Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης
  • Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην πλατεία Ρήγα Φεραίου έγιναν προχτές Κυριακή
  • Τιμητική διάκριση στον Χαρ. Φλωράκη, για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στον τόπο

Παρουσία εκατοντάδων αγωνιστών και πολλών κατοίκων των Αγίων Αναργύρων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΛΑΣ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Νίκος Ταμπακίδης,ο επίτιμος δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Θανάσης Δημητρίου και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών (FIR) Νίκος Τερζόγλου έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναξαν "Αθάνατοι!". Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ν. Μέγγουλας.

"Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα, καθώς γίνεται πραγματικότητα ένας πόθος ανεκπλήρωτος με την παρουσίαση αυτού του μνημείου", τόνισε ο δήμαρχος Ν. Ταμπακίδης. Σημειώνοντας ότι "με το μνημείο αυτό, η πόλη των Αγ. Αναργύρων εκπληρώνει ένα χρέος προς την ιστορία της πατρίδας μας", υπογράμμισε: "Οι άνθρωποι της Εθνικής Αντίστασης είχαν όραμα και πίστη για το μέλλον, για το λόγο αυτό και τους τιμάμε σήμερα και μαζί το ΚΚΕ, που ήταν ο πρωτοπόρος και εκείνος που άνοιξε το δρόμο, που έφτιαξε το ΕΑΜ".

Στη συνέχεια ο Ν. Τερζόγλου αναφέρθηκε στη σημερινή βαρβαρότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ, που με όργανο το ΝΑΤΟ επέβαλαν με τους βομβαρδισμούς τη θέλησή τους στη Γιουγκοσλαβία, με τη συνεργασία και της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε: "Οι αντιστασιακοί αντιδρούν και αντιστέκονται σε τέτοια φαινόμενα και ζητούν να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των λαών και να επικρατήσει η δικαιοσύνη".

Χαιρέτισε, επίσης, ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ο Σπ. Μαράς.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ν. Ταμπακίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Χαρ. Φλωράκη, λέγοντας: "Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τα όσα έχετε προσφέρει στην Εθνική Αντίσταση και στον τόπο. Είστε ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας".

Ο Χαρ. Φλωράκης, αφού ευχαρίστησε το Δήμο και το λαό της πόλης, τόνισε: "Η δημιουργία από το Δήμο Αγίων Αναργύρων του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης έχει γενικότερη σημασία. Πρώτον, αποτελεί συμβολή στην αντιμετώπιση της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας της Εθνικής Αντίστασης, καθώς είναι γνωστό πως η γνώση της πραγματικής ιστορίας φρονηματίζει τη λαϊκή ψυχή. Δεύτερον, αποτελεί συμβολή - κίνητρο στη γενικότερη προσπάθεια να μάθουν οι νέες γενιές την αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση, για τα οράματα εκείνης της μεγάλης εποχής. Να μάθουν πως η Εθνική Αντίσταση ήταν επιταγή της εθνικής συνείδησης. Να μάθουν πως στη συνείδηση του λαού κυριαρχούσαν τα υψηλά οράματα για μια λεύτερη και εθνικά κυρίαρχη πατρίδα. Μια πατρίδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου. Οράματα που εμπνέουν το λαό μας και στο σημερινό αγώνα του".

Και ο Χαρ. Φλωράκης κατέληξε, λέγοντας: "Εχουν περάσει πέντε δεκαετίες και η πλήρης αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης δεν έχει πραγματοποιηθεί. Διάφορα προβλήματα εκκρεμούν και ζητάνε την αντιμετώπισή τους. Κύριο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι ότι αυτή η κορυφαία δημιουργία του έθνους δε διδάσκεται ακόμα στα σχολειά. Είμαστε βέβαιοι πως τελικά, έστω και αργά, θα κυριαρχήσει πλήρως η ιστορική αλήθεια".

Τιμητική διάκριση για την προσφορά όλων των αντιστασιακών παρέλαβε και ο Ν. Τερζόγλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο Σπ. Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, οι δήμαρχοι: Ν. Χαλκηδόνας Ν. Παπαμικρούλης,Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλος,Γαλατσίου Β. Παπαδιονυσίου,Καματερού Χρ. Δανάκος,δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ