Τρίτη 28 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εκατόμβες νεκρών από τις βόμβες των ΗΠΑ...

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Με φόντο τις δυσκολίες που διαπιστώνουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στα παζάρια που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη της Ελβετίας, μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, εντείνονται οι μάχες κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σε στρατηγικά πεδία συγκρούσεων της Συρίας αλλά και του Ιράκ.

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, συναντήθηκε το Σάββατο με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και χτες με τον αναπληρωτή απεσταλμένο Ράμζι Εζελντίν Ράμζι και συζήτησε τις προτάσεις της συριακής κυβέρνησης για ένα πλαίσιο διαλόγου, αφενός για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και αφετέρου για την πραγματοποίηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν πως συμμετέχουν με δύο μέλη από το «Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο» στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά παραδέχθηκαν πως δεν κατάφεραν έως χτες να θέσουν το κουρδικό ζήτημα στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις.

«Σκοτάδι» επικρατεί, εν πολλοίς, σε σχέση με τις τυχόν επαφές της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Τάμπκα

Την Κυριακή, ισχυρές δυνάμεις Κούρδων και Αράβων μαχητών από τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», σε συνεργασία με 100 Αμερικανούς πεζοναύτες, ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της βόρειας συριακής πόλης Τάμπκα που απέχει περίπου 40 χλμ. από τη Ράκα, όπου έχουν στήσει το βασικό τους προπύργιο οι δυνάμεις των τζιχαντιστών. Ωστόσο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές στο ομώνυμο φράγμα της πόλης, αναγκάζοντας πάνω από 250 κατοίκους παρακείμενων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το φόβο πλημμύρας.

Χτες, σε μία προσπάθεια να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών, μετέβησαν στο Φράγμα Τάμπκα περίπου 200 τεχνικοί και μηχανικοί στη διάρκεια τετράωρης «παύσης» των αμερικανικών βομβαρδισμών. Οι εκπρόσωποί τους είπαν πως το φράγμα δεν έχει υποστεί ζημιές, ούτε δυσλειτουργεί. Ωστόσο, ο διευθυντής της Γενικής Αρχής του Φράγματος του Ευφράτη είπε πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ επηρέασαν σημαντικά ορισμένα από τα συστήματα ελέγχου, προειδοποιώντας πως εντείνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος και μίας καταστροφικής πλημμύρας.

Το μπαράζ αμερικανικών βομβαρδισμών γύρω από τη Ράκα προκάλεσε προχτές την έντονη αντίδραση του αντικυβερνητικού «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», εκφράζοντας «εντεινόμενη ανησυχία» για τα θύματα μεταξύ αμάχων.

Εκατόμβη αμάχων από τους βομβαρδισμούς στη Μοσούλη

Σημαντικές απώλειες προκαλούν οι διαδοχικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, όπου είναι, από τον Οκτώβρη, σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα στη συνοικία Αλ Τζαντίντα της Μοσούλης αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες άμαχοι, σε σύμπλεγμα πολυκατοικιών, γεγονός που ανάγκασε χτες τον Αμερικανό στρατηγό Τζο Βότελ να ανακοινώσει τη διενέργεια «έρευνας». Ο Βότελ χαρακτήρισε την εξέλιξη «φρικτή τραγωδία», χωρίς ωστόσο να αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιδρομές.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη δυτική Μοσούλη τους τελευταίους μήνες και ότι περίπου 400.000 είναι εγκλωβισμένοι στον παλιό τομέα της πόλης, έρμαιο των πυρών μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία 49 χρόνων για τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια(2017-07-28 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων(2016-11-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής» ιμπεριαλιστικής συμμαχίας(2016-11-08 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις και τα παζάρια...(2016-11-04 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων το νέο παζάρι στη Γενεύη υπό τον ΟΗΕ(2016-01-31 00:00:00.0)
Διπλωματία και συνεχείς μάχες(2016-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ