Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ρυθμό της "ανασχηματισμολογίας"

Στο ρυθμό της "ανασχηματισμολογίας" συνεχίζουν να κινούνται η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι χτες για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει σκέψη για αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά τον έντονο τόνο που χρησιμοποίησε ο Δ. Ρέππας για να διαψεύσει τα σενάρια, με ανάλογη ένταση συνεχίζεται η φημολογία, αλλά και οι πιέσεις προς τον Κ. Σημίτη, ώστε να προβεί σε ανασχηματισμό. Οπως είπε, επίσης, οι συναντήσεις του Κ. Σημίτη με τον Απ. Κακλαμάνη (χτες) και τους Ε. Βενιζέλο - Γ. Παπαντωνίου σχετίζονται με θέματα αρμοδιοτήτων τους και όχι με τον ανασχηματισμό.

Ενδεικτικές, πάντως, της έντονης "ανασχηματισμολογίας" είναι οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, με χτεσινή του συνέντευξη στα "ΝΕΑ", τάχτηκε υπέρ των "αλλαγών" σε πολιτικές και σε πρόσωπα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί, όπως είπε, στο μήνυμα των ευρωεκλογών, που όπως επανέλαβε συνιστά "τελευταία προειδοποίηση" για το κόμμα του.

Πολλοί, όμως, είναι οι υπουργοί και οι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην περί ανασχηματισμού συζήτηση. Ετσι χτες ο Τ. Μαντέλης δήλωσε ότι όσοι μιλούν για ανασχηματισμό συνήθως εξαιρούν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου - που και το δικό του όνομα, όπως και του προηγούμενου, αναφέρονται στους προς αντικατάσταση υπουργούς - υποστήριξε πως "αν βγαίνει ο καθένας και δημοσιοποιεί τις διαθέσεις και τις τάσεις του" τότε ουσιαστικά "δηλητηριάζει το δημόσιο βίο", κινούμενος σε τακτικές που "μπορούν να εκλαμβάνονται ως εκβιασμοί προς τον πρωθυπουργό". Ενδεικτική, πάντως, της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ, είναι η κατηγορία που απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας προς συναδέλφους του, λέγοντας ότι "έχουν γίνει εισαγγελείς των άλλων" μέσα στην κυβέρνηση...

Οσο για τον Κ. Σκανδαλίδη, με συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", τάχθηκε υπέρ της εσωκομματικής ανασυγκρότησης και υποστήριξε ότι "αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει" τις επόμενες εκλογές. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε και πάλι υπέρ μιας "νέας δομής του κυβερνητικού σχήματος", ενώ επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί για το ΠΑΣΟΚ με "ομολογία προαναγγελθέντος θανάτου".

Τέλος σε ό,τι αφορά στο θέμα του ανασχηματισμού, ο Δ. Ρέππας είπε χτες πως οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν σχέση με την αντικατάσταση του κ. Μπαλτά από το πόστο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και της κάλυψης της θέσης που θα "χηρέψει", εφόσον ο νέος επίτροπος της χώρας που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός θα έχει κυβερνητική ιδιότητα. Το όνομα, πάντως, του νέου επιτρόπου θα οριστεί μετά από την επικείμενη συνάντηση Πρόντι - Σημίτη. Γεγονός που μεταθέτει και τα σενάρια του ανασχηματισμού για τις αρχές Ιουλίου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ