσεων». Πρόσθεσε ότι είναι οπαδός «τού να διατηρεί κανείς τις συνομιλίες του και τα κανάλια συνομιλίας ανοιχτά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
Τέλος, ο Κοτζιάς συνάντησε και τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, που μεταξύ άλλων είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος, με τις σχέσεις που διατηρούν στην περιοχή, μπορούν να γίνουν «καταλύτες των νέων εξελίξεων».
Σήμερα, Τρίτη, κατόπιν πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ιδρυμα Μακαρίου Γ', στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με αφορμή τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 (εκκίνηση του αγώνα της ΕΟΚΑ).