Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνάντηση υπαγόρευσης εντολών

Το επόμενα βήματα της ελληνικής εμπλοκής στα δολοφονικά σχέδια των Αμερικανών στα Βαλκάνια, αλλά και τα όσα μεθοδεύουν οι ίδιοι για την επιβολή της επικυριαρχίας τους στο Αιγαίο, θα είναι τα βασικά θέματα της ελληνοαμερικανικής συνάντησης υψηλού επιπέδου, που αρχίζει σήμερα στις 11 π.μ. στη Λήμνο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη και του Αμερικανού ομολόγου του Φράνκλιν Κρέιμερ.Πρόκειται για τακτική συνάντηση στα πλαίσια της Η Συνόδου της Συμβουλευτικής Επιτροπής,η οποία προβλέπεται από τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα του 1990 (MDCA-90).

Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη και θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοί στρατιωτικοί, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες από τις δυο πλευρές και οι συζητήσεις μετά τη συνάντηση σε επίπεδο ολομέλειας των δύο αντιπροσωπειών θα γίνουν σε τρία επίπεδα (πολιτικά θέματα, θέματα αμυντικής συνεργασίας, θέματα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία). Η προηγούμενη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί πέρσι το Μάη στις ΗΠΑ και η αμέσως προηγούμενη στην Κρήτη. Βάσει της συμφωνίας του 1990 οι σύνοδοι αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εναλλάξ, επί ελληνικού ή αμερικανικού εδάφους. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δ. Αποστολάκη "θα τεθεί ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων που αναφέρεται στην κατάσταση ασφαλείας στη Βαλκανική και τη ΝΑ Μεσόγειο ευρύτερα,όπως και στη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ. Θα αναζητηθούν τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και άλλα συναφή θέματα".

Ενδεικτικά του χαρακτήρα της συνάντησης, είναι και τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS), μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου αναφέρει ότι θα συζητηθούν και περιφερειακά θέματα. Επίσης καταγράφεται και δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Ν. Μπερνς,όπου "καλωσορίζει την επίσκεψη του υφυπουργού Κρέιμερ, ως δείγμα των αρίστων στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας". Και προσθέτει: "Ειδικότερα, με τη στενή συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην KFOR, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των δεσμών".

ΚΚΕ: Είναι ανεπιθύμητοι στο νησί

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ στη διεξαγωγή στο νησί της ελληνοαμερικανικής συνάντησης. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η συνάντηση αυτή διεξάγεται σε ξενοδοχείο που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας "του τόπου που οι φασίστες του Αδόλφου Χίτλερ δολοφονούσαν τους συμπατριώτες μας που αγωνίζονταν για την ελευθερία της πατρίδας μας". Στην ίδια περιοχή, όπως τονίζεται, "πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με Αμερικανονατοϊκούς στρατηγούς, τους δολοφόνους των λαών, τους νέους φασίστες του "Αδόλφου Χίτλερ"".

Για τους σκοπούς της συνάντησης η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ αναφέρει: "Η συνάντηση αυτή δεν έχει σκοπό να φέρει κανένα καλό για τον τόπο μας. Αντίθετα, είναι σίγουρο ότι μέσα από τέτοιες συναντήσεις, οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ έχουν σκοπό να υπαγορεύσουν στους ντόπιους υποτελείς τους, στους κυρίους "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς", το πώς θα εδραιωθεί η κυριαρχία τους στο Αιγαίο και το πώς θα εκμεταλλευτούν τα ακριτικά νησιά μας για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όσον αφορά τα πετρέλαια και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μας".

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ καλεί το λαό της Λήμνου να αντιδράσει στην έλευση των αμερικανονατοϊκών δολοφόνων με κάθε τρόπο και να τους δείξει ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί. Επίσης καλεί τον έπαρχο, τους δημάρχους και κάθε εκπρόσωπο τοπικής αρχής να αρνηθούν, αν προσκληθούν να συμμετάσχουν σ' αυτή τη συνάντηση "πιστεύοντας ότι αυτή τους η άρνηση συνιστά πατριωτική στάση και σεβασμό στα αντιαμερικανικά και αντινατοϊκά αισθήματα του λαού μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ