Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Σε ασφυκτικό κλοιό το Κυπριακό

  • Κατ' αρχήν θετική χαρακτηρίστηκε η απόφαση του "G8"
  • Η απομάκρυνση του θέματος απ' τον ΟΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αμερικανο-ΝΑΤΟική"λύση"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Παρά τη "θετική" αντιμετώπιση της παραπομπής του Κυπριακού από το "G7+1" ("G8") στον ΟΗΕ, με διαφορετικές αποχρώσεις υποδέχτηκαν το γεγονός η ελληνική και κυπριακή πλευρά, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) χτες στο Λουξεμβούργο, ενώ τόσο η γερμανική προεδρία όσο και η Κομισιόν επανήλθαν με δηλώσεις τους στο "πολιτικό ζήτημα".

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδης, έκανε λόγο για "ενθαρρυντικό βήμα",ιδιαίτερα όσον αφορά τη "διαρκή" υποστήριξη του "G8" προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τόνισε ότι "αν" τελικά συγκληθεί η διαδικασία μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη, η κυβέρνηση της Λευκωσίας θα επιδείξει "εποικοδομητική διάθεση" και θα συνεχίσει να "μη θέτει προϋποθέσεις" στην επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου. Σύμφωνα με τον Κύπριο διαπραγματευτή στην ΕΕ, Γ. Βασιλείου, όλα εξαρτώνται από "το τι έχουν αποφασίσει να κάνουν οι ΗΠΑ".

Από ελληνικής πλευράς ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε "θετική" την απόφαση του "G8", ενώ περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κρανιδιώτης, ο οποίος τόνισε ότι "ικανοποιήθηκαν οι δικές μας επιδιώξεις" και, πρόβλεψε, ότι "αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα προτίθεται να άρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, τις επιφυλάξεις για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία".Πάντως η ελληνο-κυπριακή πλευρά εμφανίζει "συγκρατημένη αισιοδοξία", σε αναμονή της στάσης τόσο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, όσο, κυρίως, της Αγκυρας.

Ομως δεν εκφράζονται αμφιβολίες για τη "σημασία" της απόφασης του "G8" για το "διεθνές ενδιαφέρον" για το Κυπριακό και για το "θετικό και καλό πλαίσιο". Οσον αφορά το "διάλογο χωρίς προϋποθέσεις", ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης δεν απέκλεισε "προβλήματα και παγίδες", αλλά ερωτηθείς, δήλωσε ότι "η διαπραγμάτευση δεν ξεκινά από μηδενική βάση" και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ "θα καλέσει σε συνομιλίες σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα αυτή του 1960".

Διακυβερνητική ΕΕ-Κύπρου

Η χτεσινή υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο μεταξύ της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των πολύχρονων ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν "θετική" για τη Λευκωσία. Από το Μάρτη 1998 που έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί δέκα από τα τριάντα ένα "κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου". Σ' αυτή τη φάση παραμένουν εκκρεμή για την Κύπρο τέσσερα ακανθώδη κεφάλαια, που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), το εταιρικό δίκαιο (ναυτιλιακές εταιρίες που δεν καταβάλλουν φόρους στην Κύπρο), τον ανταγωνισμό (καθεστώς συνεργατικών εταιριών) και την αλιεία, ιδιαίτερα ανοιχτής θαλάσσης. Από τις άλλες υποψήφιες χώρες για ένταξη η Πολωνία και η Εσθονία έχουν "κλείσει" επτά κεφάλαια και οι Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία οκτώ. Ολες αυτές οι υποψήφιες χώρες είχαν χτες διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις, στο Λουξεμβούργο. Οσον αφορά την Κύπρο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γκ. Φερχόιγκεν, έκανε "θετική" αναφορά στο εξάμηνο διαπραγματεύσεων "παρά την ύπαρξη του πολιτικού ζητήματος".Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Χανς βαν ντε Μπρουκ έκανε λόγο για "πολύ καλή πρόοδο", αλλά προειδοποίησε ότι "στα μέσα του 2000 έρχονται τα πιο δύσκολα κεφάλαια προς διαπραγμάτευση" και τόνισε ότι "το πολιτικό δε συμβαδίζει ούτε με τη μισή ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Η Κομισιόν υποστηρίζει και "ενθαρρύνει" την παραπομπή του Κυπριακού από το "G8" στον ΟΗΕ και "θα ενημερώσει σχετικά και τους Τουρκοκύπριους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ